Šefa trikrat zabodel s 23-centimetrskim nožem

Slovencu z območja Kopra sodijo v Celovcu zaradi poskusa umora.
Fotografija: Na celovškem deželnem sodišču se je začelo sojenje Slovencu zaradi poskusa umora. FOTO: Boštjan Fon
Odpri galerijo
Na celovškem deželnem sodišču se je začelo sojenje Slovencu zaradi poskusa umora. FOTO: Boštjan Fon

Na deželnem sodišču v Celovcu je ta teden pred sodnika Dietmarja Wassertheurerja stopil 54-letni slovenski državljan z območja Kopra, ki se mora zagovarjati zaradi poskusa umora v Šentjakobu v Rožu na avstrijskem Koroškem. Slovenca bremenijo, da je marca lani poskušal ubiti svojega avstrijskega delodajalca: slednjega je trikrat zabodel s kuhinjskim nožem, dolgim 23 cm, o čemer smo že poročali.

Nož je imela žrtev s sabo

Tožilka Doris Kügler je po poročanju portala oe.24 takole predstavila okoliščine: poskus umora se je zgodil v piceriji po slavju rojstnega dneva, to je potekalo v nasprotju z avstrijskimi omejitvami zaradi koronaepidemije. Slovenec naj bi sprva še delal, torej pripravljal hrano za goste rojstnodnevne zabave, ter šele pozneje prisedel za omizje. Med večerom je prišlo do razhajanja med slovenskim picopekom, ki je zahteval takojšnje izplačilo zaslužka, ter poznejšo žrtvijo, ki se je med drugim norčevala iz kuharskih sposobnosti Primorca.

Dvakrat sta se s pestmi zbila v gostilni, tretjič na planem: takrat je avstrijski šef dobil nož v hrbet ter v predel levega ušesa in senc. Konica noža je ostala v žrtvi, življenje so ji rešili z operativnim posegom v deželni bolnišnici v Beljaku. Tožilka je poudarila, da bi lahko poškodbe bile smrtne: »Govorimo o poskusu umora, o hudem zločinu,« prenašajo izjavo Küglerjeve.

Slovenčev zagovor je predstavila odvetnica Maja Ranc iz odvetniške pisarne Grilc Vouk Škof: ta je povedala, da njen varovanec obžaluje dogodek, toda da se ne čuti krivega, saj naj bi se zgolj branil. Predvsem pa je zanikala, da je bilo vzrok prepira plačilo. Navedla je tudi, da je nož s seboj imela poznejša žrtev, ki je Slovenca napadla v jezi oziroma besu. Rančeva je dodala tudi, da je obtoženec že prej hotel poklicati policijo, a da mu je to bilo preprečeno.

Sodnika Wassertheurerja je med izpraševanjem obtoženega (s pomočjo prevajalke) zanimalo, kako je prišlo do tako hudih vbodnih ran, saj je šefa dvakrat zabodel v glavo in enkrat v prsni koš. Vbodi so bili tako siloviti, da se je že po prvem odlomila konica noža. A obtoženi se napada ni mogel spomniti, poroča Kleine Zeitung: »Bil sem paničen, bal sem se za življenje.« Je pa povedal, da sta ga razžalila in napadla oba brata že v piceriji; ko je nato hotel v stanovanje osebja, naj bi ga dohitela, starejši izmed njiju naj bi nož prinesel s seboj, je ponovil isto kot zagovornica. Velja opozoriti, da so mediji do zdaj poročali, da naj bi Slovenec sam odnesel nož s seboj iz picerije.

Verjetno je šlo za nesrečo

Medtem ko je mlajši brat metal Slovenčeva oblačila iz stanovanja, naj bi ga starejši z nožem v roki napadel. Slovenec pa naj bi med ravsanjem iztrgal nož iz Avstrijčevih rok, vbodov pa se ni spomnil, »verjetno je šlo za nesrečo«, njegovo izjavo prenašajo mediji. Po dejanju je pobegnil s kraja dogodka, nož pa je odvrgel v jašek. Ker se je bal za svoje življenje, je na koncu sam pritekel na policijsko postajo, so še slišali na sodišču.

Slovenski obtoženec sicer ni znal pojasniti, zakaj sta ga brata žalila, provocirala in pretepala: »Nimam pojma in si ne znam tega razložiti,« je izjavil obtoženi, ki je odnos s svojim nekdanjim šefom opisal kot »fantastičen«. Sodnik Wassertheurer je že na otvoritveni obravnavi zaslišal priče, enako sledi v nadaljevanju sojenja, ko bodo navzoči in izprašani tudi strokovni izvedenci.

Komentarji: