Tetovaže. Je to za športnike

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Je sploh še kak športnik, ki ni tetoviran? Pravzaprav, boljši kot je, bolj tetoviran je.

Dialogi s forumov:

Že nekaj časa razmišljam o tem, da bi si dal delat tattoo, skrbi pa me ena stvar. Namreč, ukvarjam se s triatlonom, kar pomeni, da sem praktično vsak dan na soncu ali pa v bazenu. Glede na to, da je koža dan za dnem izpostavljena soncu, potu in klorirani vodi, me zanima če je sploh priporočljivo imeti tattoo, oziroma ali je potrebno kako dodatno negovati tattoo. Najlepša hvala za odgovore.

Ko se tattoo celi (~2 tedna) se s tem ne boš smel ukvarjati, ko pa je zaceljen, pa si ga moraš mazati s kremo za sončenje s čimvišjim faktorjem. Pot in klorirana voda sicer tattooju ne škodujeta (no, za klor ne bi dal glih roke v ogenj Smile), sonce pa ga z leti pobledi, če ga ne mažeš s kremo za sončenje.

Po 8 dneh je tattoo zaceljen in greš lahko mirno v z njim v vodo in na sonce brez kakšne posebne oskrbe... dejstvo je da ti bo tattoo en toliko zbledel po cca. 10-ih letih pa tudi če boš skozi zaprt v temi... torej ne se obremenjevat s soncem, jaz se nikoli ne mažem s kremami in podobnimi sranji pa mi drži že dobrih 15 let brez problema... samo kvalitetne barve in to je to.

tatu imam star 7dni.odlupil se mi je že cev, zanima me če lahko pričnem z športom(športno plezanje, tek, kolo)

Jaz pa treniram košarko 4-krat na teden. Imam tattoo, danes star 5 dni. Je kar precej velik, na levi strani hrbta. Ni se mi še začel lupiti. Trenerja sem prosila, če kakšen teden ne bi hodila na treninge zaradi tega, ker se ful potim. Dal mi je dovoljenje samo za en teden, zato v ponedeljek začnem spet trenirat. Ali se sploh lahko potim, če tattoo še ni olupljen - zaceljen, kakorkoli? Ker me je glede tega ful strah, ker je tattoo ful velik in lep in si nočem kajkoli pokvarit na njem.

ni podpisa
ni podpisa

Polona Hercog, Facebook

 

Športniki so se najprej tetovirali v Združenih državah Amerike, ne v Italiji, ne v Angliji, ne v... Ni pomembno, zdaj se že povsod. Je to zdravo ali ni, sploh ni pomembno. Pomembno je, da je lepo. Je to lepo? Seveda je, ker drugače bi tega ne bilo v takem obsegu. Če je danes to "biznis" številka ena, bo, tako predvidevajo, čez nekaj let biznis številka ena... Odstranjevanje Tetovaž, d.o.o.

Bo to res?

Pravijo, da bo.

In zakaj se športniki tako radi tetovirajo?

Odgovori, ki smo jih dobili od nekaterih naših športnikov nas sploh niso prepričali. Večina jih pravi, da zato, ker jim je pač všeč... ker je kul... No, en je celo priznal, da ga tetovaža opominja na leta, ko je bil zelo slab in nikoli več se ne bi rad vrnil v to obdobje. Prepričljivo.

Zanimiv je tudi primer športnika, ki po sebi slika portrete svojih otrok. Veliko je zdoma in otroci so tako vedno z njim! Zadovoljivo. Vendar, zdaj so na njem skoraj dojenčki, kako bo to videti, ko odrastejo?

Med nogometaši je tetoviranje že stalna praksa. Je sploh kak igralec, ki nima vsaj ene tetovaže? Težko ga boste našli v slovenski ligi, kaj šele v tistih najboljših. Trend gor ali dol, na začetku smo bili mnenja, da so slab vzgled mladini, zdaj smo morali mnenje spremeniti v nekaj drugega. Tak je pač trend, moda, če že hočete.

Če si preberete zgodovino tetovaž, potem boste lažje dojeli, kako so nekateri »brcnili v temo«, pravzaprav ne samo nekateri, kar dobra večina…

ni podpisa
ni podpisa

Kaj pravijo strokovnjaki o negi tatujev

Pri negi sveže tetovaže ne smeno spregledati dejstva, da gre za "rano", ki jo je treba oskrbeti pravilno in strokovno kajti s tem se izgognemo infekcijam, hkrati pa poskrbimo, da bodo barve ostale sveže in trajne.

Koža je po tetoviranju razdražena, pordela in občutljiva na dotik. Ovito folijo okrog sveže tetovaže lahko po nekaj urah odstranite in tattoo mažite z B PANTHEN mazilom, nadaljnih 3 tedne, trikrat na dan. Namen folije je, da ščiti tetovažo pred prahom, umazanijo, mikroorganizmi ter bakterijami.

Tetovažo sperete z mlačno vodo in blagim antibakterijskim milom, da odstranite ostanke barve, krvi in sokrvice, ter obrišete tako, da s papirnato brisačo za enkratno uporabo nežno popivnate. NIKOLI ne drgnete z brisačo.

ni podpisa
ni podpisa

V dobi celjenja, v prvem tednu aktivno mažete s kremo (priporočeno B PANTHEN mazilo), ki deluje kot antiseptik, preprečuje okužbe in celi rano. Nadaljnih 2 do 3 tedne pa poskrbite da je mesto vedno navlaženo s kremo. Koža mora ostati vlažna in se ne sme sušiti. Primerno je da je tattoo na zraku, da koža diha, drugače pa je dobro nositi čista, lahka in zračna oblačila, ki ne praskajo in se ne drgnejo ob sveži tattoo.

Doba celjenja tetovaže traja približno tri tedne. Na obarvani koži nastane skorjica, ki navadno srbi. Če je nevzdržno narahlo udarite po srbečem mestu. NIKOLI ne praskajte, saj s tem lahko poškodujete motiv ali ga inficirate.

Mesto je zaceljeno, ko jo preraste nova povrhnjica. Tetovaža ni vač tako blaščeča in temna, kot takoj po izdelavi, tamveč rahlo zbledi.

Sveže tetovaže na namakajte. Morje, bazen ali kopel se v prvem mesecu absolutno odsvetuje. Tudi savnanje ili aktivna telovadba (zaradi močnejšega potenja) se odsvetuje, pravtako izpostavljanje soncu. Ko že, jo vedno mažite s kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem.

Lepo razloži mojster za tetoviranje Dare Rajc.
 


 

Več iz te teme:

Komentarji: