Rožnati maraton. Ko je tek veliko več

Letos, ko premagujemo svetovne življenjske izzive, nas bo tek povezal še močneje. Letos tečemo v rožnati!
Fotografija: Po podatkih več študij je ravno telesna dejavnost tisto, kar bistveno pripomore k preventivi pri rakavih obolenjih. Tanja Španić, predsednica Europe Donne Slovenija. FOTO: Aleš Černivec
Odpri galerijo
Po podatkih več študij je ravno telesna dejavnost tisto, kar bistveno pripomore k preventivi pri rakavih obolenjih. Tanja Španić, predsednica Europe Donne Slovenija. FOTO: Aleš Černivec

Pogovor s predsednico združenja Europa Donna, dr. Tanjo Španić, dr. vet. med.; pri Europi Donni že 25 let ozaveščajo širšo javnost o pomenu zdravega načina življenja in podpirajo bolnice na njihovi poti med zdravljenjem in po njem. 

image_alt
Srčno upamo, da nam letos uspe

Zanimivo, da tako Ljubljanski maraton kot rožnati oktober potekata že dolgo, oba v oktobru. V prejšnjih letih so vaše predstavnice že sodelovale na sobotnem teku, letos pa se dogodka prepletata.

Res se rožnati oktober in maraton srečujeta že vrsto let, saj bo letos 25. maraton, Europa Donna Slovenija pa bo kmalu praznovala 25 let obstoja. Še vedno imamo nekaj manjših lokalnih tekov in hoj za upanje, večjega v Ljubljani smo pred nekaj leti opustili ravno zaradi poplave različnih dogodkov. Naše članice so se pridružile Fun teku, na katerem so bile prepoznavne z rožnatimi lasuljami. Nekaj pogovorov o sodelovanju smo imeli že v preteklih letih, letos nam je uspelo združiti moči in Ljubljanskemu maratonu poleg zelene barve dodati rožnato.

Zadnje leto in pol je bilo za vse nas drugačno, bolj zahtevno. Kako ste se z njim spoprijemali v Europi Donni?

Vsi smo se znašli v novem in drugačnem položaju. Na začetku so naši svetovalni telefoni zelo pogosto zvonili, ženske so se srečevale s težavami in strahovi, kako do zdravnika. Še vedno je veliko vprašanj in tu smo zato, da jim pomagamo nanje odgovoriti. Večino svojih programov smo preselili na splet, nekaterim smo se odpovedali. Tradicionalni seminar je lani odpadel, letos bo potekal po spletu. Vsem že močno primanjkuje druženja, zato se veselimo prihodnjih srečanj. Na srečo pa nas dolgoletni donatorji in sponzorji niso pustili na cedilu in so podprli naše delo, ki se lepo nadaljuje tudi v letošnjem rožnatem mesecu.

Že skoraj 25 let ozaveščamo širšo javnost o pomenu zdravega načina življenja in že vrsto let podpiramo bolnice na njihovi poti skozi zdravljenje in po njem. FOTO: Aleš Černivec
Že skoraj 25 let ozaveščamo širšo javnost o pomenu zdravega načina življenja in že vrsto let podpiramo bolnice na njihovi poti skozi zdravljenje in po njem. FOTO: Aleš Černivec

Pa morda za tiste, ki vas še ne poznajo: kdo je Europa Donna in kaj je njeno poslanstvo?

Že skoraj 25 let ozaveščamo širšo javnost o pomenu zdravega načina življenja in že vrsto let podpiramo bolnice na njihovi poti skozi zdravljenje in po njem. Prizadevamo si za celostno obravnavo bolnic z rakom dojk in raki rodil, učinkovito zdravljenje, ustrezno rehabilitacijo in psihosocialno podporo bolnicam in njihovim svojcem ter ozaveščanje širše javnosti o pomenu zdravega načina življenja, rednega mesečnega samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka.

Kdo vse so vaše članice ali člani in kako jih spodbujate k zdravemu načinu življenja?

Članica/član je lahko kdor koli, ki se nam želi pridružiti ali nas samo podpreti. Povezujemo bolnice, strokovnjake in zdravo populacijo. K zdravemu življenjskemu slogu jih spodbujamo s svojimi programi za gibanje in šport, ki obsegajo vse od pohodov, funkcionalne vadbe do joge in telovadbe na stolu, ki je primerna tudi za ženske po operacijah. S projektoma, kot sta Ljubljanski maraton in Race for the cure, je telesna dejavnost že na bistveno višji ravni.

Ali ob prireditvi Rožnati maraton pripravljate kaj posebnega? Boste koga posebej povabili? Že razmišljate, kako boste porabili donacijo?

Dogovor o pridružitvi k Rožnatemu maratonu je še zelo svež, tako da smo s pripravami v polnem teku in bomo sproti objavljali vse aktivnosti, zato vse vabimo, naj spremljajo naše profile na družbenih omrežjih. Donacijo bomo namenili lokalnim dejavnostim, tudi gibanju, saj smo v zadnjih letih tudi na lokalni ravni zelo okrepili dejavnosti z dvema podružnicama in eno skupino ter skupinami, ki ravno nastajajo.

Še kakšno posebno sporočilo ob letošnjem prvem Rožnatem maratonu?

Fizična aktivnost je pomembna za ohranjanje zdravega načina življenja za vsakega od nas. Po podatkih več študij je ravno telesna dejavnost tisto, kar bistveno pripomore k preventivi pri rakavih obolenjih. In tudi ko zbolimo, je pomembno, da ostanemo telesno dejavni tako s sprehodi, hitro hojo ali lahkotnim tekom kot tudi s telovadbo. Seveda pa moramo vadbo prilagoditi trenutnim razmeram med zdravljenjem.

Z Rožnatim maratonom si želimo čim več ljudem sporočiti, kako zelo je pomembno, da sami poskrbimo za svoje zdravje in da gremo k zdravniku, če opazimo kakšne spremembe.

Komentarji: