Odboji žoge z glavo naj bi bili za ženske nevarnejši kot za moške

V študiji je sodelovalo 49 moških in 49 žensk, ki so v prejšnjem letu imeli približno enako število odbojev žoge z glavo.
Fotografija: Ugotovili so, da je velikost poškodovanega belega tkiva pri nogometašicah petkrat večja kot pri nogometaših. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ugotovili so, da je velikost poškodovanega belega tkiva pri nogometašicah petkrat večja kot pri nogometaših. FOTO: Reuters

Tampa - Možganske poškodbe zaradi odbojev žoge z glavo so pri ženskah petkrat večje kot pri moških, pravi nedavna ameriška študija, v kateri je sodelovalo skoraj sto amaterskih igralk in igralcev, so zapisali pri francoski tiskovni agenciji AFP.


Ženske pogostje poročajo o simptomih


Nekateri trdijo, da je razlog za pogostejše poškodbe pri ženskah ta, da te pogosteje poročajo o simptomih kot moški, a je omenjena raziskava to ovrgla, saj je merila objektivne spremembe v možganskem tkivu in ne simptomov, ki bi jih navedli testiranci.Ugotovili so, da je velikost poškodovanega belega tkiva pri nogometašicah petkrat večja kot pri nogometaših. Pri ženskah so odkrili osem poškodovanih delov bele možganovine, pri moških pa le tri.
 

Športniki sprememb ne občutijo takoj


Raziskovalci pravijo, da so spremembe v možganih subklinične, kar pomeni, da jih športniki ne občutijo. Vendar so spremembe vseeno zaskrbljujoče, ker bi lahko povzročile nadaljnje možganske poškodbe, kamor sodijo tudi vedenjske spremembe in zmanjšanje kognitivnih sposobnosti.

Študija ni podala razlogov za razlike med ženskami in moškimi, vendar nekateri strokovnjaki menijo, da bi bili vzroki lahko moč vratu, spolni hormoni ali genetski zapis, so še zapisali pri AFP.

Komentarji: