Spoznajte najljubši klanec Primoža Rogliča

Primož Roglič je klančar, to je dokazal že velikokrat, zato je skoraj samoumevno, da mu je najljubši prav najtežji v Sloveniji.
Fotografija: Prav ta je najljubši klanec Primoža Rogliča. FOTO: Thomas Samson/AFP
Odpri galerijo
Prav ta je najljubši klanec Primoža Rogliča. FOTO: Thomas Samson/AFP

Slovenija je posuta s klanci. Kolesarjem najljubša debata so klanci, vsi klanci, sploh pa tisti, ki ga še nismo prevozili, a smo slišali, da je hud. Hujši kot je klanec, bolj mamljiv je. 

image_alt
Kolesa na Touru 2021: Izložba najboljše opreme tudi za smrtnike


Kolesarji smo čudna sorta. Težje nam je na kolesu, bolj se zahvaljujemo sami sebi, da smo zmožni priti tja gor, osvojiti tisti in oni vrh, in to v spodobnem času. Kdor ljubi klance, ne neha iskati novih in drugih in višjih in daljših. Ponje gre celo v tujino, lahko tudi na drug konec sveta.

Kum pa se baha sredi Slovenije. Nekdo je rekel, da klanec ni klanec, če ni v Alpah, Dolomitih, Centralnem masivu, Savojskih Alpah, Provansi ... Karavankah tudi ...

Ampak ta ne ve, da je Kum najhujši zahrbtnik med klanci, da, tak, da te vrže na hrbet, če ne grizeš kolen ob vsakem kvadratnem obratu. 

Prav Kum je najljubši klanec Primoža Rogliča. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Prav Kum je najljubši klanec Primoža Rogliča. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Zato je jasno, da je prav Kum najljubši klanec Primoža Rogliča. Če bi ugibali, bi hitro uganili. Zakaj je klanec na Kum tako težaven. Ker je klanec v pravem kolesarskem pomenu. To je klanec, ki ti vzame pol ure življenja, če si Roglič, če si navaden smrtnik, pa uro in več. In ko si na vrhu, se vprašaš, kaj ti je bilo tega treba, doma pa se trepljaš po rami in se hvališ, da boš še kdaj potiskal pedale tja gor. In potem mine nekaj let, preden se spet odločiš za ta vzpon. 

image_alt
Primož Roglič: V svojem svetu končuje mojstrovino

 

Kum velja za eno izmed žlahtnih trofej med gorskimi in tudi cestnimi kolesarji


Če hočete videti njegov vrh, se je treba v manj kot desetih kilometrih povzpeti za skoraj tisoč višinskih metrov. Izhodišče poti je v Trbovljah pri mostu čez Savo, kjer cesta najprej zavije ostro desno, zatem pa takoj levo in začne se nepretrgan vzpon, ki traja skoraj do vrha oziroma nekajkrat malce popusti šele blizu vrha.Večji del poti je cesta asfaltirana, le na koncu je skoraj dva kilometra še vedno makadam (nazadnje je še bil), vendar v dobrem stanju, tako da je prevozna tudi s specialkami.

Na vrhu Kuma je že od začetka 60. let prejšnjega stoletja oddajni center s 25 metrov visokim antenskim stolpom in prav zato je do vrha Kuma speljana sicer bolj ozka, a razmeroma dobra cesta, ki je prevozna tudi z avtomobili.

Kum. FOTO: Marko Feist/Delo
Kum. FOTO: Marko Feist/Delo

 

Lepote Kuma, ki je kolesar ne opazi


Narava je zlasti više, proti Kumu zelo spokojna. Predvsem spomladi, še pred olistanjem bukve je gozd poln cvetočih rastlin, med katerimi prevladujejo kronce in votli petelinčki. V maju se razcveti čemaž in napolni gozd s svojim izrazitim vonjem. Vrh Kuma pa je ves cvetoč v maju in v zgodnjem poletju. Najprej zacvetijo tržaški svišči in Pavlinijeve vijolice, kasneje travniški klinčki, brstične lilije, bele in rumene homulice, zali kobulčki, primožki, hermelike in poživijo travnat vrh 1220 metrov visokega Kuma.

Gre za 9,5 peklenskega kilometra, v katerih se kolesarji dvignejo za kar tisoč metrov, povprečni naklon je 10,18 odstotka, vmes pa noge tako rekoč nimajo časa za počitek. FOTO: Klanci.muha.cc
Gre za 9,5 peklenskega kilometra, v katerih se kolesarji dvignejo za kar tisoč metrov, povprečni naklon je 10,18 odstotka, vmes pa noge tako rekoč nimajo časa za počitek. FOTO: Klanci.muha.cc

Komentarji: