Predstavitvena informacija

Idealen protikoronski obrok ne obstaja

V prehodnih obdobjih načeloma hitreje zbolevamo. Pri preventivi so nam v pomoč hranilne snovi v živilih, ki pa niso zagotovilo, da ne bomo zboleli.
Fotografija: Najbolj občutljiv na obdelavo je vitamin C. FOTO: Adobe Stock
Odpri galerijo
Najbolj občutljiv na obdelavo je vitamin C. FOTO: Adobe Stock

Katera živila nas bodo najbolj okrepila in kako je s hranljivostjo kuhanih, vloženih, narezanih, zmešanih živil? Ali obstaja živilo, ki nas bo obranilo pred novim koronavirusom? Na vprašanja odgovarjata strokovnjaka s področij kemijskih znanosti in biotehnike.
 

Koristni dodatki: cink, bezeg in baker

Leon Bedrač, doktor kemijskih znanosti, ki je svoje delo posvetil prehrani, je za revijo Naravno & okusno povedal, da sta se kot koristna dodatka vsakodnevni prehrani proti drugim koronavirusom izkazala cink in bezeg. Največ cinka, kar 840 odstotkov priporočene dnevne vrednosti v 100 g, vsebujejo ostrige. Teh sicer ni mogoče najti na vsakem koraku, je pa cink v drugi hrani živalskega izvora, kot so morski sadeži, rdeče meso in sir. Je tudi v stročnicah, bučnih semenih in listnati zelenjavi, a se bolje absorbira, če ga uživamo v hrani živalskega izvora.

FOTO: Eta
FOTO: Eta


Cink naj bi receptorjem, prek katerih virus vstopa v človeka, vstop preprečeval ter s tem zmanjšal možnost okužb; v primeru njegovega vdora v gostitelja pa naj bi preprečeval njegovo razmnoževanje po telesu. V paru s cinkom ugodno učinkuje baker, ki ga vsebuje na primer temna čokolada.


 

Vsak ima svojo superhrano

Izraz superhrana navadno povezujemo z živili z veliko vsebnostjo bioaktivnih snovi. Rajko Vidrih, predstojnik katedre za tehnologijo rastlinskih živil in vino na biotehniški fakulteti v Ljubljani, pa ob tem opozarja, da je kljub njihovemu vnosu pomembno, da uživamo uravnoteženo prehrano.

FOTO: Adobe Stock
FOTO: Adobe Stock


Zanj je superhrana tista, ki vsebuje veliko antioksidantov, prehranskih vlaknin in maščobnih kislin omega-3, ki naj jih enkrat tedensko uživamo v ribah, priporoča pa tudi prehransko dopolnilo, kot je ribje olje iz jeter polenovke. Poudarja tudi pomen antioksidantov pri preprečevanju rakavih obolenj; ječmena kot živila z veliko vsebnostjo vlaknin in mineralov, ki ugodno vpliva na prebavo in daje občutek sitosti; vsebnosti nitratov v soku rdeče pese, ki naj bi izboljšal športne rezulate za kar 10 odstotkov, ter probiotikov za protivnetno delovanje v zelnici.
 FOTO: Eta
FOTO: Eta


7 idej za zdrav in okusen jesenski jedilnik

Ker pozimi ne bo na voljo toliko raznolike sezonske hrane, okrepimo svoj organizem na zalogo. Nutricistka Mojca Cepuš je za Naravno & okusno pripravila pisan tedenski jedilnik, ki vam bo olajšal prehod v zimski čas. Raznobarvnost živil je namreč znak, da so v njih bioaktivne snovi, zlasti antioksidanti.

Jedilnik si oglejte tukaj. Če želite biti z najbljšim, kar ponuja narava, preskrbljeni tudi čez zimo, v Naturetini spletni trgovini naročite ozimnico, ki vam jo brezplačno dostavijo na dom.

Naj bosta jesen in zima pisani in zdravi!