Zimske norosti: Airboard


Airboarding je eden najnovejših športov, ki navdušuje ljubitelje zimskega adrenalina. Mešanica med običajnim sankanjem in ležečim sankanjem (bodyboarding) temelji na napihljivi rebrasti blazini iz gumijastega materiala, ki je primerna za otroke in odrasle.

Lahkotnost, udobnost in cenovna dostopnost so vrline, ki airboard naredijo za odličen spremljevalec v zasneženih dneh. Tako za kratkočasenje na bližnjem hribu, kot za bolj adrenalinsko spuščanje s skoki, akrobacijami in vratolomnimi spusti (uporaba čelade je pri tem seveda obvezna). 

Krmarjene blazine je enostavno, zato ga boste zelo hitro osvojili. Na blazini se leži na trebuhu, torej z glavo naprej, smer gibanja pa se upravlja z nagibi celotnega telesa. Za krmarjenje sta na spodnji strani blazine dve drsni ročki, ki ju uporabljate za obračanje in zaviranje, na vrhu blazine pa sta tudi dve ročki za držanje. Za hitro ustavljanje lahko uporabite podobno tehniko kot pri smučanju, tako da se postavite pravokotno na progo. 

Ker vam bo ob spuščanju v obraz pršilo sneg, uporabite smučarska očala in podkapo ali obrazno masko. Tudi sicer bo najboljša uporaba nepremočljivih oblek za smučanje ali deskanje na snegu. Čevlji naj bodo zimski in dobro narebreni. Poleg čelade je, zaradi uporabe nog pri krmarjenju, dobro uporabiti tudi ščitnike za kolena. 

Tako kot za sankanje, tudi za airboarding obstajajo organizirani in nadzorovani spusti na progah. V Sloveniji jih najdete na primer na Voglu, kjer nudijo strokovno vodstvo in začetno usposabljanje, v ceno pa je všteta tudi oprema. Svoj lasten airboard lahko sicer kupite na spletnih straneh kot je Amazon

 

Več iz te teme:

Komentarji: