Superživila za nas telebane (3)

Moč avokada, gob in polnozrnatih žit. Ključ do zdrave prehrane je uživanje raznolike hranljive hrane, v pravih količinah.
Fotografija: Jajčni namaz z avokadom in kaprami. FOTO: Tanja Drinovec/Delo
Odpri galerijo
Jajčni namaz z avokadom in kaprami. FOTO: Tanja Drinovec/Delo

Superživila vsebujejo različna hranila, kot so antioksidanti; le-ti naj bi imeli moč preprečili raka.

image_alt
Superživila za nas telebane (2)

Vsebujejo tudi zdrave maščobe, za katere velja, da preprečujejo bolezni srca; vlaknine, ki preprečujejo sladkorno bolezen in prebavne težave; in fitokemikalije - kemikalije v rastlinah, ki so odgovorne za močne barve in vonjave, ki imajo lahko številne koristi za zdravje.

Uživanje hrane, ki je polna dobrih hranil (kot je veliko tako imenovanih superživil), je vsekakor dobra odločitev, a ključ do zdrave prehrane je uživanje raznolike hranljive hrane, v pravih količinah.

Avokado

Avokado je bogat z zdravimi maščobami in vlakninami, ki lahko pomagajo, da se dalj časa počutimo siti. Zaradi vsebnosti zdrave maščobe lahko pomagajo absorbirati vitamine, topne v maščobah. Imajo tudi veliko hranilnih snovi, kot so:

• riboflavin (vitamin B2)
• niacin (vitamin B3)
• pantotenska kislina (vitamin B5)
• piridoksin (vitamin B6)
• vitamin C
• vitamin E
• vitamin K
• Folat
• Magnezij
• Kalij

image_alt
Superživila za nas telebane (1)

Gobe

Gobe ​​kot zdravilo so uporabljale številne kulture po vsem svetu. Spojine v gobah imajo lahko antioksidativne, protivnetne in koristi, ki preprečujejo rakava obolenja. Študije so pokazale, da lahko gobe spodbudijo aktivnost imunskih celic in makrofagov, to so bele krvne celice, ki spadajo v evolucijsko najstarejši prirojeni celični imunski sistem. Ti pomagajo ustaviti rast in širjenje tumorskih celic in uničiti obstoječe tumorske celice.

Gobe ​​povezujejo z zaščito pred demenco in upadom kognitivnih sposobnosti. Delujejo tudi kot prebiotiki (pomagajo lastni črevesni flori, da se sama vzpostavi) in pomagajo pri tvorbi koristnih črevesnih bakterij.

image_alt
Jajčni namaz z avokadom in kaprami

Polnozrnata žita

Vsebujejo vse dele zrna, vključno z otrobi, endospermom in kalčki. Iz rafiniranih zrn so bili odstranjeni otrobi in kalčki. Otrobi so bogati z vlakninami in vsebujejo hranila in fitokemikalije. Kalček vsebuje zdrave maščobe, vitamine E in B ter fitokemikalije. Polnozrnata žita lahko pomagajo:

• ohraniti stabilen krvni sladkor
• ohraniti nižji holesterol
• hrano premikajo po prebavnem traktu
• preprečevati majhne strdke, ki povzročajo srčni infarkt in možgansko kap
• pri boju proti nekaterim vrstam raka.

Komentarji: