Gostitelji po predtekmovalni veselici upajo še na čudež

Domačo ekipo bo danes spodbujalo blizu 80.000 gledalcev. Hierro že izbral izvajalce enajstmetrovk.
Fotografija: Sergio Ramos očitno ne bo izvedel enajstmetrovke pri Španiji. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Sergio Ramos očitno ne bo izvedel enajstmetrovke pri Španiji. FOTO: Reuters

Moskva – Nedelja za Rusijo ne bo tista običajna julijska, ko mnogi že uživajo v počitniških dneh. Žarometi vse države bodo usmerjeni k osrednji športni areni Lužniki v glavnem mestu, ruski nogometaši bodo namreč prvič, odkar ni več sovjetskega imperija, nastopili v izločilnem delu SP v nogometu. Za uvrstitev v četrtfinale se bodo pomerili s Španci.

Če bi se ozrli k vrednosti posameznih nogometašev, za današnjo predstavo ne bi bilo nikakršnih dvomov o favoriziranem moštvu. Paleta zvezdnikov iz Barcelone, Reala, Atletica pri priči nagne tehtnico kakovosti na špansko stran, ne nazadnje gre za reprezentanco, ki se je med letoma 2008 in 2012 veselila dveh lovorik najboljše v Evropi ter naslova na mundialu v Južni Afriki.

Prav ob začetku pobiranja omenjenih pokalov, torej 2008 na avstrijsko-švicarskem euru, pa je v polfinalu ustavila pot ruskih nogometašev, v vseh 25 letih po razpadu SZ, nikdar tako prepričljivih kot prav takrat. Rusija je prikazovala nogomet najvišje ravni, takšnih asov, kot sta bila Andrej Aršavin in Roman Pavljučenko, pri današnjem moštvu selektorja Stanislava Čerčesova ni. Nogometašev iz ruske šole ni več pri uglednih evropskih klubih, res pa je, da je z bogatimi vlaganji domača liga uglednejša kot nekoč.

Udarni ruski adut Artjom Dzjuba je bil v pričakovanju spektakla s Španijo dobre volje. FOTO: REUTERS
Udarni ruski adut Artjom Dzjuba je bil v pričakovanju spektakla s Španijo dobre volje. FOTO: REUTERS


Dzjuba: Španci so favoriti


Ob izjemi dolgoletnih adutov – vratarja Igorja Akinfejeva ter Sergeja Ignaševiča in Jurija Žirkova – navijači največ stavijo na Denisa Čeriševa (Villareal) in Artjoma Dzjubo, otroka moskovskega Spartaka, zdaj napadalca Zenita iz St. Peterburga. Slednji ponavadi nastopi v domači javnosti pred najbolj pomembnimi tekmami, tako je bilo tudi včeraj ob srečanju z ruskimi novinarji v pričakovanju prve izločilne tekme na SP. »Uresničili smo tisto, kar je bilo preprosto za nas nuja – uvrstitev v izločilni del prvenstva. Vesel sem, da zdaj praznuje vsa država, nogomet spremljajo tudi tisti, ki jim je bilo prej za šport figo mar. Zdaj pa delamo na tem, da bi pripravili mali čudež ter da bi bili zato rojaki ponosni na nas,« je poudaril napadalec, pred katerim bo očitno zelo zahtevna naloga. »V obrambni vrsti španskega moštva so nogometaši Reala in Barcelone. Najbrž dodatnih pojasnil ne potrebujete … Slišim, da Španija doslej na tem prvenstvu ni blestela, toda zdaj sploh ni več pomembno, kaj se je dogajalo v skupinskem delu. Garali bomo za uspeh proti reprezentanci, ki ji v tem dvoboju pripada favorizirana vloga,« ni skrival Dzjuba.



Španci se zavedajo svoje moči, spominjajo se tudi tistega dunajskega večera, ko so v polfinalu eura 2008 strli zares močno rusko moštvo s 3:0 (Xavi, Guiza, Silva). Toda akterji tekme so pri napovedi previdni in zadržani. Zavedajo se, da bo velika večina med 80.000 gledalci v Lužnikih zahtevala domačo zmago, najbrž si ni težko predstavljati evforije, ki bi spremljala prvenstvo v primeru, da bi ruska reprezentanca nadaljevala poslanstvo v četrtfinalu.

Prav zato so si Španci na jasnem, da bodo le v primeru brezhibne pripravljenosti lahko upali na uspeh. Prav ničesar nočejo prepustiti naključju, zato je tudi selektor Fernando Hierro že izbral pet izvajalcev enajstmetrovk, če bi seveda te odločale o uvrstitvi v četrtfinale. Na njegovem seznamu so Diego Costa, David Silva, Isco, Andres Iniesta in Sergio Busquets, preseneča pa, da med peterico ni Sergia Ramosa, ki je že vrsto let pri reprezentanci zadolžen za strele z 11 metrov.

Komentarji: