Predstavitvena informacija

Štiri ideje, kako pojesti manj soli

Slovenci obožujemo slano. Podatki namreč kažejo, da zaužijemo precej več soli, kot je priporočen dnevni vnos.
Fotografija: Predelanim izdelkom se je težko popolnoma izogniti. FOTO: SPAR
Odpri galerijo
Predelanim izdelkom se je težko popolnoma izogniti. FOTO: SPAR

Namesto priporočenih 5 g (priporočilo Svetovne zdravstvene organizacije), jih v povprečju zaužijemo 11,8 g. To je kar 135 % več*. Ker obstaja kar nekaj možnosti, da zmanjšate svoj dnevni vnos, smo za vas pripravili štiri ideje, s katerimi lahko začnete že danes. 
 

1.    Berite prehranske tabele na izdelkih

Ta ideja vam bo verjetno najmanj všeč med vsemi, a dejstvo je, da z branjem prehranskih tabel odločitev vzamete v svoje roke. Morda vam bo to na začetku res podaljšalo vaše nakupovanje, a že ob naslednjem obisku trgovine preverjanje ne bo več potrebno. Ko nakupujete, si vzemite čas in preverite, kateri od izdelkov ima najmanjšo vsebnost soli. Tako si boste počasi zgradili nabor izdelkov, ki bodo redno na vašem nakupovalnem seznamu. 

Če govorimo o kruhu in pekovskih izdelkih, je preverjanje vsebnosti soli nekoliko težje, saj te izdelke običajno kupimo na postrežnih oddelkih. Če si želite kupiti izdelke z manj soli, je pametno, da veste, katere pekarne spreminjajo vsebnost soli v svojih pekovskih izdelkih. 
 FOTO: SPAR
FOTO: SPAR


2.    Kuhanje s svežimi izdelki 

Veliko soli se skriva v predelanih izdelkih in že pripravljenih obrokih. Če se le da, si hrano pripravite sami. Ko kuhate sami in predvsem ko za kuhanje uporabljate sveže izdelke, imate veliko večji nadzor nad količino soli v posameznem obroku. 

Ker se je predelanim izdelkom težko popolnoma izogniti in ker je velik del ljudi ljubiteljev predelanih izdelkov, kot so siri, salame, klobase in paštete, se pri nakupu teh spet obrnite na idejo iz prve točke – branje prehranskih tabel. Poiščite torej izdelke z najmanj soli, ki pa vam po okusu še vedno najbolj ustrezajo. 


3.    Začimbe za okus, namesto soli

Si pogosto dosolite hrano? Se vam naravni okusi enostavno ne zdijo dovolj bogati? Sol seveda ni edini način, da izboljšate okus jedi, je pa najlažji, saj jo uporabljamo že vse življenje in natančno vemo, kaj od nje pričakovati. Na svetu pa obstaja pisana in dišeča paleta začimb, s katerimi bodo vaše klasične jedi dobile čisto drugačen karakter.


 

4.    Manjše porcije hrane


Še en način, da zmanjšate količino zaužite soli, je, da zmanjšate porcije obrokov, ki so bolj slani. Namesto cele pice lahko pojeste le polovico, medtem ko drugo polovico nadomestite z zvrhano skledo sveže solate. Namesto zvrhanega krožnika testenin si za predjed pripravite zelenjavno juhico, ki vas bo do glavne jedi že nekoliko nasitila. Načinov, da zmanjšate količino zaužite soli, je res kar nekaj in vsak lahko izbere tiste, ki mu najbolj ustrezajo – samo začeti je treba. Začnite že danes. 

FOTO: SPAR
FOTO: SPAR


*Nacionalni portal o hrani in prehrani – www.prehrana.si.