Bled bi lahko imel še zimsko noč

Danes na Pokljuki mešane štafete odpirajo 52. SP v biatlonu. Gledalcev ni, toda to prvenstvo je naložba za prihodnost.
Fotografija: Na Pokljuki ne bo gledalcev, bo pa v okviru svetovnega prvenstva biatlonsko živahno. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Na Pokljuki ne bo gledalcev, bo pa v okviru svetovnega prvenstva biatlonsko živahno. FOTO: Matej Družnik

Zastor se je dvignil. Žal ne v želeni spektakularni izvedbi uvodne slovesnosti ob večtisočglavi množici na blejski promenadi, toda za biatlonsko karavano je v tem čudnem vsakdanu najbolj pomembno, da je sploh obdržala koledar sezone z največjim tekmovanjem, svetovnim prvenstvom na Pokljuki. Sinoči so tako odprli dogodek zgolj s prenosom po spletu, danes ob 15. uri bo premiera – preizkušnja mešanih štafet.

Ob prihodu na Bled dolgoletnim spremljevalcem biatlona spomin seveda uhaja k številnim prireditvam v preteklosti, ne le biatlonskim, a posebno je bilo tudi tisto edino prvenstvo v tej zanimivi smučarski panogi. Pripravili so ga pred natanko 20 leti in takrat, pošteno povedano oziroma zapisano, pustili še veliko manevrskega prostora. Če ne drugače, smo to spoznavali na prizoriščih naslednjih let: Hochfilzen na Tirolskem, Östersund v pravljično lepi švedski deželi Jämtland in Novo mesto na Moravskem so se po odmevnosti v lokalnem okolju in novem izhodišču v koledarju biatlonskih tekem odrezali bolje.

Pri Pokljuki 2001 smo takrat navzoči pogrešali več utripa na Bledu, v Gorjah, Bohinju, tudi po uvodni slovesnosti v prepoznavnem panoramskem centru nad jezerom kar ni bilo niti ustrezne ponudbe niti zabave za več tisoč Nemcev, Norvežanov, Švedov, Avstrijcev in kajpak domačinov. O vsem tem so dve desetletji pozneje razmišljali sedanji prireditelji v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi prej omenjenih krajev ter z našo aktivno krovno turistično organizacijo. Dejansko bi Bled denimo sinoči doživel novo poglavje živahne poletne noči, ko se tu zbere tudi po 20.000 obiskovalcev med občudovanjem ognjemeta, plavajočih lučk iz jajčnih lupin, okušanjem domačih in mednarodnih jedi ali zabavo ob številnih glasbenih nastopih. Malce drugače bi bilo zdaj vse skupaj pozimi, toda Pokljuka 2021 je imela imeniten načrt. Razgrnila ga je že pred enim letom v Slovenski hiši sredi Anterselve, torej na prizorišču prejšnjega svetovnega prvenstva, predstavljala ga je tudi po različnih prizoriščih s svojim vozilom, ki ga je za tuji trg poimenovala Biathlon Tour Mobil. Potem pa zlovešči virus priteče in vse na tla pomeče!

Namišljena tribuna

Na Pokljuki so prepričani, da ves ta trud ni šel v nič, da bo ta tekma, v sedanjih razmerah seveda, lepa ter da se bo v prihodnje to prizorišče predstavilo s polnimi tribunami in tistim, kar ponuja posebno mikavnost Ruhpoldingu, Novemu mestu na Moravskem, Anterselvi: močnim odmevom z občutkom imenitnega družabnega dogodka še nekaj ur po koncu tekmovalnega sporeda. Tako pa bodo danes ob 15. uri, ko bodo tekmovale mešane štafete, uprizorili na stadionu namišljeno podporo. Ob ciljni ravnini se bo namreč vseskozi vrtel posnetek polnih tribun in razposajenih navijačev. Bolje to kot pa nič: takšno je pravzaprav razmišljanje biatlonske karavane že od tiste prve tekme sezone, ob koncu novembra v Kontiolahtiju na Finskem.

Komentarji: