Prvo EP v razredu 49er za posadko Janežič - Podlogar

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

»V Barceloni smo zbrali vse podatke, ki jih potrebujemo za učinkovito nadaljevanje v razredu 49er«, pravi trener naše obetavne posadke Janežič -Podlogar, ki še vedno nosi naslov svetovnih mladinskih prvakov v razredu 29er.

Zdaj je za jadralno posadko v razredu 49er Peter Lin Janežič in Anže Podlogar že prvo odprto Evropsko prvenstvo (EP) v novem razredu, kjer so nastopili vsi svetovni asi. V začetku leta sta kot mladinska svetovna prvaka v razredu 29er prestopila v olimpijski razred 49er in se tako priključila konkurenci najboljših jadralcev na svetu v tem razredu. Po treh mesecih spoznavanja jadrnice, prvih pripravah, potrebnem pridobivanju telesne teže, intenzivnih suhih in mokrih treningih, ocenjujejo v ekipi minulo EP kot dragocen vir za podatke, ki jih potrebujejo za dobro nadaljevanje dela. V tako kratkem času od samega prehoda v novi razred, pa do tekmovanja niti ni mogoče govoriti o zadovoljstvu z rezultati, še posebej, ker v olimpijskem letu na EP tekmujejo vsi najboljši, ki preizkušajo svojo pripravljenost na olimpijado.

Kot aktualna mladinska svetovna prvaka v razredu 29er sta bila Peter in Anže na EP ne le pod budnim očesom njunega trenerja Andreja Janežiča, ki je analiziral vsako njuno potezo, odločitev in gib, temveč tudi izkušenih jadralcev in strokovnjakov. Njihove enotne ocene so, da sta se na prvem EP v razredu 49er dobro odrezala, saj sta imela najkrajši tekmovalni staž v tem razredu. Ostali tekmovalci v vrhu imajo vsaj  5 do 10 let prednosti in zato res bogate izkušnje. Peter in Anže sta bila konkurenčna pri nizkih hitrostih vetra, do 10 vozlov, kjer sta v enem od plovov pustila za seboj tudi številne svetovne ase. Njuna končna uvrstitev bi bila lahko še za nekaj mest boljša, če ne bi bilo težav z opremo, kar je sicer pri menjavi razredov pogost pojav. 

Peter, Anže in trener se dobro zavedajo, da v vrhunskem športu na tem nivoju ni čudežev in da uspeh lahko pride le kot rezultat trdega in preudarnega dela. Vsaka sprememba prinaša izzive in tudi nova jadrnica zahteva svoj čas in izkušnje. Po menjavi razreda je za ponovni vzpon do vrha potrebno več let resnega dela. Olimpijski razred pomeni zanje velik in pomemben premik, potrebne bo še več podpore nacionalne jadralne zveze, nujna bo tudi podpora sponzorjev. Pot do odličnosti in najvišjih mest bo tudi v novem tekmovalnem razredu nekoliko lažja in tudi hitreje dosegljiva, če se ta podpora tudi dejansko uresniči. Celotna ekipa je jadranju, kljub zahtevnim drugim obveznostim, predana v celoti.

Njihov cilj so olimpijske igre leta 2020, ki bodo v Tokiu, hkrati in vmes pa pa seveda vrhunske uvrstitve na vseh ključnih prvenstvih.

ni podpisa
ni podpisa

Več iz te teme:

Komentarji: