Prihaja sejem za ljubitelje zelenega, aktivnega turizma

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Sejem Natour Alpe-Adria je največja sejemska promocija turizma v Sloveniji in že nekaj let tudi osrednja tovrstna prireditev v regiji.  Razstavljavci navezujejo nove poslovne stike, obiskovalci pa dobijo nemalo novih idej za aktivni oddih v naravi, ki jih ponavadi ni mogoče dobiti na spletu in prek socialnih omrežij. Poleg tega s ponudniki turističnih storitev navežejo osebni stik in doživijo destinacije ali storitve bolj osebno. Sejem Natour Alpe-Adria (27.-30. 1. 2016), ki se je specializiral  v ponudbo zelenega, aktivnega turizma,  je sejem za popotnike, športnike, planince, pohodnike, aktivne rekreativce, tekače, kolesarje, ljubitelje adrenalinskih športov v naravi idr.

Iz programa

Sejem Natour Alpe-Adria s ponosom napoveduje predavanje enega najbolj izkušenih slovenskih alpinistov.

Viki Grošelj – Od Turnca do Himalaje in nazaj

Sreda, 27. 1., 16.00

Dvorana Povodni mož

Nihče ni bil tolikokrat v Himalaji. Noben Slovenec ni stal na tolikih osemtisočakih. Stal je na najvišjih vrhovih vseh sedmih celin. Nihče ni tolikim zmagovalcem stisnil roke. Najbrž nihče ni objokoval toliko mrtvih prijateljev in znancev, ki jih je vzela Himalaja. Nihče ni videl toliko obrazov velikanov Himalaje, kot prav on.

»Povzetek moje alpinistične poti od prvih začetkov na Turncu pod Šmarno goro, prek Slovenskih Alp, Dolomitov, Centralnih Alp,  Arktike in Antarktike, do Himalaje. Alpinizem je skozi leta zame postal način življenja. Dragocena življenjska izkušnja, ki jo lahko pridobim le z lastno izpostavljenostjo. Največji možni približek popolni svobodi, ki me hkrati uči odgovornosti. Uči me vztrajnosti, predanosti in zavezanosti cilju. Tovarištva, strpnosti in sočutja. Iskanja meja lastnih sposobnosti in zavedanja, kako neznatni in nepomembni smo v primerjavi s silami narave, ki nas obdajajo. Spodbuja me, da želim postati boljši. Ne le kot alpinist, ampak predvsem kot človek.«  

Vsak stoti obiskovalec sejma bo za darilo prejel podpisano knjigo Vikija Grošlja Štirideset let mojih soočanj s Himalajo. Knjigo bo mogoče kupiti tudi na sejmu.

Denar od prodaje knjig je namenjen za potresno obnovo Nepala in bo izročen neposredno prizadetim.

Okrogla miza: Po turističnih rekordih v 2015  krizne razmere v letu 2016?

Sreda, 27. januarja, ob 11.00 uri

Dvorana Povodni mož

Slovenski turizem je v letu 2015 zabeležil rekordno turistično bero, zato si slovenski turistični delavci upravičeno zadovoljno manejo roke in z optimizmom pričakujejo še uspešnejše turistično leto 2016.

Glede na vse, kar se dogaja v Sloveniji in okrog nje in tudi v globalnih okvirih, pa bo lahko turistično leto 2016 tudi eno od najbolj kriznih v celotnem obdobju samostojne slovenske države. Terorizem, migranti, postavljanje žičnih ovir na mejah znotraj EU in, seveda, tudi na slovenskih ter nadzor na mejnih prehodih bodo zagotovo negativno vplivali na turizem globalno in tudi lokalno. Na to moramo biti tudi v Sloveniji dobro pripravljeni in v slovenskem turizmu vzpostaviti sistem kriznega menedžmenta. S sistemom kriznega upravljanja bi na vseh ravneh slovenskega turizma, od vlade pa do slehernega turističnega poslovnega subjekta, lahko pravočasno reagirali na vse negativne pojave v svetovnem in domačem turizmu in tako tudi preprečili veliko negativnih posledic. Skratka, v slovenski turizem bi morali sistematično vpeljati sistem »Nič nas ne sme presenetiti«.

Na okrogli mizi, ki jo bo vodil predsednik Društva turističnih novinarjev FIJET Slovenija, Drago Bulc, bodo sodelovali:

Eva Štravs Podlogar – v.d. generalne direktorice Direktorata za turizem in internacionalizacijo na Ministrstvu za gospodarstvo in tehnološki razvoj

Maja Pak – v.d. direktorice STO

Andrej Prebil – predsednik uprave Sava Hoteli

Marjan Batagelj – predsednik uprave Postojnska jama

Iztok Altbauer – direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč

Petra Stušek – direktorica Turizma Ljubljana

Jan Ciglenečki – vodja predstavništva STO v Avstriji

Gorazd Čad – predsednik uprave Toleranca marketing

Damir Markota of union Olimpija during Turkish Airlines Euroleague Regular Season Match 4 between Union Olimpija Ljubljana and Galatasaray Medical Park in Stozice Arena, Ljubljana, Slovenia on November 9, 2011
Damir Markota of union Olimpija during Turkish Airlines Euroleague Regular Season Match 4 between Union Olimpija Ljubljana and Galatasaray Medical Park in Stozice Arena, Ljubljana, Slovenia on November 9, 2011

Foto: Aleš Fevžer

Predstavitev zelene sheme slovenskega turizma »Slovenia Green«

Četrtek, 28. 1., 10.00

Dvorana Povodni mož

Slovenska turistična agencija je v sodelovanju z Zavodom Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace,  s ciljem hitrejšega uvajanja trajnostnih poslovnih modelov, oblikovala Zeleno shemo slovenskega turizma »SLOVENIA GREEN«. Zelena shema Slovenskega turizma je sistem oziroma certifikacijska shema, ki pod krovno znamko Slovenia Green združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji, destinacijam in ponudnikom  ponuja orodja za oceno in za izboljšanje trajnostnega delovanja in obenem to zeleno delovanje tudi promovira. Shema temelji na globalnih kriterijih ETIS in GSTC. Eden izmed pogojev za pridobitev znaka SLOVENIA GREEN pa je podpis oziroma sprejem ZELENE POLITIKE. 6 ponudnikov, ki so že pridobili znak GREEN ACCOMMODATION in 15 destinacij v procesu certificiranja za GREEN DESTINATION (Ljubljana- Zelena prestolnica Evrope 2016 pa je ta znak kot prva destinacija že prejela) ter velik interes po novih vključitvah so dober razlog za obisk predstavitve.


Okrogla miza: Zakaj Slovenija ni gorsko kolesarski raj?

Četrtek, 28. 1., 18.00

Dvorana Povodni mož

Za skok v naravo je kolo kot naročeno, odlično je za naše zdravje in prevetritev glave, z njim pa lahko v Sloveniji zgradimo tudi bolj trajnostni turizem. Kolesarski turizem je odličen za gospodarstvo, še posebej za lokalna podeželska gospodarstva. Kolesarski gost neredko obiskuje manjše in odmaknjene kraje, pri čemer raje izbere lokalne ponudnike. Med njimi so pogosto kmetije, s čimer kolesarski gost na svoj način sodeluje pri ohranjanju kulturne krajine – te pogosto podcenjene naravne in kulturne vrednote Slovenije.

V številnih hribovitih in gorskih občinah je kolesarjenje strateški turistični proizvod. Tako kot na primer v Tolminu, ki se ponaša z nazivom Alpsko mesto 2016 ter si prizadeva za do narave prijazen in družbeno odgovoren razvoj alpskega prostora. Pri tem pa se Posočje, Koroška, Gorenjska in podobne regije v svojih prizadevanjih za razvoj zelenega turističnega proizvoda v obliki gorskega kolesarjenja soočajo s številnimi težavami.

ni podpisa
ni podpisa

Foto: Uroš Švigelj

SLOVENIJA HODI – predstavitev 11 pohodniških festivalov leta 2016

Petek, 29. 1., 16.00-16.30

Pomladanski festival pohodništva Brda

Festival Alpskega cvetja Bohinj

Festival posavskih tematskih poti

Pohodništvo na Rogli Zrečah

Pohodniški festival v Kamniško Savinjskih Alpah

Dan alpske konvencije

Eurorando – pohodi po E7 poti

Festival pohodništva v Dolini Soče

Pohodi po mariborskem Pohorju in vinskih goricah Svečine,

Pomurski pohodi

Pohodniški dnevi v Termah Snovik

Organizator: Pohodništvo&kolesarjenje giz

Predavatelja: Marko Lenarčič, Ksenja Kragl

1 gornik, 107 dni, 2640 km, 140 km vzpona, 5 parov čevljev, 12.000 fotografij

Petek, 29. 1., 17.00

Dvorana Povodni mož

Igor Gruber je lani uspel uresničiti svoje sanje in prehodil Rdečo pot Via Alpina od Monte Carla do Trsta. Ta epski pohod ga je popeljal preko celotnih Alp in osmih držav. V 107 dneh je prehodil 2.640 km in se povzpel za 140 km. Na poti ga je spremljal 14 kg nahrbtnik in 5 parov čevljev. Posnetih pa je bilo preko 12.000 fotografij. Pohod je prek socialnih omrežij redno spremljalo več kot 10.000 ljudi.

Vabljeni, da program, ki se še dopolnjuje, v celoti spremljate še na spletnih straneh.

V istem terminu od 27. do 30. januarja se na Gospodarskem razstavišču že tradicionalno odvija še 10. Sejem okusov – Gastronomija, Pijača, Kava, Slaščičarstvo, Pekarstvo, Gostinsko-hotelska oprema, Sladoled, Vino – v organizaciji Primorskega sejma.

Več iz te teme:

Komentarji: