Z balonom čez Bled

Fotografija: DCIM\100GOPRO\G0346572.
Odpri galerijo
DCIM\100GOPRO\G0346572.

»Bi se nam pridružili jutri na preletu Bleda z balonom«? Kot klena Ljubljančanka sem vedno razmišljala zgolj o možnosti preleta Ljubljanskega barja, tako da me je sporočilo Balonarskega centra Barje prav presenetilo. Brez oklevanja sem se naslednji dan priključila še sedmim gostom iz ZDA in VB in se podala na nepozabno avanturo.

Navsezgodaj zjutraj, ko je bila zunaj še trda tema, me je nekaj kilometrov od doma pobral prijazen gospod, kot sem kmalu izvedela, pilot našega poleta, in skupaj sva krenila proti Bledu (toliko o vsevključujoči storitvi!). Tam se je kmalu nabrala celotna ekipa; pilot, ki je sicer zaposlen kot meteorolog na ARSO, je še enkrat preveril stanje vetrov, nato pa smo se zapeljali do izhodišča našega poleta. Čez slabe pol ure pa… zloženi v veliki pleteni košari, s telefonom v eni roki, drugo trdno oprijeto za rob košare in z živahnimi metuljčki v trebuhu, smo se poskušali sproščeno nasmehniti za zadnjo fotografijo pred poletom. Pilot še malo odvije ventil in gremo!

Čeprav sem z balonom pred tem letela že dvakrat, prvič čez rdeče sipine puščave Sossusvlei v Namibiji in drugič čez zasnežene Julijske Alpe, me metuljčki niso zapustili še nekaj časa. Balon se je namreč hitro dvignil s tal in še preden sem uspela do konca pripraviti kamero, se je izza zlatega gozda nenadoma odprl pogled na jezero, otok in grad. Jezero se je svetilo v toplem jutranjem soncu in na njegovi gladini se je risala podoba prebujajočega se Bleda. Z eno besedo – prečudovito (ali po besedah mojih sopotnikov »Oh my god, that's beautiful, woooow!«)!


Ne vem, kdaj sem nazadnje doživela tako intenzivnih petnajst minut, kolikor je namreč trajal prelet jezera, preden nas je veter potegnil bolj proti severu, ampak z balonarskega ogleda Bleda sem se vrnila utrujena približno tako, kot bi se vrnila iz hribov. Vse se je odvijalo izredno hitro. Slikanje otoka in njegove zrcalne podobe v jezeru, selfi, zajemanje sape, slikanje blejskega gradu, panoramski zasuk balona, spet sapa, selfiji, slikanje sence balona z gradom, in tako do trenutka, ko smo se dokončno oddaljili od jezera dovolj daleč, da sem končno lahko spet normalno zadihala. No, pa tudi občasno posnela kakšno fotografijo in video, se v miru slekla (ja, v balonu je veliko bolj toplo kot na tleh) in uživala v neverjetnih pogledih na Bled in Karavanke.

Moj celotni prelet Bleda z balonom v triminutnem videu:

cel video – link https://youtu.be/CiHTETinR0E

Po pristanku je sledil še uradni krst s šampanjcem in kremno rezino na majhni terasi hotela Park na Bledu z razgledom na grad. Navdušeni Američani so že kovali načrte za novo dogodivščino s panoramskim helikopterskim preletom Bleda, Angleža sta se na vrhuncu romantike najbrž še isti večer zaročila, jaz pa sem se vrnila nazaj v Ljubljano in od takrat stalno priganjam vse prijatelje na ogled Bleda z balonom. Zakaj? Ker je to resnično fenomenalno doživetje in ga je treba vsaj enkrat v življenju izkusiti. Brez heca.

Blog Exploring Slovenia

Facebook stran Exploring Slovenia

Balonarski center Barje

Več iz te teme:

Komentarji: