Sašo Taljat: Veslanje je poleti bolj primerno kot tek

Fotografija: Taltaj Sašo in luka Božič Tacen 18.avgust 2013
Odpri galerijo
Taltaj Sašo in luka Božič Tacen 18.avgust 2013

Topli meseci in kajak so prav gotovo ena boljših oblik rekreacije. Glede na to, da obstaja več vrst kajakov, od tistih za morje, kajaki za mirno in divjo vodo, mislim da bi lahko vsak našel način veslanja, ki mu najbolj ustreza.

Odvisno je seveda od okolja, kjer živimo, in od naših sposobnosti oziroma stopnje strahu, ki ga nosimo v sebi. Tisti ob obalnem pasu se bodo najverjetneje odločili za morski kajak, ki v zadnjih letih predvsem na južni polobli zelo pridobiva na popularnosti med rekreativci. Prav tako kot morski kajak bi ljudem, ki živijo ob jezerih, priporočal, da preizkusijo kajak za mirne vode. Obe omenjeni obliki rekreacije sta primerni za vse starosti in ravni obvladovanja čolna. Po mojem mnenju sta tudi primerni za rekreativce, ki iščejo športe, pri katerih je v vadbo vključeno celotno telo, saj si pri teh dveh vrstah veslanja izdatno pomagamo tudi z nogami. Med samim veslanjem po mirni vodi tudi ni večjih obremenitev za sklepe in je s tega vidika bolj primerno kot tek.

SOLKAN SLOVENIJA 8.9.2012 KAJAK KANU V SOLKANU SASO TALJAT IN LUKA BOZIC  FOTO JOZE SUHADOLNIK
SOLKAN SLOVENIJA 8.9.2012 KAJAK KANU V SOLKANU SASO TALJAT IN LUKA BOZIC FOTO JOZE SUHADOLNIK

Arhiv:Delo.si

 

Če smo popolni začetniki, bi pred nakupom čolna priporočal obisk katerih od ponudnikov, ki čolne izposojajo. Ti vam bodo znali svetovati pri izbiri, v večini primerov pa tudi obvladajo veslanje in vam lahko pokažejo nekaj osnovnih gibov pred vstopom v čoln. Smiselno je tudi preizkusiti več različnih modelov, da se boste kasneje laže odločili za nakup, če vas bo ta šport navdušil. Na ta način boste laže vzljubili ta šport in potrebnih bo manj ur za prilagajanje, če si boste omislili kakšno uro tečaja.

Za nas, ki smo doma v Soški dolini, pa ni treba preveč poudarjati, da se je najbolj logično odločiti za kajak na divjih vodah, glede na to, da imamo brzice praktično pred domačim pragom. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da se je tega športa sicer laže lotiti v mlajših letih. Mlajši, kot si, laže je osvojiti vse gibe, ki jih potrebuješ za uspešno veslanje po deroči reki. Prav tako manj razmišljaš o strahu in nevarnostih ter tako posledično tudi bolj sproščeno veslaš. Če bi se vseeno odločili za veslanje na divjih vodah tudi v malce bolj zrelih letih, pa v naših krajih ne manjka učiteljev kajaka, ki vas naučijo, kako boste v veslanju uživali in se predvsem varno zabavali.

So pa vsi začetki težki in nemogoče je, da se boste že od začetka dobro počutili v čolnu. Zelo verjetno se boste prvi dan le vrteli v krogu. Je pa z vsakim preveslanim kilometrom užitek večji in šele, ko boste malo bolj obvladali vse gibe, se bo začel užitek v čolnu. Veslanje pa bo laže in bolj zanimivo v družbi, zato predlagam, da za ta šport navdušite še kakšnega od svojih prijateljev ali znancev.

Več iz te teme:

Komentarji: