To je najslabša pijača za jetra (ne, ni alkohol)

Prostovoljci so poročali, kako pogosto pijejo sladkane gazirane pijače, strokovnjaki pa so preučevali njihov steatohepatitis ali zamaščenost jeter.
Fotografija: Brezalkoholni steatohepatitis preprečimo le tako, da se izogibamo sladkimi gaziranimi pijačami.FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Brezalkoholni steatohepatitis preprečimo le tako, da se izogibamo sladkimi gaziranimi pijačami.FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Jetra filtrirajo škodljive snovi iz telesa, zato je treba skrbeti za njihovo zdravje. Ko govorimo o poškodbah jeter, običajno takoj pomislimo na alkohol, a raziskave so pokazale, da to ne drži povsem oziroma sploh ne drži.

image_alt
Super živilo, ki ga skoraj nihče ne mara
  

Raziskovalci so odkrili, da so sladkane gazirane pijače bolj škodljive. Razlog je logičen: s pretiranim pitjem sladkih gaziranih pijač začnemo že zelo zgodaj.

Do zaključka so prišli zdravstveni strokovnjaki z bostonske medicinske univerze in ga objavili v reviji Clinical Gastroenterology and Hepatology. Utemeljitev so osnovali na podlagi raziskave, ki poteka že od leta 1948 v mestu Framingham v Massachusettsu v okviru tako imenovane Framingham Heart Study in preučuje vpliv življenjskega sloga, denimo kajenja in prehrane, na zdravje.

Kot poročajo na spletni strani eatthis, v novoobjavljenem zaključku znanstveniki poudarjajo, da so udeležence opazovali od leta 2002, povprečna starost pa je bila 63 in 48 let. Med udeleženci je bilo nekaj več kot polovico žensk.

Prostovoljci so poročali, kako pogosto pijejo sladkane gazirane pijače, strokovnjaki pa so preučevali njihov steatohepatitis ali zamaščenost jeter. Zamaščenost jeter z brezalkoholnimi pijačami prav tako lahko povzroči cirozo jeter, pri tem pa tudi bolj benigne težave, kot so povečana jetra, ki povzročajo dodatno bolečino.

image_alt
Učinki »dobre in slabe« prehrane

Brezalkoholni steatohepatitis preprečimo le tako, da se izogibamo sladkim pijačam. Za pogosto uživanje se šteje že do trikrat na dan. Ljudje, ki so občasno pili sladkane pijače, kar pomeni enkrat na mesec ali manj kot enkrat na teden, so imeli prav tako nekoliko več maščobe v jetrih kot ljudje, ki takih pijač sploh niso pili, poroča Eat This.

Komentarji: