Diva Sophia Loren se vrača k filmu

Oskarjevka bo protagonistka v Življenju pred seboj. Netflixov film režira igralkin sin Edoardo Ponti.
Fotografija: Film Življenje pred seboj bo premiero doživel še letos. FOTO: Netflix
Odpri galerijo
Film Življenje pred seboj bo premiero doživel še letos. FOTO: Netflix

Moški so jo oboževali in poljubljali tla, po katerih je hodila, ženske pa so jo pogledovale z mešanico zavisti in želje, da bi ji bile podobne. Iz Sophie Loren je namreč vela skoraj nezemljska in hkrati nadvse čutna lepota, ki jo je upravičeno izstrelila med najlepše ženske na svetu, neizpodbiten pa je bil tudi njen igralski talent, ki ji je leta 1962 v filmu La ciociara prinesel oskarja za glavno žensko vlogo. A čeprav se je v zgodovino zapisala kot prva igralka, ovenčana z najvišjo častjo za glavno vlogo v tujejezičnem filmu, Lorenova ni začela kot po tekočem traku nizati filmov drugega za drugim. Zavoljo družine, ki si jo je ustvarila v 70. letih, je sedmo umetnost postavila na stranski tir in pred kamere stopala redkeje kot prej. Ko pa je leta 2009 svoji filmografiji dodala še muzikal Devet, tedaj s 75 pomladmi za sabo, so mnogi sklepali, da si je privoščila zasluženo upokojitev.

Diva zlate dobe

Italijanske dive kamere niso videle debelo desetletje, kar pa se je izkazalo le za podaljšan odmor. Pri 85 letih se namreč vrača na velika platna z nič manj kot glavno vlogo, režijsko taktirko pa bo vihtel kar njen sin Edoardo Ponti.

Zgodba Življenje pred seboj, ki jo je spisal francoski pisatelj Romain Gary, je na filmskem traku prvič zaživela leta 1987, kar je njenemu režiserju, izraelskemu filmarju Moshi Mizrahiju, prineslo oskarja za najboljši tujejezični film. Zdaj ji bo sodobnejšo
Netflixov film bo za Sophio in Edoarda družinski projekt. FOTO: Guliver/Cover images
Netflixov film bo za Sophio in Edoarda družinski projekt. FOTO: Guliver/Cover images
preobleko nadel še Netflix, ki je že odkupil filmske pravice, režijo pa prepustil Pontiju in vlogo protagonistke italijanski zvezdnici, eni od zadnjih div zlate dobe Hollywooda. »Sodelovala sem z vsemi uspešnimi filmskimi studii, a lahko rečem, da noben ni imel tako široke in kulturno raznovrstne produkcije kot Netflix. In to cenim. Razumeli so, da se produkcijska hiša globalnih razsežnosti ne more ustvariti, ne da bi gojila lokalne talente v posameznih državah, ne da bi njihovim glasovom omogočila, da so slišani,« je dejala ostarela lepotica, ki se bo prelevila v gospodično Roso, ki je preživela holokavst in zdaj v skromnem stanovanju v Bariju skrbi za otroke prostitutk. Sprejme tudi 12-letnega Senegalca Moma, ki jo je poprej okradel. Rosa in Momo skupaj premagujeta osamljenost in ustvarita svojevrstno družino.


Pri Netflixu so že zdaj prepričani, da imajo v delu uspešnico. V njihov prid namreč govorita tako ganljiva zgodba kot Sophia, ki je očarala občinstvo ne le v Italiji, ampak po vsem svetu. »Sophia Loren je ena od najbolj občudovanih in cenjenih igralk na svetu. V veliko čast nam je sodelovati z njo kot tudi z Edoardom in širšo ekipo,« so zadovoljni pri Netflixu. Film Življenje pred seboj bodo predstavili že letos.

Komentarji: