Poslanska skupina zahteva glavo Pivčeve, ona odgovarja (VIDEO)

Po zahtevanem odstopu je izjavo podala tudi ministrica.
Fotografija: Aleksandra Pivec. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Aleksandra Pivec. FOTO: Blaž Samec

Ministrica za kmetijstvo in predsednica Desusa Aleksandra Pivec, ki se je znašla pod plazom očitkov zaradi nejasnih plačil gostovanj v službenem času, je svoje junijsko gostovanje v podjetju Vinakras in v Izoli danes pojasnjevala poslanski skupini svoje stranke. Od tam prihajajo ostri toni na račun Pivčeve, od nje zahtevajo konkretna pojasnila.

Stranka je sprejela stališče, da bodo še ta teden zahtevali pogovor s poslansko skupino o prihodnosti stranki. Poslanska skupina je svoje že povedala, Pivčeva odgovarja v tem trenutku. »Ne gre za vprašanje mojega odstopa, ampak za vprašanje prihodnosti stranke. Zato je treba razmisliti, kaj je dobro za stranko, za njeno prihodnost in potem sprejemati nadaljnje odločitve,« je na novinarski konferenci povedala Pivčeva. Kot je povedala, je za odločitev o morebitnem odstopu še prezgodaj, stranka je več kot le vodstvo in poslanska skupina. »Kar se tiče zgodb, objavljenih v medijih, imam podporo predsednika vlade.«

Pivčeva je odgovorila tudi na očitke v zvezi s plačevanjem računov in dejala, da je vse poravnala. Na tiskovni konferenci je bilo še povedano, da bo vodstvo Desusa zahtevalo pogovor s poslansko skupino stranke. Vsa dokazila je poslala pristojnim institucijam. Njen medijski molk pa je bil posledica dopusta, saj je ravno v tednu, ko je izbruhnila novica, z družino odpotovala na počitnice in tega ni želela reševati po telefonu.

Poslanci Desusu od Pivčeve pričakujejo odstop z mesta predsednice

Poslanec Franc Jurša je poudaril, da Pivčevi na podlagi vsega navedenega predlagajo, da odstopi. Če tega ne bo želela, bo predlagal stranki, da ji izreče nezaupnico. S svojimi pojasnili strankarskih kolegov ni prepričala. Zahtevajo, naj najprej odstopi kot predsednica stranke, kdo pa bi bil njen naslednik, še ni znano. 
Prihod Aleksandre Pivec na sestanek s kolegi v DZ. FOTO: Voranc Vogel
Prihod Aleksandre Pivec na sestanek s kolegi v DZ. FOTO: Voranc Vogel

Poslanec Robert Polnar je dejal, da na sestanku z njo »ni bilo predstavljeno nič drugega, kar smo že izvedeli iz medijev. Je sveto prepričana, da njej kot ministrici pripada, da ji drugi plačujejo zasebne račune. Konkretnih odgovorov ni bilo. Šlo je za relativizacijo zadev: vse je dovoljeno, vse je sprejemljivo.«


V poslanski skupini od predsednice enotno zahtevajo konkretna pojasnila o ravnanjih, povezanih z junijskima obiskoma. »Če navedbe medijev držijo, potem bo to zelo težak nahrbtnik predsednice pri njenem nadaljnjem vodenju stranke,« meni vodja poslanske skupine Franc Jurša.

Preberite tudi: Ministrica spregovorila:
Karl Erjavec se pripravlja na puč
Poslanci Desusa zahtevajo pojasnila svoje ministrice


Zadnjo besedo bo rekel verjetno svet stranke, ki bo po navedbah predsednika Tomaža Gantarja predvidoma med 20. in 27 avgustom. Pivčevi se sicer lahko zamaje stolček predsednice stranke, a iz poslanske skupine za zdaj ni znakov, da bi razplet lahko vplival na delo in obstoj vlade.

Komentarji: