Sloveniji se približuje 10-kilometrska kolona

Predor Karavanke občasno zapirajo.
Fotografija: Dolga kolona vozil na mejnem prehodu Obrežje, ki čakajo na vstop na Hrvaško. FOTO: Hak
Odpri galerijo
Dolga kolona vozil na mejnem prehodu Obrežje, ki čakajo na vstop na Hrvaško. FOTO: Hak

Frekvenca prometa skozi predor Karavanke in mimo nadzorne točke se je v zadnjih dveh urah povečala na več kot 300 osebnih in okoli 100 tovornih vozil na uro, kar je bistveno več kot sredi popoldneva, poročajo gorenjski policisti.

Čeprav se prvotna kolona na gorenjski avtocesti zmanjšuje, se po zadnjih podatkih z avstrijske strani proti Karavankam približuje še ena daljša kolona. Domnevno gre za novih 10 kilometrov vozil. Prometnoinformacijski center sicer poroča, da predor zaradi zastoja in nadzora potnikov pri vstopu v Slovenijo občasno zapirajo.

»Policisti se maksimalno trudijo za optimalno pretočnost, vendar zaradi izredne zgostitve niso izključene kratkotrajne varnostne zapore predora. Prosimo za strpnost in razumevanje,« so sporočili s kranjske policijske uprave. Ob tem so dodali še, da lahko v skladu z odlokom državljani Slovenije, Avstrije in članic Evropske unije ali schengenskega območja, ki imajo prebivališče v administrativnih enotah Avstrije, ki mejijo na Slovenijo, prestopijo državno mejo tudi zunaj nadzornih točk, torej zunaj Karavank, Ljubelja in Šentilja.

Če oseba, ki je prišla iz visokorizične države, lahko pridobi potrdilo o karanteni na domu tudi naknadno, sporoči policijski enoti svoje podatke in iz katere države ter kdaj je prišla. Policija jo zavede v evidenco in izda potrdilo. Kot dokazilo za uveljavljanje pravice do nadomestila plače ali drugih pravic iz naslova zdravstvenega in socialnega varstva Nijz oziroma policija osebi izroči potrdilo o napotitvi v karanteno na domu neposredno ali pa ga posreduje po elektronski ali navadni pošti v 72 urah.Komentarji: