Protestno veslanje za Sočo, bistro hči planin

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Soča je danes gostila edinstveni »Balkan Rivers Tour«, največjo evropsko akcijo za zaščito rek s katero želijo preprečiti gradnjo hidroelektrarn na zadnjih preostalih neokrnjenih rekah. Turneja, ki se je začela v soboto v Bohinju, danes pa nadaljevala s protestnim spustom po Soči in Koritnici, na katerem se je zbralo 30 veslačev, poteka ob podpori nevladnih organizacij WWF, Euronatur in Riverwatch in bo povezala 18 rek v šestih državah.

Sklenjeno porečje Soče ima zaradi svoje ohranjenosti vsealpski pomen, kljub temu pa ideje o novih hidroenergetskih projektih še niso zamrle, kar zlasti velja za pritoke, na primer reko Učjo. Prav zato se je glavni pobudnik akcije, športnik in biolog Rok Rozman odločil, da bo s svojo ekipo preveslal tudi Sočo nad Učjo: »Učja je največji biser tega dela Alp. Ko vidiš njen kanjon enostavno ostaneš brez besed, to je drug, skrit svet. Njena edina težava je, da ni znana širši javnosti in prav zaradi tega nekateri vidijo v njej krasno priložnost za zaslužke. Ne bomo pustili, da bi jo uničili in proti temu smo se pripravljeni boriti«.

Na problematiko so opozorili tudi na novinarski konferenci, ki jo je organiziral Svetovni sklad za naravo (WWF). »WWF v okviru zavezništva Ohranimo Sočo že nekaj let opozarja, da so nadaljnji hidroenergetski projekti v porečju Soče nesprejemljivi, predvsem pa v nasprotju z okoljsko in naravovarstveno zakonodajo EU. Reka Učja je naravna vrednota državnega pomena. Namesto, da se pogovarjamo o njeni izrabi, bi jo morali zaščititi kot izključitveno območje, kjer bi bila gradnja hidroelektrarn prepovedana,« je povedal Martin Šolar, direktor WWF Adria.

ni podpisa
ni podpisa

Mnenju se je pridružil tudi Janko Humar, direktor LTO Bovec: »Turizem je ena redkih realnih razvojnih možnosti naše doline in Soča je hrbtenica naše ponudbe. Obiskovalci ne prihajajo, ker bi bila največja ali najtežja, temveč zato, ker je najlepša. V dolini je že več kot 500 družin, ki jim turizem zagotavlja dodatni ali pa edini kos kruha. Noben hidroenergetski objekt ne more nadomestiti zaposlitvenih možnosti, ki jih omogoča turizem«.

Posegom na Učji nasprotuje tudi lokalna skupnost. »Zavedamo se, da so potrebe po elektriki vedno večje, vendar je Učja ena redkih rek, ki zaradi svoje nedostopnosti ostaja neonesnažena in na takšnih rekah hidroelektrarn ne bi smeli graditi. Poleg tega ne smemo pozabiti, da sta to območje v zadnjih 40 letih prizadela že dva potresa, zaradi česar je tveganje preveliko,« je dejala predsednica Krajevne skupnosti Žaga, Tina Žagar-Fratina.

Temu mnenju se pridružujejo številni lokalni ponudniki turističnih storitev. »Soča je naš glavni adut – številni gostje pridejo prav zaradi lepe narave in tega ne smemo izgubiti,« je povedal David Štulc iz Prijon sport centra.

Žal pa energetski lobiji razmišljajo drugače. »Na Balkanu je načrtovanih 2700 novih hidroelektrarn, tudi znotraj zavarovanih območij in ta cunami moramo ustaviti,« je zaključila Neža Posnjak, predstavnica kampanje Ohranimo modro srce Evrope pod okriljem katere poteka Balkan Rivers Tour in tako opozorila, da gre za globalni problem, ki bo potreboval podporo in pozornost širše javnosti.

Veslanje po Soči in Učji so tekom dneva spremljali tudi številni drugi dogodki. Akciji so se pridružili učenci osnovne šole Bovec, ki so ustvarjali pod sloganom Pustimo naravi divje reke. Z nastalimi likovnimi izdelki so kajakaši, skupaj z učenci 5. razreda, okrasili most v Čezsoči. Večer bodo zaokrožili s projekcijo dokumentarnega filma Dam Nation v Stergulčevi hiši, ki razbija mit o hidroenergiji kot o zelenem viru energije in ponuja novo perspektivo za prihodnost v kateri bomo jezove rušili in ne gradili.

Celotno akcijo “Balkan Rivers Tour”, ki bo potekala med 16. aprilom in 20. majem 2016 lahko spremljate na naslednjih povezavah:
Spletna stran
Facebook
Instagram

ni podpisa
ni podpisa

Več iz te teme:

Komentarji: