Tudi v Sloveniji smo slavili mednarodni dan joge

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Ob mednarodnem dnevu joge v Indiji ter mnogih drugih državah je po svetu potekala organizirana vadba joge. Po besedah indijskega zunanjega ministra Sushme Swaraja mednarodni dan joge obeležujejo v 191 državah, med katerimi je tudi Slovenija.

V Indiji je vadbo joge za več kot 30.000 ljudi, med katerimi so bili šolarji, vladni uradniki in varnostno osebje, danes vodil sam indijski premier Narendra Modi. Vadba je potekala v severnem indijskem mestu Chandigarh, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Dan joge je postal ljudsko množično gibanje, ki mu ni enakega," je Modi povedal množici ter dodal, da joga daje zagotovilo za zdravje in ne diskriminira med bogatimi in revnimi. Obenem je pojasnil, da joga ni verska dejavnost. "Joga je za vernike in nevernike," je dodal.

Več sto tisoč Indijcev je jogo prakticiralo na podobnih dogodkih tudi drugod po državi, je povedala tiskovna predstavnica ministrstva za jogo Suvida Kumra.

Na največjem tovrstnem dogodku v Indiji je sodelovalo več kot 100.000 ljudi, ki so na obrobju New Delhija izvajali jogo pod vodstvom guruja Babe Ramdeva. S tem so postavili rekord v največjem zborovanju za izvajanje vadbe joge, je poročala indijska tiskovna agencija IANS.

V Sloveniji jogisti letos obeležujejo mednarodni dan joge v obdobju med 18. in 25. junijem. V ponedeljek je tako na Muzejski ploščadi na Metelkovi ulici v Ljubljani potekala vadba joge, kjer so udeleženci izvedli 108 pozdravov soncu. Gre za vajo, zaporedje 12 položajev, ki aktivirajo celotno telo in uravnovešajo pretok energije po energijskih kanalih. Številne brezplačne aktivnosti bodo v Sloveniji potekale tudi danes oziroma v prihodnjih dneh.

Joga je sicer družina starodavnih hindujskih duhovnih urjenj, pri kateri z dihalnimi vajami, telesnimi položaji oz. asanami in umskim osredotočanjem dosežemo telesno in duševno uravnovešenost. Izvira iz Indije, njeni začetki pa segajo pred naše štetje, čeprav si zgodovinarji niso enotni, kako daleč v preteklost. Obstajajo številne šole joge, med njimi so najbolj znane hatha, ashtanga oz. raja joga, bikram itd.

Generalna skupščina Združenih narodov je decembra 2014 z resolucijo razglasila 21. junij za mednarodni dan joge.

ni podpisa
ni podpisa

Times Square v New Yorku. (Avtor: Drew Angerer/Getty)

ni podpisa
ni podpisa

Takole je stvar izgledala na Kitajskem. (Avtor: Wei Liang/CNSPHOTO/VCG/VCG via Getty Images)

Več iz te teme:

Komentarji: