Tekaške poškodbe - Sprednja golenska loža (4)

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Med vsakim kilometrom, ki ga pretečemo, se s stopalom odrinemo od tal med 800in 1000krat. To pomeni, da naše noge v tem času prevzamejo med 160 in 200 tonami energije. Pojav bolečin je ob tem podatku skorajda logičen. Res pa je, da vsaka bolečina, »musklfiber« ali utrujene noge še niso poškodba, kljub temu pa njihov pojav nakazuje, da je aktivno ukvarjanje s tekom doseglo točko, ko je treba pazljivo načrtovati prihodnje treninge. Bolečina je namreč opozorilo, zaradi katerega je treba še enkrat preveriti načine treninga in si ga po potrebi prilagoditi tako, da se problemi ne stopnjujejo in ne razvijejo v poškodbo, ki bi tekača za dlje pustila »na suhem«.

»Kompartment sindrom« sprednje golenske lože

Med daljšim tekom se izplavlja tekočina v intersticijski prostor mišic. Pritisk v sprednji mišični loži se lahko zaradi preobremenitev med tekom tako poveča, da zmanjša ali celo ustavi kapilarno prekrvavitev v mišici. Motnja prekrvavitve mišice sproži med tekom ali po njem zelo hudo bolečino v sprednjem delu goleni. Tekač opisuje ostro bolečino na sprednji zunanji strani goleni. Bolečina se poveča pri stopanju na prste, pri poskusu vleka stopala navzgor, mišica je tudi boleča na pritisk. Tako imenovani kompartment sindrom sprednje golenske lože se pojavlja pogosteje pri hiperproniranem stopalu, v ozadju so lahko tudi anomalije v ožilju, ki oskrbuje mišico.

Sum na sindrom je težko potrditi ali ovreči. Specialisti za poškodbe si pomagajo z invazivnim merjenjem pritiska v mišični loži in s primerjavo izmerjenega pritiska z nasprotno asimptomatsko stranjo.

Zdravljenje kompartment sindroma sprednje golenske lože poteka, tako da: (1) razbremenimo mišico oz. ne tečemo, (2) hladimo golen, (3) uživamo analgetike, (4) dvignemo nogo na višjo podlago, (5) če težave vztrajajo, lahko opravimo kirurško zdravljenje – fasciotomijo goleni, kar pomeni, da mišično ovojnico (fascijo) kirurško sprostimo. Kirurško zdravljenje kompartment sindroma je uspešno v 80 do 90 odstotkih.

Več iz te teme:

Komentarji: