Rezanci po bolonjsko

Nikakor v Bologni ali Italiji na sploh ne naročajte špagetov bolognese.
Fotografija: Poletov recept: Rezanci po bolonjsko. FOTO: Tanja Drinovec
Odpri galerijo
Poletov recept: Rezanci po bolonjsko. FOTO: Tanja Drinovec

Skoraj zagotovo ga ni junaka, ki ima vsaj malo stika s kuhalnico in loncem, da ne bi poznal in tudi skuhal svetovno slavne bolonjske omake. Seveda je še en pogoj za izdelavo. To je seveda, da ima rad testenine.

Ena najbolj poznanih omak k testeninam izmed premnogih je torej bolonjska omaka, ki seveda kot večina omak  izhaja iz Italije, točneje (kako nenavadno) iz mesta Bologne, ki se nahaja v eni od dvajsetih italijanskih dežel Emilija-Romanija ob vznožju Apeninov.
image_alt
Goveji golaž za rekreativce

Če ste slučajno kolesarske duše, iz Bologne vodi čudovita kar razgibana cesta preko gorske verige, ki vas z malo sladkega trpljenja lahko popelje naravnost v srce Toskane, Firence. Če se potrudite prečiti to gorovje vas pričaka na koncu poti veličasten razgled na romantično mesto in Toskano.
Poletov recept: Rezanci po bolonjsko. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept: Rezanci po bolonjsko. FOTO: Tanja Drinovec
Če si v Bologni omislite še testenine na bolonjski način, bo kolesarjenje zagotovo malo lažje. Vendar pozor! Nikakor v Bologni ali Italiji na sploh ne naročajte špagetov Bolognese. Ob tej besedi se natakarjem in kuharjem ježijo lasje in deležni boste tudi kakšnega zavoja v očesnih jamicah. Namreč, bolonjska omaka se v Italiji nujno streže z rezanci, seveda pa tudi lazanji ali kvečjemu njokih. Torej od sedaj naprej špageti bolognese odpadejo!
image_alt
Krompirjev polpet z jogurtovim prelivom

Kar se tiče izdelave te slavne omake pa je ključno, da si vzamemo čas in jo skuhamo s srcem. Italijani pravijo, da je omaka prava in dobra, če se vsaj nekaj ur kuha. Podobno kot naša goveja juha. Večina pri kuhanju te omake zelo pohiti, vendar verjemite, izplača se malo potrpežljivosti in srca. Omaka bo občutno boljša.

Za športnike so testenine že prislovično zelo priročen in uporaben obrok. Bolonjska omaka nam doda beljakovinski del(poskrbimo, da je meso sveže mleto in kvalitetno), z nekaj zelenjave pa poskrbi še za nekaj balastnih vitaminsko mineralnih snovi. Tako rekoč idealni obrok.
 

Za 3 do 4 osebe potrebujemo:


Olivno olje
1 večja čebula
1 steblo pora
Cca 500 g mešanega govejega in svinjskega mesa (po želji)
2 korenja
Košček zelene
Manjša bučka
Pol rdeče paprike
2 stroka česna
Šop peteršilja
1dl rdečega vina
Sol, poper
Malo jušne kocke(po želji)
4 dl paradižnikove mezge
1 olupljen sekljan paradižnik
Ščepec sladke paprike
Rezanci
Parmezan


Priprava:


Očiščeno čebulo in por sesekljamo in damo pražit v lonec. Dodamo še meso, ki ga tudi kar nekaj časa pražimo, da vse skupaj karamelizira. Počasi dodamo na drobne kocke sesekljano papriko, bučko, naribano korenje in zeleno.  Posujemo s papriko in zalijemo z vinom. Dodamo še sekljan česen, kocko in peteršilj. Solimo in popramo. Nazadnje dodamo še mezgo in paradižnik. Ko smo vse to zmešali, na počasnem ognju v napol pokriti posodi lepo počasi in potrpežljivo kuhamo čim dlje. Skuhamo še rezance, polijemo z omako in po želji potresemo s sirom.
Poletov recept: Rezanci po bolonjsko. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept: Rezanci po bolonjsko. FOTO: Tanja Drinovec

Komentarji: