Vadbeni miti: Dolgotrajna vadba in energijske tablice

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Vsak vadbeni načrt, prehrano pred in po vadbi, pripomočke, ki krajšajo čas med vadbo, kraj in čas aktivnosti in ostale dejavnike si posameznik izbere sam, zato vadbeni miti, ki jih bomo v naslednjih tednih razbili morda ne veljajo za vas, vsaj nekateri ne. Izpostavljamo tiste mite, ki so z dobrim marketingom prepričali uporabnika, da je to nekaj, kar nujno morajo vključiti v svoje življenje ali vadbo, da brez tega pač ne gre. Prihranite kakšen evro in kakšno uro časa za preživljanje z družino ali prijatelji, nekatere aktivnosti, ki so bolj kot ne potrata energije in časa pa opustite.

Vadbeni mit 4: "Dolgotrajna vadba vsak dan nosi slabe posledice za moje srce."

Znanost pravi: "Zdravje ljudi se zelo izboljšuje vse do 60 pretečenih kilometrov na teden," pravi Paul T. Williams, raziskovalec v zdravstveni študiji National Runners' Health study, ki sledi 110,000 tekačem in 40,000 hodcem vse od leta 1991. Williams poudarja, da če pretečemo več kot 60 kilometrov na teden, naše srce ne trpi, le vedno manj koristi imamo z vsakim dodatnim pretečenim kilometrom. Za nameček pa imajo tekači, ki pretečejo vsaj pet kilometrov na dan, 32 odstotkov manj možnosti za srčno aritmijo, kot drugi del populacije.

Uničen ali ne?: Če ste imeli srčni infarkt, potem pozabite na Ljubljanski maraton. Drugače pa nabirajte kilometre za zdravje. Tudi dolgotrajna vadba je zelo zdrava. Mit uničen.

Vadbeni mit 5: "Po vsaki vadbi potrebujem posebej zasnovana živila za regeneracijo."

Znanost pravi: Lani je Brent Ruby, vadbeni fiziolog na univerzi v Montani, raziskoval učinke energijskih praškov, tablic in smutijev po vsaki vadbi posameznika. Zanimalo ga je ali si s takšno posebej predelano hrano človeško telo opomore hitreje, kot s hitro in nezdravo prehrano. Pol ducata moških je vozilo sobno kolo do izčrpanosti, zatem pa pojedli energijske tablice in športne pijače. Nekaj ur kasneje so pretekli 20 kilometrov na čas. To so ponovili teden kasneje, le da so se tokrat kolesarji po vadbi vrgli v hamburgerje. Presenetljivo, ne glede na to, kaj so vrgli v svoje telo, je bil rezultat teka skoraj enak prejšnjemu tednu. Analiza je pokazala, da je njihovo telo ogljikove hidrate v obeh primerih kurilo podobno.

Uničen ali ne?: Hitra hrana seveda ni dobra hrana za regeneracijo telesa. Tako kot ne smemo pretiravati s praški, tablicami in športnimi pijačami. Tako kot pri vadbi, kjer potrebujemo postopnost, je tako pri hrani, kjer je zmernost glavno vodilo in pri obilnosti obroka in pri izbiri živil. Po vadbi je pomembno zaužiti dovolj beljakovin in hidratov, od vas je odvisno s kakšno hrano boste to storili. Mit uničen.

 

 

 

 

 

Več iz te teme:

Komentarji: