Poljski dedek s kajakom iz New Yorka na Portugalsko

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Ostareli Poljak se je v nedeljo iz New Yorka odpravil že na svoje tretje prečkanje Atlantika s kajakom. Potuje sam, Portugalsko pa želi doseči do 9. septembra, da bo lahko 70. rojstni dan praznoval na trdnih tleh.

Poljak Aleksander Doba je v nedeljo za vesla poprijel ob konici Manhattna, potem ko se je poslovil od predstavnikov medijev in množice radovednežev, s katerimi je poziral za selfije.

Doba je v domovini že dlje časa zvezda, pozornost svetovne javnosti pa je pritegnil, ko ga je National Geographic imenoval za avanturista leta 2015. Takrat je že imel za sabo dve solo prečkanji Atlantika s kajakom, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Prvič je čez ocean veslal med oktobrom 2010 in februarjem 2011. Takrat je predelal eno izmed najožjih poti čez Atlantik - od senegalskega Dakarja do brazilskega Acarauja. "Med to ekspedicijo so me dvakrat napadli banditi in med oropali skoraj vsega," se Doba tega potovanja spominja na svoji spletni strani.

Drugič se je na pot podal oktobra 2013 iz Lizbone, na Florido pa je dopotoval aprila 2014. Med tem podvigom se je spopadal z nevihtami in nevarnimi valovi.

Tokratna pot bo, kot pravi sam, najtežja doslej. Prečkal bo 6000 kilometrov nevihtnih območij in ledenih voda severnega Atlantika. "Vem, da bo ta najtežja od vseh," je dejal v nedeljo, preden je zapustil New York.

"Voda je mrzla. Napovedanih je veliko močnih tokov in neviht - zanimivo bo," je dodal. Je pa poudaril, da ve, kako ravnati z naravo in kaj pričakovati.

Ne glede na ovire je Doba odločen, da Portugalsko doseže do svojega 70. rojstnega dne. "Vse od začetka sem načrtoval krožno pot," je v nedeljo še razkril Poljak in se ob tem spomnil, kako je načrtoval avanture od Evrope do Afrike in Južne Amerike, od Južne Amerike do ZDA in od tam nazaj v Evropo.

Doba, ki je tudi strasten plezalec, padalec, jadralni letalec, mornar in krmar, je v veliki meri sam zasnoval svoj več kot šest metrov dolg kajak, ki ga kliče Olo. Veslati namerava med osem in 12 ur dnevno, pri čemer ne vidi razloga, da bi ga pri tem kakorkoli ovirala njegova leta,

"Počutim se dobro. Nočem razmišljati o starosti," je povedal belobradi dedek. "Počutim se mladega in nočem se pretvarjati, da sem star," je dodal, obenem pa zavrnil skrbi glede nevarnosti, ki bi ga lahko doletele na poti. "Ali veste, da 95 odstotkov ljudi umre v postelji," je komentiral.

Več iz te teme:

Komentarji: