Vse najboljše za tvoj 200. rojstni dan...kolo!

Fotografija: Old-fashioned bicycle leaned on the wall with colorful balloons.
Odpri galerijo
Old-fashioned bicycle leaned on the wall with colorful balloons.

Poziv  Geološkega zavoda Slovenije, da v ponedeljek, 12. junija prekolesarite vsaj 8 kilometrov.
12. junija mineva 200 let od prve vožnje z biciklom. Je izum bicikla vzpodbudil geološki pojav?

Leta 1815 je izbruhnil indonezijski vulkan Mount Tambora in povzročil eno najhujših katastrof v zgodovini človeštva. Zemljo so zaradi izbruha zajele ekstremne vremenske spremembe in leto 1816 je znano kot leto brez poletja. Po celem svetu in tudi v Evropi je zavladala lakota, saj so ljudje zaradi mraza ostali brez vseh svojih poljskih pridelkov in bili prisiljeni pojesti vse svoje domače živali.

Med njimi so pojedli tudi konje, ki so v tistem  času služili kot pomembno transportno sredstvo.  Nemški  izumitelj Karl Drais je v mrazu dolgo razmišljal, s čim in kako nadomestiti konje, da bi se ljudje kljub temu lahko premikali iz kraja v kraj in tako  izumil bicikel.  Karel Drais je ravno 12.junija 1817 opravil z njim  svojo prvo vožnjo in prevozil celih 8 kilometrov.


Izbruh vulkana Mount Tambura nas je naučil, da lahko lokalna dejanja povzročajo globalne spremembe. Tudi mi lahko z ravnanji na lokalnem nivoju prispevamo h globalnemu izboljšanju kakovosti zraka in zato vas Geološki zavod Slovenije vabi, da 12. junija namesto avtomobila uporabite kolo ter z njim  prevozite vsaj 8 km, kot jih je pred 200 leti prevozil Karel Drais.
Sprejmite izziv za čistejši zrak.

Darinka Drapal

 

Več iz te teme:

Komentarji: