Po sporočilu iz Bruslja končana saga s STA

Vlada odobrila izplačilo po PKP 7.
Fotografija: Slovenska tiskovna agencija. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Slovenska tiskovna agencija. FOTO: Blaž Samec

Vlada je (začasno) odobrila izplačilo denarne pomoči za Slovensko tiskovno agencijo (STA).

Urad vlade za komuniciranje je namreč te dni prejel sporočilo evropske komisarke Margrethe Vestager, ki »nakazuje možnost pozitivne odločitve Evropske komisije o nakazilu državne pomoči za STA«.

Vlada je zato začasno, dokler ne bo jasna dokončna odločitev Evropske komisije, odobrila izplačilo v okviru določb PKP 7.

Izplačilo sicer še ni nakazano, so navedli pri STA.

image_alt
STA še brez plačila, SMC kritična do vlade, ki prelaga odločitev


Državni zbor je konec decembra na predlog stranke SMC sprejel dopolnilo k sedmemu protikoronskemu paketu, ki določa, da se v sedmih dneh po uveljavitvi zakona konec decembra izplača vse zaostale obveznosti do STA za opravljanje javne službe in da se, ne glede na to, ali bo za leto 2021 sklenjena pogodba s STA, financira opravljanje javne službe STA na podlagi sprejetega poslovnega načrta.

Ukom je nato prejšnji teden sporočil, da je financiranje STA s sedmim protikoronskim svežnjem postalo neposredna zakonska obveznost, s tem pa da se je odprlo vprašanje, ali je to skladno s pravili EU o konkurenci, zlasti s pravili o podeljevanju državnih pomoči. Zagotovili so, da bo zakonsko določen znesek STA nakazan takoj, ko bo Evropska komisija dala pozitivno mnenje.

Evropski komisarki za konkurenco Margrethe Vestager ter za vrednote in preglednost Vera Jourova sta v pismu STA sicer navedli, da dodatna presoja komisije v skladu z odločitvijo komisije iz leta 2011 o nadomestilih za javni servis tistim, ki izvajajo storitve splošnega gospodarskega interesa, ni potrebna, če letni znesek pomoči ne presega 15 milijonov evrov. Višina sredstev, ki jih STA letno dobi od države za opravljanje javne službe, pa znaša približno dva milijona evrov.

Evropska komisija je po neuradnih informacijah sicer slovenske oblasti pozvala k umiku notifikacije v povezavi s financiranjem STA.

Komentarji: