Zakaj gredo ženske na kolo?

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Razlogov, zakaj se čedalje več žensk odloča za ta z vetrom v laseh drveči šport, je več, vsaka ima svojega, nekaj pa je vendarle univerzalnih, takšnih, ki dajejo kolesarstvu prednost pred drugimi športi.

Blagodejno vpliva na naše zdravje

Kolesarjenje je šport in z vsako športno aktivnostjo s časom izboljšate svojo fizično kondicijo in ohranjate srce, pa tudi dušo mladostno. Raziskave kažejo, da pol ure kolesarjenja na dan ugodno vpliva na delovanje našega srčno-žilnega sistema. Če nimate vsak dan časa za trening, se lahko namesto z avtom v službo ali trgovino odpravite tudi s kolesom in tako ohranjate svoje telo v pogonu. Vsaka minuta šteje. Vsaka minuta gibanja bo klišejsko rečeno pognala kri po vaših žilah, strokovno rečeno pa poskrbela za pospešen dovod kisika do vitalnih organov, ki je bistven za njihovo (in naše) delovanje.

 

ni podpisa
ni podpisa

 

Poleg tega je kolesarjenje šport, ki ga medicina priporoča, če imate težave s koleni, ali za najrazličnejša okrevanja po poškodbah. Kolesarski sedež namreč podpre kar 70 odstotkov vaše teže, kar med zmernim kolesarjenjem znatno razbremeni pritisk na vaše sklepe.

Krepi telo

Med kolesarjenjem sodelujejo vse glavne mišične skupine. Najbolj so seveda obremenjene mišice na nogah, saj opravijo med poganjanjem pedalov največ dela. Toda nikakor ne smemo zanemariti vložka trebušnih in hrbtnih mišic, ki med vožnjo stabilizirajo telo in skrbijo za naše ravnotežje. Da, trebuh si lahko delno oblikujete tudi s kolesarjenjem, če niste ravno ljubiteljice »trebušnjakov«. Med vožnjo imajo pomembno vlogo še mišice ramenskega obroča in rok, ki zagotavljajo močan oprijem krmila. Poleg omenjenih se najde še kakšna pomembna drobcena mišica, za katero sploh ne veste, da jo imate, dokler je ne začutite, ko prvič ali drugič sedete na kolo. Če povzamem, za pridno in vestno kolesarjenje vam bo telo hvaležno, vaša postava pa bo počasi dobila kolesarski pridih.

 

ni podpisa
ni podpisa

Je način druženja in spoznavanja novih ljudi

Če vas skrbi, da boste na kolesu same, se motite. V Sloveniji je danes kolesarjenje že tako razširjeno, da si lahko družbo najdete že na svoji standardni trasi med popoldanskim skokom na kolo. Z malce spodbude se lahko pridružite tudi društvu ali klubu, ki združuje kolesarke in kolesarje s podobnimi interesi za skupinske vožnje in uživanje z vetrom v laseh. Odličen družabni dogodek so tudi organizirane rekreativne kolesarske prireditve, zato kar pogumno osedlajte svoj dvokolesnik in se podajte novim kolesarskim avanturam naproti.

Je okolju prijazno

Kolesarjenje velja za obliko športa in prevoza brez ogljičnega odtisa. Zatorej, če ste kolesarke po duši, kar pogumno pustite avtomobilske ključe doma in se do želenega cilja odpravite za spremembo s kolesom. Tako boste poskrbele zase in za naravo ter prihranile še kakšen evro za kavo s prijateljico. Ob prometnih konicah pa se je že večkrat izkazalo, da je kolo tudi najhitrejše prevozno sredstvo.

ni podpisa
ni podpisa

Omogoča edinstven način spoznavanja okolice

S kolesom lahko odkrijete tiste ozke, neobljudene ceste in cestice, na katere z avtom ne bi nikoli zapeljale. Poleg tega je narava videti s kolesa veliko bolj živahna kakor iz avta. Že samo v Sloveniji je neskončno čudovitih kotičkov, ki jih lahko s kolesom dosežete v pičle pol ure. Lahko si jih izberete za sprostitev po napornem delovniku, za nedeljski družinski izlet ali romantično kolesarjenje v dvoje.

Primerno je za vsakogar

Kolesarjenje postaja čedalje bolj priljubljeno tudi med ljudmi z omejenimi zmožnostmi gibanja. Svet so preplavila ročna kolesa, ki so primerna za invalidne osebe ali starejše osebe, ki imajo težave s sklepi ali kolki. Poskrbljeno je tudi za slepe in slabovidne, številne organizacije danes ponujajo možnost kolesarjenja v dvociklu s spremstvom izkušenega kolesarja, ki skrbi za usmerjanje in varnost na cesti.

ni podpisa
ni podpisa

Kaj pa varnost?

Čeprav nerada, vendar moram na koncu omeniti, da z naraščanjem števila kolesark in kolesarjev na cesti narašča tudi število do kolesarjev nestrpnih voznikov štirikolesnikov. To je na žalost dejstvo, ki ga je treba vzeti v zakup in ozavestiti ter se zavedati, da smo na cesti šibkejši člen. To pomeni, da je včasih pametno zmanjšati hitrost, čeprav imamo prednost pred avtomobili, pri zavijanju pa je bolje dvakrat preveriti, ali je varno. Na srečo statistični podatki kažejo, da je število kolesarskih nesreč še vedno majhno in nikakor ne preseže pozitivnih učinkov, ki jih sicer prinaša kolesarjenje. Največ bomo za svojo varnost naredile kar same z dovolj previdnosti, upoštevanjem cestnoprometnih predpisov in izbiro manj prometnih cest.

Foto: Assos, Scott, Trek

 

Več iz te teme:

Komentarji: