Vitalni z jogo: Vsakodnevni obredi in joga v pisarni

Fotografija: Joga, Šmarna gora 7.6. 2015
Odpri galerijo
Joga, Šmarna gora 7.6. 2015

Joga v pisarni

Zaradi dolgotrajnega dela za računalnikom lahko človek začuti napetost v vratu in ramenih, zato je pomembno delo prekinjati z vadbo. Enostavne vaje za razgibanje telesa so dvigovanje ramen, obračanje glave, raztezanje obraznih mišic, dvigovanje rok, prepogibanje nazaj ipd. Če imate utrujene oči, si jih lahko zakrijete z dlanmi in sprostite v temi. Večkrat usmerite pogled stran od računalnika. Če začutite napetost v hrbtenici, se z zgornjim delom trupa nagnite najprej na levo in desno, potem pa še naprej in nazaj. Ko se sklanjate naprej, iztegnite vrat in poglejte v tla. Tudi berete lahko nekaj časa v tem položaju.

Joga za obraz

Te vaje se uporabljajo za sproščanje obraznih mišic. Preprečujejo nastajanje gub in upočasnjujejo staranje. Joga obraza tudi krepi obrazne mišice, tako da postanejo gube manj opazne, brada in čeljust čvrstejši, ves obraz pa vnovič »zasije«. Jogijske vaje za obraz posnemajo šobljenje ustnic kot pri poljubu, širok nasmešek, zavijanje z očmi, žvečenje, izdihovanje in podobno. Zaradi smešnih oz. čudnih obraznih izrazov se lahko začnemo med vadbo smejati, kar je tudi blagodejno, saj smeh spodbudi izločanje endorfina, hormona sreče. Joga za obraz je primerna tako za ženske kot moške po petindvajsetem letu, ki si želijo imeti lepši, bolj negovan in sproščen obraz. Učinek lahko povečamo še z masažo obraza in ostalimi tretmaji.

Vaja za obrazne mišice

Sedite na tla in se sprostite. Roki imejte sproščeni ob telesu. Zaprite oči in razmigajte obraz, delajte grimase, krčite in sproščajte obrazne mišice. Sprostite tudi mišice okoli oči in čeljustne mišice. Na koncu vaje si zmasirajte ves obraz.

Vsakodnevni obredi

Meditacija - Z rednim meditiranjem poskrbite za umirjenost duha in zmanjšate možnost čustvenega neravnovesja.

Modrost - Vsak dan preberite eno modro misel in se poglobite vase.

Vizualizacija - Namesto da se odzivate na (negativne) doživljaje, raje vizualizirajte želeni položaj. Postanite usmerjevalec lastnega življenja.

Zavedanje sebe - Za trenutek se ustavite in umirite, preusmerite pozornost navznoter in začutite svojo notranjost.

Pozornost - Usmerite pozornost na sedanji trenutek in ga sprejmite takšnega, kakršen je. Umirite se in globoko dihajte s trebuhom.

Energijsko čiščenje telesa

Predstavljajte si, da ste pod prho, in si začnite masirati glavo, kot da si vtirate šampon v lase. Pogladite obraz, kot da ga izpirate z vodo. Nato »namilite« obe roki in nadaljujte po rokah in ostalih delih, dokler ne očistite vsega telesa. Ko končate z milom in vodo, še nekajkrat otresite roki, nogi in stresite z glavo. Predstavljajte si, da pod namišljeno prho izpirate iz sebe vso negativno energijo in nepotrebne misli. Zamižite in začutite čistost svojega telesa.

 

*Zgoraj zapisano besedilo avtorice Maje Miklič, je eden izmed odlomkov njene knjige "Joga za zdravo in sproščeno življenje".
 

Več iz te teme:

Komentarji: