R. Kelly naj bi imel še dve spolni sužnji

Po premieri dokumentarca pevec spet pod drobnogledom preiskovalcev. Molk pretrgala njegova hči Joann in ga označila za pošast.
Fotografija: Kljub obtožbam, ki ga spremljajo že desetletja, R. Kelly nikoli ni bil kaznovan. Foto: facebook
Odpri galerijo
Kljub obtožbam, ki ga spremljajo že desetletja, R. Kelly nikoli ni bil kaznovan. Foto: facebook

Svojčas je bil eden najbolje prodajanih glasbenikov na svetu, ki je svojo glasbeno pot ovenčal s tremi grammyji in vrsto drugih priznanj glasbene industrije. Pa vendar ameriškega r'n'b pevca R. Kellyja skoraj od začetka njegove poti zasledujejo obtožbe spolnega zlorabljanja deklet in mladih žensk, ki nikoli niso povsem potihnile in so zdaj z dokumentarcem v šestih delih dobile nov zagon. Pevec se je znova znašel na javnem sramotilnem stebru, saj so svoj glas po letih zatišja spet dvignili preiskovalci in tožilci, ki pozivajo njegove žrtve, naj se zglasijo na policiji, da Kellyja naposled privedejo pred roko pravice. Bolje namreč z dolgoletno zamudo kot nikoli.

Grozi s tožbo

Mlada Jocelyn, druga z desne, naj bi bila še vedno pevčeva spolna sužnja in (prostovoljna) ujetnica. Foto: facebook
Mlada Jocelyn, druga z desne, naj bi bila še vedno pevčeva spolna sužnja in (prostovoljna) ujetnica. Foto: facebook
Skoraj četrt stoletja se je že odvrtelo, odkar je pevec, star 27 let, prvič dvignil oblake prahu. Tedaj naj bi se namreč poročil z varovanko Aaliyah, komaj 15-letno vzhajajočo zvezdico glasbenega neba. A če bi takrat še našel zagovornika, ki bi mu pritrdil, da je šlo za resnično ljubezen, je iz leta v leto dokazoval – vsaj če je v obtožbah kaj resnice –, da se v njem skrivajo sprevrženi nagoni po mladih dekletih. Komajda polnoletnih ali, še raje, takih, ki jim do polnoletnosti manjka nekaj let. Prav te zgodbe pa z intervjuji z njegovimi nekdanjimi prijatelji, družinskimi člani, kolegi in zaposlenimi razkriva dokumentarna serija Surviving R. Kelly, oglasile so se tudi nekatere domnevne žrtve. »Obtožbe so lažne, rojene iz želje po slavi,« se je odzval glasbenik in dodal, da so se laži zavedali tudi ustvarjalci serije, a da vseeno niso ustavili snemanja, saj je bilo na kocki preveč denarja. Zaradi česar naj bi R. Kelly, čeprav si dokumentarca menda sploh ni ogledal, že zagrozil s tožbo.


Dokumentarna serija je oživila obtožbe minulih desetletij, ki jih je pevec vztrajno zavračal in za katere še nikoli ni bil kaznovan. Med letoma 1997 in 2002 naj bi se zaradi obtožb seksa z mladoletnicami najmanj trikrat zunajsodno poravnal. In čeprav je bil leta 2002 tudi uradno obtožen pedofilije, zaradi česar se je šest let pozneje moral zagovarjati pred sodnikom, je iz sodne dvorane odkorakal opran vsakršne krivde. Dokler ni predlani vnovič počilo, morda še najglasneje. Oglasilo se je namreč več deklet in nekateri njihovi starši, češ da je pevec eno svojih posesti spremenil v sedež lastnega seksualnega kulta in tam skrival dekleta, ki jim je opral možgane in jih spremenil v spolne sužnje. Morale so ugoditi vsaki njegovi seksualni želji in potrebi, nadziral naj bi tudi vse preostale vidike njihovih življenj, od tega, kaj lahko jedo in kako naj se strižejo, do tega, ali gredo lahko na stranišče.

Moli za očetove žrtve

»Pošast, o kateri govorite, je moj oče,« se je prvič oglasila Joann Kelly. Foto: facebook
»Pošast, o kateri govorite, je moj oče,« se je prvič oglasila Joann Kelly. Foto: facebook
Nekatera dekleta naj bi mu sčasoma ušla, dve pa naj bi še vedno bili njegovi spolni zapornici, ena je menda Jocelyn, ki naj bi jo starši Timothy in Jonelyn Savage že več let neuspešno poskušali iztrgati zvezdnikovim krempljem. »Kot bi ji opral možgane. Videti je bila kot njegova zapornica,« je dejala obupana mati, ki hčere, ta zanika ujetništvo, ni videla že nekaj mesecev.
Dokumentarec, ki je luč sveta ugledal na začetku letošnjega leta, je razburkal duhove in zanetil proteste proti zvezdniku, tudi v vrstah stanovskih kolegov, ki se drug za drugim oglašajo, češ da jim je žal, da so kakor koli sodelovali z njim. Med zadnjimi je Lady Gaga, ki je na twitterju izrazila podporo vsem pevčevim žrtvam, češ da jim brez senčice dvoma verjame, ter je, da podkrepi svoje besede, tudi obljubila, da bo umaknila svojo pesem Do What U Want izpred šestih let, pri kateri je moči združila s Kellyjem. A ni edina, ki je dvignila glas proti pevcu. Prvič se je oglasila tudi njegova najstarejša hči Joann Kelly, ki je raje ostajala v senci, tako rekoč nevidna. »Pošast, o kateri govorite in s katero se soočate, je moj oče. Zato dobro vem, kdo in kaj je on. Odrasla sem namreč v tej hiši,« je večletni molk prekinila 20-letna Joann. »Za molk o tem, kdo je in kaj počne, sem se odločila zaradi lastnega dušnega miru in čustvenega stanja. Molim za družine in ženske, ki so jih prizadela dejanja mojega očeta. In verjemite, tudi name je vse močno vplivalo,« je zapisala Joann, ki podobno kot drugi pevčevi otroci z njim že leta ni več v stikih. Dodala je, da njena mama in Kellyjeva nekdanja žena Andrea – ločila sta se 2009. – nikoli ne bi dopustila, podpirala ali bila del česa slabega, kar počne Kelly. 

Komentarji: