Povezav med medicino in športom je ogromno

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, rektor Univerze v Ljubljani Ivan Svetlik in dekan Medicinske fakultete v Ljubljani Dušan Šuput so danes v Slovenskem olimpijskem izobraževalnem centru podpisali pismo o nameri o sodelovanju pri razvoju celostne oskrbe športnika in razvoju znanja na področju športne medicine.

Predsednik OKS Gabrovec je uvodoma pozdravil premierno sodelovanje med olimpijskim komitejem ter Medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani. "Takšno sodelovanje, gre za strokovno partnerstvo, smo že dalj časa pogrešali," je poudaril Gabrovec.

"V posebno veselje mi je, da smo podpisali ta sporazum oziroma pismo o nameri. Verjamem, da bo ta namera postala tudi del naše prakse sodelovanja med Univerzo, v tem primeru Medicinsko fakulteto, in olimpijskim komitejem. Sporazum je prvenstveno usmerjen na povezovanje športa in zdravja, kar se mi zdi, da je tako rekoč neločljiv dvojček. Verjamem, da bo ta izkušnja, ki jo bomo pridobili s tem sodelovanjem, odpirala možnosti tudi za sodelovanje drugje. Že sodelujemo na posameznih področjih, denimo med Fakulteto za strojništvo in športno srenjo pri izgradnji Nordijskega centra v Planici. Pomembno je, da temu sodelovanju postavimo tudi formalni okvir, ki ga sporazumi in taka pisma omogočajo v korist športa, športnikov in celotne države," je poudaril dekan Univerze v Ljubljani Svetlik.

O povezavi med medicino in športom je spregovoril dekan Medicinske fakultete v Ljubljani Dušan Šuput: "Bili smo zelo veseli pobude olimpijskega komiteja. Predsednik OKS Gabrovec nas je obiskal in predstavil pobudo o sodelovanju. Na en način je logično, da sodelujemo. Ravno Medicinska fakulteta je skrbela za pregled, oceno, ali so se naši športniki med olimpijskimi igrami v Braziliji okužili z ziko. Kolikor mi je znano, na srečo ne. Našim odbojkarjem, ki so leta 2015 na evropskem prvenstvu osvojili srebrno medaljo, smo ponudili, da jim naredimo magnetno resonanco, če bi prišlo do kakšne poškodbe, na srečo resnih poškodb ni bilo. Seveda pa sodelovanje velja tudi naprej."

Dekan Šuput je ob tem še izpostavil: "Šport je izredno pomemben od otroštva dalje. Vrsta medicinskih raziskav kaže, kako je šport izredno pomemben za prebivalstvo na področju javnega zdravja. Raziskave kažejo, da ljudje, ki se ukvarjajo s športom, živijo bolje in imajo manj obolenj. Stalna športna aktivnost pripomore tudi k zmanjševanju izdatkov države, na kar je treba misliti, in kjer je ena zelo velika povezava med medicino in športom. Obetam si zelo plodnega sodelovanja. Med našimi pobudami lahko omenim tudi naše delo z mladimi veslači, dijaki jeseniške gimnazije, s katerimi smo opravili študijo, katere mišice se aktivirajo med veslanjem, kar lahko pripomore k ustreznejšemu treningu. Celotna univerza je zelo povezana s športom in mu daje tudi izreden poudarek."

Podpisu pogodbe je sledila novinarska konferenca pred začetkom 34. svetovnega kongresa medicine športa, ki se bo v četrtek začel na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, sklenil pa se bo v nedeljo. Ljubljana kongres gosti kot nadomestna lokacija, sprva je bil predviden Istanbul, a se je organizacijski odbor 34. kongresa FIMS zaradi varnostnih razmer odločil za spremembo lokacije.

Na novinarski konferenci so področju športne medicine in povezavah med športom, medicino in javnim zdravjem spregovorili član italijanskega olimpijskega komiteja ter predsednik Svetovnega združenja medicine športa (FIMS) Fabio Pigozzi, generalni sekretar OKS Edvard Kolar, specialist medicine športa Sašo Đurić, športna kardiologinja Katja Ažman Juvan ter specialistka medicine športa in profesorica športne vzgoje Petra Zupet.

Gre za največji dogodek na področju medicine športa, na njem pa se pričakuje več kot 1000 udeležencev. Soorganizatorja kongresa sta Slovensko združenje medicine športa in Olimpijski komite Slovenije.

Več iz te teme:

Komentarji: