Septembrska najbolj okusna in zdrava živila

September je mesec, ko se nam ponuja najboljše iz obeh svetov, tako poletja kot jeseni.
Fotografija: V tistem, tako imenovanem »petem letnem času« naše telo še vedno ceni sveže in lahke obroke. FOTO: Leon Vidic/Delo 
Odpri galerijo
V tistem, tako imenovanem »petem letnem času« naše telo še vedno ceni sveže in lahke obroke. FOTO: Leon Vidic/Delo 

Ponudba sadja in zelenjave je velika. In letos je sadje res obrodilo. Sezonska hrana ima hranilno vrednost, prilagojeno letnemu času, prav tako pa je najbolj naravno pridelana. 

image_alt
Popaj: seks je več kot le špinača

Spremembe v naravi so tako otipljive, da tradicionalna kitajska medicina v tem času govori o petem letnem času, tako imenovanem poznem poletju, ki je povezan z elementom zemlje.

V tistem, tako imenovanem »petem letnem času« naše telo še vedno ceni sveže in lahke obroke. Marsikdo si telo očisti od sprostitve letnega dopusta. Zato priporočamo najboljše vrste sadja in zelenjave, ki jih lahko uživate ves september.

Zelje

Zelje, ki ga uživamo surovega v jesenskih in zimskih solatah in ki ga lahko tudi vložimo, s čimer dobimo popoln probiotik, ki krepi črevesno floro. Ta zelenjava je bogata z vitaminoma C in E, zagotavlja pa tudi dober odmerek vitaminov B, zlasti folne kisline. Zagotavlja tudi kalcij v obliki, ki ga telo zlahka absorbira.

Gobe

Ne samo, da so bogate z minerali in vitamini B, gobe zagotavljajo tudi solidne odmerke selena in vitamina D. Selen in drugi antioksidanti ščitijo telo pred propadanjem celic.

Por

Poleti je por tanjši, z bližajočo se jesenjo pa se zgosti in ima intenzivnejši okus, zato je idealno živilo za ta letni čas. Tako kot česen in čebula, njegova bližnja sorodnika, je bogat z žveplovimi spojinami, ki krepijo imunost in izboljšujejo prekrvavitev. 

image_alt
21 km je sestavljenih iz dveh desetk

Fige

Na poletnih sprehodih je užitek nabrati fige neposredno z drevesa in jih okusiti v senci. Prej preverite čigavo je drevo. Vsebujejo naravne sladkorje, ki dajejo energijo, vlaknine, ki so pomembne za prebavo, in minerale, kot so kalcij, kalij in magnezij, za zdravje kosti.

Grozdje

Sočno in sladko grozdje, polno dragocenih hranil. Poleg naravnih sladkorjev so tu vlaknine in vitamin C. Tisto, po čemer pa grozdje najbolj izstopa, so nedvomno antioksidanti. Resveratrol je najbolj znan, njegova sposobnost nevtralizacije prostih radikalov pa je povezana z večjo zaščito srca in ožilja ter v boju proti raku. Če jih uživate s kožo, lahko bolje izkoristite antioksidante in dobite več vlaknin, ki blažijo zaprtje in spodbujajo čiščenje toksinov iz telesa.

Hruške

Hruške priporočamo zlasti tistim, ki trpijo za hipertenzijo, saj je bogata s kalijem in veliko količino vode, zato deluje tudi kot diuretik. Prisotnost vlaknin in flavonoidov je večja v lupini hruške kot v njenem mesu. Če izberete ekološko pridelane hruške, jih lahko uživate z lupino brez nevarnosti, da bi zaužili pesticide.

image_alt
Ali je brezalkoholno pivo dobro za regeneracijo?

Jabolka

Pozno poleti se začne sezona jabolk. Čeprav med letom na tržnicah in v trgovinah najdemo številne sorte, zdaj začenjajo naravno zoreti in imajo najboljši okus. Jabolko je bogato z vitaminom C: 150-gramski košček zagotavlja 30 odstotkov dnevne potrebe in le 75 kalorij. Njegove kisline in soli spodbujajo izločanje prebavil in delujejo antiseptično, spodbujajo apetit, izboljšujejo prebavo in pomagajo pri vzdrževanju ustne higiene. Vsebuje tudi zelo dragoceno vlaknino: pektin. Ne samo da spodbuja črevesje in ščiti bakterijsko floro, ampak tudi pomaga zmanjšati količino holesterola.

Breskve

Breskve so rahlo odvajalo in diuretik, zagotavljajo tri vitamine, ki prispevajo k upočasnitvi staranja: 200 gramov breskve zagotavlja 33 odstotkov dnevne potrebe po vitaminu C, 15 odstotkov vitamina A in 10 odstotkov vitamina E.

Borovnice

Sladkoba njihovih sladkorjev je prežeta z rahlo kiselkastim okusom, v svoji notranjosti pa skrivajo zelo dragocene hranilne snovi: vlaknine, vitamina C in E, folno kislino in nekaj železa. Predvsem pa, tako kot druge jagode, zagotavljajo antioksidativni učinek s svojimi antocianini. Antocianini, ki so odgovorni za škrlatno barvo, ščitijo zdravje srca in ožilja ter krepijo imunski sistem.

Poleg naštetih je tu še cel kup živil, ki so v jeseni najboljša: paprika, solata, endivja, radič, motovilec, korenček, cvetača, bučke, čebula, zelena, brokoli, rukola in mesečna redkvica. Nikakor pa ne smemo pozabiti tudi na jesensko sadje –  oreh, lešnik, kostanj, kaki in ...

Komentarji: