Gavči iščejo sveže adute in upajo na Messijev čudež

Argentinski selektor Sampaoli je pred tekmo z Islandijo poslušal svojega zvezdnika, proti Hrvaški bo poslal v ogenj moštvo po lastnem okusu
Fotografija: Lionel Messi se tudi na trening vozi v prvi vrsti, njegov prijatelj Sergio Agüero se ga zvesto drži, Marcosa Roja pa je slab štart na SP potisnil na prtljažnik.
Foto AFP
Odpri galerijo
Lionel Messi se tudi na trening vozi v prvi vrsti, njegov prijatelj Sergio Agüero se ga zvesto drži, Marcosa Roja pa je slab štart na SP potisnil na prtljažnik. Foto AFP

Nižnij Novgorod – Začetni remi proti Islandiji je Argentince zabolel kot visok poraz, a tudi omejil njihove možnosti za napredovanje v osmino finala, zato za svetovne podprvake danes ob 20. uri šteje le zmaga nad Hrvaško. Zlepa ali zgrda. Toda kako naj selektor Jorge Sampaoli pred izjemno pomembno tekmo poživi moštvo, ki se je mučilo že v kvalifikacijah in na SP le nadaljevalo agonijo?

Že po žalostnih 1:1 z debitanti na mundialih so si bili strokovnjaki in laiki enotni: argentinska zasedba ne potrebuje le bistveno boljšega Lionela Messija, ampak se mora nujno odpovedati nekaterim prekaljenim asom in dobiti svežo kri. Še posebej v zvezni vrsti, ki je že dolgo krizno žarišče, med soočenjem z Luko Modrićem, Ivanom Rakitićem & Co. pa bo še toliko bolj na udaru. Številni so opozorili tudi na telesne značilnosti Hrvatov, med katerimi le Modrić meri manj kot 180 cm in se za razliko od Islandcev ne bodo pasivno zaprli v svoj kazenski prostor. Sampaoli nasvete dobiva vse od 20. maja 2017, ko je nasledil Edgarda Bauzo na argentinski klopi, in podobno je bilo tudi ob prihodu v Rusijo. Pred prvim nastopom je celo izjavil, da bo njegov osebni okus ostal ob strani, kar so mnogi razumeli kot priznanje, da je prisluhnil mnenju najbolj izkušenih nogometašev, predvsem Messiju. Po klavrnem iztržku pa bo očitno le sestavil reprezentanco po svojem okusu.

Uigravanje moštva pred soočenjem s Hrvaško napoveduje niz sprememb v začetni enajsterici. V obrambi naj bi nezanesljivega Marcosa Roja zamenjal Gabriel Mercado, prodorni Cristian Pavon v ospredju bledega Angela Di Mario, nova soigralca pa bo očitno dobil tudi Javier Mascherano v zvezni vrsti. Namesto Lucasa Biglie naju bi zaigral Marcos Acuña, utegne pa se tudi zgoditi, da bo Maximiliana Mezo zamenjal Enzo Perez. Slednji se je v uvrstil med 24 izbrancev v zadnjem hipu, po poškodbi Manuela Lanzinija, zdaj bi utegnil reševati Argentino iz velike stiske.
 

Dybala le namesto Messija?


Številni pogledi kljub vsemu ostajajo uprti v rezervno klop Argentine, na kateri naj bi vnovič sedeli tudi Romin orjak Federico Fazio ter Juventusova asa Gonzalo Higuain in Paulo Dybala, ki se v izbrani vrsti nikakor ne more uveljaviti. Kot bi še vedno plačeval davek na izjavo po kvalifikacijskih dvobojih z Urugvajem in Venezuelo, da je težko biti Messijev soigralec.

»Kdor je želel razumeti moje besede dobronamerno, jih je, drugi pa ... Seveda raje igram, kot sedim, toda še vedno dajem vse od sebe na treningih, saj se zavedam, da bom le tako pokazal čim več, če bom dobil priložnost,« pravi »pozabljeni« Dybala in se ne strinja, da bo okusil igro le, če jo bo zapustil Messi: »Leo nima nima zamenjave niti pri nas niti pri Barceloni ali v katerem drugem moštvu na svetu. Sem prvi, ki menim, da lahko igrava skupaj, ne vem pa, če obstaja ustrezna taktična shema. Z Higuainom sva že dve leti klubska soigralca in v zadnji sezoni sta sodelovala veliko bolje kot v prvi.«
 

Maradona: Čim več sprememb!


Legendarni Diego Maradona razumljivo ni ostal ob strani. Nogometašev se še ni lotil s kritiko, zato pa toliko močneje udriha po Sampaoliju, za katerega že zdaj pravi, da se ne bo smel vrniti v Argentino. Ali podpira vsaj načrtovane spremembe? »Upam, da jih bo čim več. Zelo mi je všeč Pavon, prepričan pa sem tudi, da ne bo šlo brez menjav v zvezni vrsti. A tudi napad ima svoje uganke. Boli me srce zaradi mojega vnuka (sina Sergia Agüera op. p.), toda njegov oče ni pripravljen za 90 minut igre. Če bo znova član začetne enajsterice, bo lahko pregorel za celotno SP. Rešitev vidim v Pavonu in Higuainu, da bomo morda dobili kakšen predložek z boka in udarec z glavo,« meni junak mundiala 1986.

Takrat je bil njegov soigralec Jorge Valdano, ki ima prav tako jasno oblikovano mnenje. »Na prvi tekmi je Messija zasledovalo tudi po pet Islandcev, vse skupaj je bilo podobno lovu na jelena. Leo je rešitev in težava v eni osebi, saj moštvo nima jasnega ustroja in zadostnega števila rešitev. Pogrešam pravi ritem podaj, zato ima moštvo velike težave pri prebijanju linij dobro organiziranega tekmeca. Vsi čakajo na nov Messijev čudež,« meni nekdanji odlični napadalec Reala.

Komentarji: