Poletov recept: Trio ali kolesarska juha

Objavljeno
03. april 2017 09.04
Posodobljeno
03. april 2017 09.04
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Zeleni trio z jajčno parmezanovim kruhom                                         
Pretekli vikend sem preživela na intenzivnejšem kolesarjenju v Istri.  Ture so bile večinoma celodnevne. Neverjetno, kako je bilo vse, kar sem si po končani trasi vedno znova vsak dan zaželela, je bilo le še tople in okusne juhe. In kako je bila vsakič znova dobra, četudi v resnici morda niti ni bila tako dobra, običajna hotelska juha. Okusnost in sreča ob okušanju le te je bila pogojena z utrujenostjo, deloma lakoto, v največji meri pa domnevam z izgubo soli in tekočine.
Danes vam tako tudi jaz ponujam na pokušino mojo pribljubljeno( tudi od mojih otrok) domačo juho iz meni treh najbližnjih in eni najpogosteje uporabljanih zelenjav. Pora, cvetače in kolerabe.
Juha je resnično enostavna, hitra za pripravo, sladkaste zelenjave pa nam pričarajo posebno srečo v ustih. Če pa jo pripravimo vsaj nekaj ur , preden jo serviramo, bo njen okus še boljši, slajši in intenzivnejši.
S popečenim kruhom bo obrok že kar konkreten, nasiten in hranljiv.


Za 4 osebe potrebujemo:
olje
1 velik por
1 srednje velika cvetača
2 mladi kolerabi
2 žlici moke
Sol, poper
1-2 krompirja (po želji)
Peteršilj
Nekaj žlic kisle smetane
3 rezine starega kruha
2 žlici parmezana
2 jajci

Priprava:
Na olju popečemo očiščen in na trakove zrezan por. Posujemo ga z moko in še malo popražimo. Zalijemo z vodo (pribl. enim litrom). Dodamo oprane koščke cvetače in na kocke narezano kolerabo in krompir( po želji). Solimo, popramo in vse skupaj kuhamo približno dvajset minut. Nazadnje vmešamo še kislo smetano in sesekljan peteršilj.
Rezine kruha zrežemo na kocke in jih namočimo v razžvrkljanih jajcih , ki smo jima dodali sol in parmezan. Kocke hrustljavo  popečemo v ponvi na olju.
Juho s kockami toplo še  serviramo.
Zdrav in dober tek vam želim.