Za varnost najmlajših gre

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Pobudniki in cilji razpisa
Vseslovenski razpis Varno na kolesu je namenjena zagotavljanju večje prometne varnosti (najmlajših) kolesarjev in izpostavlja varno vožnjo s kolesom. Skozi prizmo varnosti opozarja na problematiko neurejene kolesarske infrastrukture v marsikaterem slovenskem kraju. Poleg varnosti je temeljni namen projekta tudi spodbujanje kolesarstva in s tem zdravega načina življenja, ki posamezniku prinaša kakovostnejše življenje.

Družba Butan plin, kot nosilka razpisa Varno na kolesu, je s prizadevanji za večjo varnost najmlajših pričela že leta 2008 z donacijo odsevnih materialov. Razpis »Varno na kolesu« je nadaljevanje omenjene zgodbe o ozaveščanju in usmerjanju najmlajših k večji previdnosti v prometu. V šolskem letu 2016/17 razpis poteka že peto leto zapored. Do sedaj je nova znanja o varnosti v prometu v okviru projekta utrjevalo in osvajalo več kot 7.000 učenk in učencev iz 200 različnih osnovnih šol.

Projekt v vseh teh letih s svojo strokovnostjo podpira tudi Javna agencija RS za varnost prometa, Kolesarska zveza Slovenije ter drugi partnerji in podporniki projekta.

KDO SE LAHKO PRIDRUŽI RAZPISU IN KAJ OBSEGA?
Na razpisu Varno na kolesu lahko  sodelujejo osnovnošolci, ki v tekočem šolskem letu opravljajo kolesarski izpit in se tako v novi vlogi vključujejo v promet. K prijavi so vabljene vse osnovne šole v Sloveniji.
Prometna statistika na področju prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev je zaskrbljujoča. V letu 2015 smo v Sloveniji zabeležili 1.372 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, v katerih je kar 14 kolesarjev izgubilo življenje, več kot 200 pa je bilo huje telesno poškodovanih.

Sodelovanje učenk in učencev ter njihovih mentorjev poteka v okviru 3 obveznih sklopov nalog, s pomočjo katerih na ustvarjalen in kreativen način spoznavajo svoje šolske poti - varne in nevarne cestne odseke oz. poti za kolesarje, na drugačen način osvežujejo znanje o prometnih predpisih in priporočilih, ki veljajo za kolesarje v prometu, v zadnjem sklopu pa razmišljajo o kolesarjenju kot o zdravju in okolju prijaznem prevoznem sredstvu. Zraven obveznih nalog je v vsakem sklopu na voljo še dodatna naloga, ki prinaša bonus točke.
 

Več iz te teme:

Komentarji: