Znani zmagovalci programa VARNO NA KOLESU

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Znani zmagovalci programa VARNO NA KOLESU za osrednjo Slovenijo

Osnovna šola, ki je v osrednji Sloveniji zbrala največ točk v sklopu razpisa Varno na kolesu ter prejela donacijo v višini 300 €,  je OŠ narodnega heroja Maksa Pečarja iz Ljubljane. Drugouvrščena šola v regiji zdonacijo 200 € je OŠ Gradec v Litiji. Tretje mesto in donacijo v višini 100 € si je zagotovila OŠ Janka Modra,Dol pri Ljubljani. OŠ Antona Aškerca Vrhnika je dodatno prejela posebno priznanje in zahvalo za večletnouspešno sodelovanje v okviru programa Varno na kolesu. Prvo- in drugouvrščeni OŠ se z uvrstitvijo v finalniizbor tako še naprej potegujeta za naziv vseslovenskega zmagovalca razpisa Varno na kolesu 2017/18, glavnodonacijo v višini 1.000 € in druge privlačne nagrade. Razglasitev bo potekala na veliki zaključni prireditvi, 24. maja, v Ljubljani. Nagrajencem in vsem  sodelujočim je čestitala tudi Lijana Lovše, podžupanja Občine Litija,ki pozdravlja projekt Varno na kolesu.

Sodelujoče šole za osrednjo Slovenijo:

OŠ Janka Modra, Dol pri Ljubljani
OŠ Janka Modra, Dol pri Ljubljani, POŠ Dolsko
OŠ IG
OŠ Prežihovega Voranca
OŠ Poljane
OŠ Bežigrad
OŠ Kolezija
OŠ Valentina Vodnika
OŠ narodnega heroja Maksa Pečarja
OŠ Šmartno pod Šmarno Goro
OŠ Simona Jenka Smlednik
OŠ Antona Martin Slomška Vrhnika
OŠ Gradec
OŠ Ivana Kavčiča
OŠ Ivana Cankarja Trbovlje
OŠ Dobrova

 

ni podpisa
ni podpisa

 

Program Varno na kolesu že šesto leto zapored združuje kolesarje številnih osnovnih šol iz različnih slovenski  hregiji in to z enotnim ciljem – mlade kolesarje dobro pripraviti na samostojno vožnjo s kolesom v prometu, jimpodariti potrebno prometno znanje, jih spodbud iti k varni uporabi kolesa v vsakdanjem življenju in jih podučitio trajnostni vlogi kolesarjenja za naše okolje.Na OŠ Gradec v Litiji je bilo v sklopu regionalne prireditve Va  rno na kolesu vabljenih več kot 800 otrok iz 16lokalnih osnovnih šol. V programu Varno na kolesu letos sodeluje več kot 100 slovenskih osnovnih šol oz. 3.681otrok.

 

ni podpisa
ni podpisa


Predstavnik organizatorja programa Varno na kolesu, Bojan Žibert iz družbe Butan plin, je poudaril: » Pred šestim i leti smo oblikovali program Varno na kolesu, da bi krepili potrebna znanja in veščine za večjo varnostnajranljivejših skupin v prometu - kamor sodijo kolesarji ter spodbudili uporabo kolesa kot odličnegaspremljevalca za doseganje bolj trajnostnih oblik mobilnosti. Zahvala gre tako vsem učiteljem, ki so prepoznalikoristnost projekta in prenašajo to pomembno sporočilo tudi mladim generacijam. Od uvodne peščicesodelujočih osnovnih šol smo uspeli projekt razširiti na vso Slovenijo in do danes smo združili že več kot 14.000 mladih kolesarjev in kolesark iz več kot 250 različnih osnovnih šol.« Vsi prisotni učenci in učenke so z zanimanjem spremljali uradni program in uživali v nastopih učencev OŠ Gradec. Razveselili so se tudi donacije kolesarsko obarvanih praktičnih nagrad, nazadnje pa so se podali še na kolesarski poligon in se pridružili predstavitvi Policije.

 

ni podpisa
ni podpisa


Pred pobegom na šolsko dvorišče je sledila še podelitve priznanj in nagrad vsem sodelujočim, predaja  zahvalmentorjem, ki otroke uspešno vodijo skozi program Varno na kolesu in opravljanje kolesarskega izpita.
 

Več informacij o programu si lahko preberete www.varnonakolesu.si ali na FB strani Varno na kolesu.

Osnovna šola, ki je v osrednji Sloveniji zbrala največ točk v sklopu razpisa Varno na kolesu ter prejela donacijo v višini 300 €, je OŠ narodnega heroja Maksa Pečarja iz Ljubljane. Drugouvrščena
šola v regiji z donacijo 200 € je OŠ Gradec v  Litiji. Tretje mesto in donacijo v višini 100 € si jezagotovila OŠ Janka Modra, Dol pri Ljubljani. OŠ Antona Aškerca Vrhnika je dodatno prejela posebno priznanje in zahvalo za večletno uspešno sodelovanje v okviru programa Varno na kolesu.

 

ni podpisa
ni podpisa

Ali ste vedeli?


Po podatkih Generalne policijske uprave smo v letu 2016 v Sloveniji zabeležili 1.333 prometnih nesreč, v katerih so bili vpleteni kolesarji, od tega 14 s smrtnim izidom, 1.174 s telesno poškodbo in 145 z materialno škodo.

Statistika se je v letu 2017 izboljšala, in sicer beležimo skupno 1.191 kolesarskih prometnih nesreč (upad za 10,7%), od tega 11 s smrtnim izidom (upad za 21,4 %), 1.060 s telesno poškodbo (upad za 9,7 %) in 120 z materialno škodo (upad za 17,2 %). Cilj programa Varno na kolesu je ohraniti trend upada in otrokom zagotoviti varnou deležbo v prometu.

Podatki Policijske uprave Ljubljana dodatno pokažejo, da smo v letu 2016 zabeležili 412 prometnih nesreč v lokalnem okolju, v katerih so bili vpleteni kolesarji, od tega dve s smrtnim izidom, 352 s telesno poškodbo in 58 z materialno škodo. Statistika se je v letu 2017 delno izboljšala, in sicer beležimo skupno manj kolesarskih prometnih nesreč (376 oz. upad za 9,3 %), od tega šest s smrtnim izidom, 332 s telesno poškodbo (upad za 5,7 %) in 38 nesreč z zgolj materialno škodo (upad za 34,5 %).

 

ni podpisa
ni podpisa


Cilj programa Varno na kolesu je ohraniti oz. še dodatno spodbuditi trend upada in otrokom zagotoviti varno udeležbo v prometu.

Program Varno na kolesu poteka na pobudo družbe Butan plin s podporo Javne agencije RS za varnost prometa, Zavoda RS za šolstvo, Policije, Kolesarske zveze Slovenije, podjetja Telekom Slovenija, družbe BTC inzavarovalnice Triglav.  Program podpirajo tudi številna kolesarska društva in uspešni kolesarji, kot sta Matej Mohorič in Tanja Žakelj.


Slovenski osnovnošolci s pomočjo programa Varno na kolesu spoznavajo pravila, ki se jih morajo držati, ko samostojno vstopajo v promet, pa tudi lepote kolesarstva kot rekreativnega športa. Vseslovenski program, ki poteka že 6. leto zapored, je od leta 2012 do danes združil že več kot 14.000 mladih kolesarjev in kolesark iz več kot 250 različnih osnovnih šol, svojo misijo pa uspešno uresničuje tudi v letošnjem šolskem letu.

ni podpisa
ni podpisa

O programu Varno na kolesu

»S programom Varno na kolesu uspešno nadgrajujemo predpisane zahteve za osnovnošolski program usposabljanja otrok za pridobivanje kolesarskega izpita in jim tako omogočajo suveren vstop v promet,« pojasnjuje Tanja Medved, vodja programa Varno na kolesu, ki ob tem dodaja: »Program Varno na kolesu spodbuja šolarje k osvajanju potrebnih prometnih vsebin, uporabi ustrezne kolesarske opreme in hkrati kaktivnemu načinu preživljanja prostega časa.«
 

Tekmovalni del programa Varno na kolesu, kjer sodeluje več kot 100 slovenskih osnovnih šol, se aprila zaključuje z regionalnimi prireditvami po vsej Sloveniji. Slavnostna zaključna prireditev, kjer se bo srečalo 12 šol (dve zmagovalni šoli iz vsake regije) bo potekala v četrtek, 24. maja 2018, v Ljubljani.

Več informacij o programu si lahko preberete www.varnonakolesu.si ali na FB strani Varno na kolesu.

 

Vanja Žižmond

 

ni podpisa
ni podpisa

Več iz te teme:

Komentarji: