Triatlon je prava izbira

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Plavanje, kolesarjenje, tek in vadba moči poskrbijo, da je telo celostno obremenjeno in bolj fit, kakor če se ukvarjamo zgolj z enim športom. Lahko pa začnete vaditi tudi z nami. Piše Klemen Laurenčak, triatlonski in tekaški trener

Zdaj je pravi čas, da se odločite za poživitev svoje rekreacije, če samo tečete, kolesarite ali plavate. Triatlon je tista izbira, ob kateri ne boste ostali ravnodušni. Trije vzdržljivostni športi, združeni v eno preizkušnjo, so za marsikoga kar zahteven izziv. Vendar brez izzivov in visokih ciljev v življenju ni najbolj zabavno, tudi v rekreaciji ne. Sam sicer poznam bolj tekaško »sceno«. Poznam ogromno odličnih tekačev, ki to počnejo z veseljem že leta in leta. Prav vsakem od njih se je v zadnjih nekaj letih utrnila misel, da bi se preizkusil tudi v triatlonu. Vendar je pri vseh ista težava: plavanje. »Kaj pa plavanje? Kako bomo preplavali tistih 300, 500, 1000 metrov, kolikor jih je potrebnih za triatlon?«

 

BERGEN, GERMANY - SEPTEMBER 09:  Athletes in action during a Triathlon Bundesliga race ahaed the IRONMAN 70.3 Ruegen on September 9, 2017 in Bergen, Germany.  (Photo by Joern Pollex/Getty Images for IRONMAN)
BERGEN, GERMANY - SEPTEMBER 09: Athletes in action during a Triathlon Bundesliga race ahaed the IRONMAN 70.3 Ruegen on September 9, 2017 in Bergen, Germany. (Photo by Joern Pollex/Getty Images for IRONMAN)

 

S prav vsakim izmed njih sem imel ure in ure debate, kako je plavanje tisti šport, pri katerem se na hitro ne da narediti sprememb. Pa se tukaj ne pogovarjamo o uspehih glede tekmovalne uspešnosti, ampak o tem, kako se naučiti plavati dovolj dobro, da si razmeroma hiter in hkrati ne preveč utrujen.

Žal moram ugotoviti, da kar nekaj teh mojih tekaških prijateljev ni vztrajalo dovolj dolgo, da bi splavali, prebili led in šli na triatlon. Vendar pri tem športu ni nikoli prepozno. Triatlon ponuja celostno rekreacijo. Če se spomnite Žane Jereb, naše maratonke olimpijke iz Londona, je razlagala, da je tudi v obdobjih najhujšega tekaškega treninga zahajala tu in tam na bazen, ker jo je voda sprostila in ji pomagala pri treningu teka. Gotovo vam na rekreativni ravni kombinacija treh športov lahko samo koristi.

Začetni triatlonski paket opreme:

  • Triatlonski dres (kopalke)
  • Plavalna očala
  • Cestno ali gorsko kolo
  • Kolesarski čevlji (opcijsko)
  • Čelada
  • Tekaške copate

Kako se lotiti svojega prvega triatlona?

Najprej se morate naučiti plavati. Če še ne znate plavati, to niti ni težava. V nekaj mesecih redne vadbe boste sposobni sproščeno odplavati nekaj sto metrov v eni izmed plavalnih tehnik, kar je osnova za udeležbo na triatlonu. Kako se naučiti plavati? Zdaj je izvrstna priložnost, da se prijavite v enega izmed razpisanih tečajev v bližini svojega doma ter čez zimo poskrbite, da boste spomladi lahko že sami vadili in nabirali metre. V dolgih zimskih večerih pojdite večkrat na bazen in ponavljajte osnove, osnove, osnove! V člankih o plavanju, ki so bili vse leto objavljani v Poletu O2, je Nejc Kapus večkrat poudaril, da sta položaj telesa v vodi in sproščenost pomembna za dobro plavanje. Šele na sekundarni ravni je pomembna sama tehnika zavesljajev in udarcev. Po domače povedano, ko se boste naučili sproščeno ležati v vodi, boste tudi kmalu splavali. Ko boste splavali, boste hitro napredovali, če bo položaj telesa dober. Tehnike zavesljajev in udarcev se boste hitro naučili, če boste sproščeni v vodi, kar spet vodi k dobremu, hitremu in sproščenemu plavanju. V resnici se plavanje dogaja v glavi. Bolj kakor tek ali kolo!

 

ni podpisa
ni podpisa

 

Tudi z učenjem plavanja imam že kar nekaj izkušenj. Ne tečaje k meni so hodili večinoma tekači. Trdi, nerazgibani, nesproščeni. Vendar smo z vztrajnostjo premagali vse ovire. Nekaj jih je že opravilo s svojimi prvimi triatloni. Lani je prišla k meni gospa, ki je komaj preveslala 25 metrov kravla. Z vztrajnostjo in redno vadbo je prišla do tega, da je poleti že dvakrat na teden pred službo odmahala tri kilometre v vodi. Čedalje bolj sproščena, čedalje bolj zadovoljna. Konec poletja je končala svojo prvo polovičko (polovični ironman). Kot je sama rekla, izkušnja je zagotovljena.

Vadba kolesa je čez zimo logistično malce bolj zahtevno opravilo. Nekateri kolesarijo zunaj, dokler ni temperatura pod lediščem, drugi izrabijo lepe vikende s pobegom na Primorsko in ujamejo kakšen kilometer sončka. Še ena možnost je sobno kolo ali kolesarjenje na trenažerju ali kolesarskih valjih, ali pa vodena vadba na kolesu. Vsak kilometer, ki ga boste pozimi prekolesarili, se vam bo poleti poznal. Pedali se bodo laže vrteli, če si boste že pozimi zagotovili razmeroma redno vadbo na kolesu. Kaj je to redno? Že če greste redno enkrat na teden na kolo, bo to za zimsko obdobje pravi uspeh.

Tekaška vadba je pozimi, pa tudi nasploh, logistično še najmanj zahtevna. Nisi odvisen od vremena, objektov in opreme. Ko imate uro časa, obujete tekaške copate in lahko opravite tekaški trening. Kar zadeva samo vadbo, velja podobno kot pri kolesu. Vsak kilometer pozimi šteje poleti dvojno. Jeseni in pozimi vedno izberite kakšen kilometer več, če se odločate, ali bi tekli več ali hitreje. Ko vadite več športov hkrati, je treba paziti, da ne trenirate preobsežno in s preveliko intenzivnostjo.

 

ni podpisa
ni podpisa

 

Kako izbrati pravo razdaljo za nastop na triatlonu?

V Sloveniji imamo kar srečo, da je pred nekaj leti stekla akcija prek triatlonske zveze Si upaš na triatlon. Če se prav spomnim, so v sklopu te akcije predstavili tekmovalno dolžino »triatlon za vsakogar«, kar je prirejen supersprint triatlon. Kar je za tekmovalce oblika najhitrejšega formata, je za rekreativne triatlonce začetnike ravno prava dolžina, da se z njo prvič spopadejo. Sprint triatlon je za marsikoga na začetku privlačen, vendar velikokrat prenaporen. Triatlon je treba jemati z majhno žlico, podobno kakor tek. Tam tudi ne gremo po treh mesecih treninga na polmaraton, ampak so prej na vrsti krajše razdalje. Ko se v nogah nabere dovolj treninga, gremo stopnico za stopnico. V triatlonu je nato omejitev navzgor skoraj nebo. Dolgi triatloni so zelo vabljivi za rekreativce, vendar to zahteva veliko treninga v daljšem časovnem obdobju. Tukaj govorimo o vsaj dveh ali treh letih priprave. Recimo za razdaljo ironman. Vendar ironman ni tisti ultimativni triatlon, tudi krajše razdalje imajo svoj čar, svojo dinamiko, ki je na daljših tekmah ni.

Kaj lahko pričakujete od ukvarjanja s triatlonom?

Dolgoročno se bo vaše telo gotovo precej spremenilo. Na bolje. Ker je telo bolj celostno obremenjeno, se bodo okrepile mišice po vsem telesu (ramena, hrbet, trup, noge), ob redni vadbi in pravilni prehrani se bo vaše telo izklesalo v stroj. Dolgoročno je triatlonska vaba tudi dobra preventivna vadba pred poškodbami (predvsem tekaškimi), seveda pa je za to treba skrbeti z redno vadbo moči in gibljivosti. Ker se boste pri vadbi triatlona ukvarjali s tremi športi naenkrat, se vam bo počasi gotovo izboljšal izkoristek prostega časa, saj je zaradi natrpanosti urnika vadbe to nujno potrebno. Na tej točki je treba paziti, da vas triatlon ne bo potegnil vase, to pomeni, da bi zaradi triatlona začeli prilagajati in se izogibati družinski in službenim obveznostim, socialnim stikom in podobno. Triatlon naj bo del vašega življenja in ne vaše življenje.

 

ni podpisa
ni podpisa

 

Triatlon vas bo naučil nekaj zelo pomembnega tudi za druga življenjska področja. Morali boste znati prepoznati svoje šibke točke in jih preseči. Le tako boste prišli do kakovostnega napredka. To lahko prenesete tudi v druga okolja. In še zadnja stvar, zaradi katere se splača postati aktiven triatlonec, je vloga zgleda najmlajšim. Skrb za zdravje, odgovornost, racionalnost in trdo delo so vrline, ki jih ima dober triatlonec. Vse to lahko samo pozitivno vpliva na nekoga, ki se šele razvija v odraslega človeka.

Tudi sam imam družino, mlado. Zdaj še ni čas za triatlon, ker bi bil družinski davek previsok. Čez nekaj let pa se bom tudi sam potrudil, da bom svoje otroke naučil, kaj so prave vrednote, ki jih moraš imeti v življenju. Gotovo si bom pomagal s športom. Pa naj bo to tek, triatlon ali kaj drugega. No, žogo bomo tudi brcali, vendar le za sprostitev.

Morda se bo slišalo čudno, ob vsem, kar imamo dobrega zapisati o triatlonu, če bomo še enkrat ponovili: paziti je treba, vas triatlon ne bo potegnil vase, to pomeni, da bi zaradi triatlona pričeli prilagajati in se izogibati družinski in službenim obveznostim, socialnim stikom in podobno. Triatlon naj bo del vašega življenja in ne vaše življenje. Če postane namesto zabavne rekreacije triatlon najpomembnejša stvar v vašem življenju, potem ste v življenju tako zavozili, da boste težko odvili nazaj v normalne tire.

 

ni podpisa
ni podpisa

 

Več iz te teme:

Komentarji: