WHO: Svet se premalo giblje, tudi Slovenija

Najnovejša globalna slika telesnih aktivnosti kaže dobro četrtino premalo aktivnih, v Sloveniji se z 32,2 odstotka bližamo tretjini prebivalstva.
Fotografija: Fizično najmanj aktivni ostajajo prebivalci držav z visokim standardom. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Fizično najmanj aktivni ostajajo prebivalci držav z visokim standardom. FOTO: Shutterstock

Rezultati najnovejše raziskave svetovne zdravstvene organizacije WHO o telesni aktivnosti odraslih po svetu ne vlivajo optimizma. Nasprotno, po raziskavi WHO do leta 2016, ki jo je objavila medicinska revija The Lancet Global Health, je fizično premalo aktivne nekaj več kot četrtina svetovne populacije, 27,5 odstotkov ali 1,4 milijarde.
 
V nekaterih državah je neaktivnih več kot tretjina ljudi. V tej kategoriji so pristali tisti, ki niso bili zmerno fizično aktivni vsaj 150 minut tedensko ali intenzivno 75 minut. Poročilo strokovnjakov WHO, ki jih je vodila dr. Regina Guthold, je rezultat 358 raziskav v 168 državah, skupno 1,9 milijona ljudi. Ugotovili so, da se stanje fizične aktivnosti po svetu praktično ne izboljšuje, saj so v primerjavi s prejšnjo raziskavo zabeležili le polodstoten napredek. Leta 2001 je bilo po svetu neaktivnih 28 odstotkov populacije.


 

Manj aktivne so ženske


Globalno so manj aktivne ženske. Teh je po raziskavi WHO 32 odstotkov, medtem ko je neaktivnih moških 23, rezultati pa kažejo tudi na povezanost fizičnih aktivnosti z življenjskim standardom držav. Delež neaktivnih v bogatih državah je 37 odstotkov (v primerjavi z »le« 32 odstotki leta 2001), v tistih s srednjim standardom 26, v revnih pa le 16. Visok delež neaktivnih v bogatih državah pripisujejo »sedečim« službam in podobnim prostočasnim hobijem, ob tem tudi povečani uporabi avtomobilov.

Med ženskami so bile najmanj aktivne prebivalke držav razvitega Zahoda, Latinske Amerike in Karibov ter južne Azije, kjer so zabeležili kar 42 do 43 odstotkov neaktivnih žensk. Najnižji delež neaktivnih, le 11 odstotkov, pa so zabeležili med moškimi prebivalci Oceanije.FOTO: Aleš Černivec/Delo
FOTO: Aleš Černivec/Delo

 

Ukrepi za dvig fizičnih aktivnosti nujen


Nov globalni načrt WHO predvideva zmanjšanje fizične neaktivnosti za 10 odstotkov do leta 2015 in 15 do leta 2030, a v organizaciji opozarjajo, da tega cilja glede na trend, ki ga odražajo najnovejše raziskave, ne bodo dosegli. Ukrepe za dvig tovrstnih aktivnosti ocenjujejo kot nujne.

Znova opozarjajo, da izostanek fizičnih aktivnosti povečuje zdravstveno tveganje, med drugim za kardiovaskularne bolezni, nekatere vrste rakov ali sladkorne bolezni. Po drugi strani zdrava telesna aktivnost pozitivno vpliva tudi na mentalno zdravje ali, denimo, na kasnejši pojav demence. WHO za prihodnost napoveduje tudi objavo rezultatov podobne raziskave med populacijo otrok in mladih.

 

Preberite še:

Komentarji: