Video: Obsedenosti s fitnesom bi lahko botrovala negativna telesna samopodoba

Fotografija: Competitors wait to get on the stage during a bodybuilding competition in Mumbai November 27, 2013. Around 30 bodybuilders from all parts of India participated in the competition. REUTERS/Danish Siddiqui (INDIA - Tags: SPORT SOCIETY)
Odpri galerijo
Competitors wait to get on the stage during a bodybuilding competition in Mumbai November 27, 2013. Around 30 bodybuilders from all parts of India participated in the competition. REUTERS/Danish Siddiqui (INDIA - Tags: SPORT SOCIETY)

Negativna telesna samopodoba je lahko predvsem pri ženskah eden od ključnih razlogov za anoreksijo, pri moških pa bi lahko bila sprožilec obsedenosti s fitnesom oz. bodibildingom, svari združenje nemških psihologov.

Moški, ki nesorazmerno veliko svojega časa posvetijo svojemu videzu oz. imajo občutek, da niso dovolj mišičasti, morda trpijo za motnjami samopodobe, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ocenili v omenjenem združenju.

Kot so izpostavili, te moške ves čas skrbi, da so slabotni, čeprav bi jih nevtralni opazovalci označili za močne in v formi. Tisti, ki trpijo za to motnjo, uteži dvigujejo v prepričanju, da morajo še bolj oblikovati svoje telo, povečati mišično maso in zmanjšati maščobno tkivo. Gre za motnjo, ki je znana kot Adonisov kompleks.

Ta motnja se po ocenah nemških psihologov tipično pojavlja pri mlajših moških, ki bi velikokrat potrebovali profesionalno pomoč psihiatra.

V pomoč in razmislek pa prilagamo še lanskoletni BBC-jev dokumentarec o bodibildingu in razvoju človeka. Ogled obvezen!

Več iz te teme:

Komentarji: