Hrvati po enajstmetrovkah v polfinale, mož odločitve spet Rakitić (VIDEO)

Po rednem delu zadnjega četrtfinalnega dvoboja med Rusijo in Hrvaško je bilo 1:1, po podaljških pa 2:2.
Fotografija: Hrvaški igralci so planili v objem vratarju Danijelu Subašiću. Foto Antonin Thuillier/AFP
Odpri galerijo
Hrvaški igralci so planili v objem vratarju Danijelu Subašiću. Foto Antonin Thuillier/AFP

Soči – Enako kot skozi osmino finala so se Hrvati tudi skozi četrtfinale nogometnega svetovnega prvenstva v Rusiji prebili šele po streljanju enajstmetrovk. V zadnjem dvoboju najboljše osmerice so bili, na grenko razočaranje polnega Olimpijskega štadiona Fišt v Sočiju, boljši od gostiteljev, ki pa so se 120 minut čvrsto držali v igri. Po rednem delu tekme je bilo na semaforju 1:1 (zadela sta Denis Čerišev in Andrej Kramarić), po dveh podaljških 2:2 (med strelce sta se vpisala branilca Mario Fernandes in Domagoj Vida), v izvajanju strelov z bele točke pa so bili vendarle uspešnejši izbranci Zlatka Dalića, med katerimi je zgrešil le Mateo Kovačić, medtem ko je na drugi strani poskus Fjodorja Smolova Danijela Subašić ubranil, Brazilec z ruskim potnim listom Mario Fernandes pa je meril mimo vrat. Hrvate v polfinalu čaka Anglija, drugi (evropski) par je Francija – Belgija..


POTEK PRVEGA POLČASA


Potem ko so se gostitelji turnirja Rusi skozi osmino finala, mimo favorizirane Španije, prebili kljub popolni tekmečevi dominanci na igrišču, so se ušteli vsi, ki so mislili, da se bodo tudi v četrtfinalu povlekli v obrambo in prežali zgolj na nevarne protinapade. Že v uvodnih minutah so pokazali nekaj podjetnosti v napadu, toda nevarnosti za Danijela Subašića ni bilo. Na drugi strani je dvakrat vrnil Ante Rebić: v šesti minuti je poskušal z desne podati pred gol, a se je vratar Igor Akinfejev izkazal in žogo odbil v kot, dve minuti pozneje pa je Eintrachtov napadalec meril premalo natančno.



Enakovreden dvoboj, ki je mejil na uspavanko, se je predramil v 31. minuti, ko so tribune Olimpijskega štadiona Fišt v Sočiju ponorele. Artjom Dzjuba je lepo našel prodirajočega prvega ruskega strelca Denisa Čeriševa, ki je presenetil vse s strelom z razdalje, s kakih dvajsetih metrov, ki pa je bil tako silovit in natančen, da je Subašić lahko zgolj s pogledom ošvrknil, kako je žoga mojstrsko zatresla levi zgornji kot njegovih vrat. Za 27-letnega zveznega igralca španskega Villarreala je bil to četrti zadetek na tokratnem mundialu, prejšnje tri je nanizal že na prvih dveh tekmah.

Denis Čerišev je mojstrsko načel hrvaško mrežo. Foto Kiril Kudrjavcev/AFP
Denis Čerišev je mojstrsko načel hrvaško mrežo. Foto Kiril Kudrjavcev/AFP


Toda veselje številnih domačih privržencev je bilo kratkotrajno, manj kot deset minut pozneje – v 39. minuti – so namreč Hrvati izenačili. Ruska obramba je bila izigrana in razredčena, Mario Mandžukić je tako brez težav prodrl po levi in v osrčju kazenskega prostra našel osamljenega Andreja Kramarića, ki je zgolj nastavil glavo in žogo preusmeril za hrbet nemočnega Akinfejeva. Za nekdanjega Rijekinega napadalca je bil to jubilejni deseti zadetek v majici z državnim grbom, prvi na tokratnem svetovnem prvenstvu. Hrvati so zadeli s prvim (in pred glavnim odmorom edinim) strelom v okvir tekmečevih vrat.


POTEK DRUGEGA POLČASA


Ruskim navijačem je zastal dih po natanko uri igre. Kramarić je podal žogo v kazenski prostor, a ni našel nobenega od soigralcev, ruska obramba na čelu z veteranom Sergejem Ignjaševičem pa se je odzvala zelo nespretno in je žogo odbila zgolj do Ivana Perišića, ki je imel dovolj časa in prostora za neoviran strel, a je namesto mreže zatresel zgolj levo vratnico, od katere se je žoga odkotalila nazaj v polje. Selektor Zlatko Dalić je že stisnil pesti, a se je sekundo pozneje lahko le prijel za glavo. Ko se je drugi polčas začel nagibati v drugo polovico, je bila hrvaška invazija vse ostrejša.

Za nekaj negotovosti v hrvaški vrsti je tik pred koncem rednega dela, v 89. minuti, poskrbel vratar Subašić, ki se je po posredovanju prijel za nogo in osupnil tudi selektorja, ki je že opravil vse tri menjave. Njegovo mišico je reprezentančna zdravniška služba za silo usposobila, tako da je bil nared za še nekaj minut rednega dela, vprašljivo pa je bilo njegovo nadaljevanje v podaljšku, ki bi ga lahko v zadnjih izdihljajih preprečil domači rezervist Fjodor Smolov (v 67. minuti je zamenjal strelca Čeriševa), ki je iz težkega položaja dobro ogrel hrvaškega čuvaja mreže. Zmagovalca po rednem delu ni bilo.

Ivan Perišić je v najlepši priložnosti v drugem polčasu zatresel le vratnico. Foto Christian Hartmann/Reuters
Ivan Perišić je v najlepši priložnosti v drugem polčasu zatresel le vratnico. Foto Christian Hartmann/Reuters


POTEK PODALJŠKA


Hrvati so imeli tudi v podaljšku med vratnicami Subašića, njegove bolečine v mišici očitno vendarle niso bile prehude. Gostiteljem turnirja je začelo zmanjkovati sape, kar je tekmec izkoristil v 101. minuti, ko so tribune Olimpijskega štadiona v Sočiju obnemele. Rusi so namreč prejeli še en poceni zadetek: sicer precej neopazni Luka Modrić je podal s kota, sredi kazenskega prostora je visoko skočil branilec Domagoj Vida in navidez nenevarno sprožil, vendar pa se je žoga mimo treh branilcev in hrvaškega rezervista Vedrana Ćorluke le odkotalila v mrežo, Akinfejev jo je lahko zgolj ošvrknil. Za Vido je bil to tretji reprezentančni zadetek.

Četrtič v izločilnih bojih letošnjega svetovnega prvenstva dvoboja ni bilo konec po 90 minutah, gol Vide pa je bil sploh prvi v podaljških. Ruski selektor Stanislav Čerčesov je bil besen kot ris, vedoč, da so se po lastni napaki njegovim izbrancem polfinalna vrata vse bolj zapirala. Toda gostitelji niso predčasno položili orožja. Nekajkrat so obetavno poskusili, izenačenje pa se jim je posrečilo v 115. minuti. Tudi oni so zadeli po prekinitvi. Rezervist Alan Dzagojev je dobro izvedel prosti strel s 17 metrov, pred vrati so Hrvati pozabili na Brazilca z ruskim potnim listom Maria Fernandesa, ki je z glavo izvlekel streljanje enajstmetrovk. V podaljških sta torej zadela branilca, Mario je bil uspešen prvič v majici z ruskim grbom.

Domagoj Vida je srečno zadel v prvem podaljšku. Foto Carl Recine/Reuters
Domagoj Vida je srečno zadel v prvem podaljšku. Foto Carl Recine/Reuters


POTEK ENAJSTMETROVK


Obe ekipi sta imeli na letošnjem mundialu z loterijo najstrožjih kazni že izkušnje, saj sta se na ta način prebili skozi osmino finala. Ruski čuvaj mreže Akinfejev je bil dvakrat uspešen proti Špancem, Subašić kar trikrat proti Dancem. Danes se je obema posrečila po ena obramba, tehtnica pa se je na hrvaško stran nagnila, ko je Mario Fernandes zelo neposrečeno sprožil mimo leve vratnice. Odločilni gol v peti seriji je, enako kot proti Dancem, dosegel Ivan Rakitić.

Enajstmetrovke:

Rusija: Fjodor Smolov – (obramba Subašića z levo roko), Alan Dzagojev +, Mario Fernandes – (mimo leve vratnice), Sergej Ignjaševič +, Daljor Kuzjajev +.

Hrvaška: Marcelo Brozović +, Mateo Kovačić – (obramba Akinfejeva po tleh), Luka Modrić + (Akinfejev je žogo odbil v vratnico, od tam v mrežo), Domagoj Vida +, Ivan Rakitić + (po tleh ob levi vratnici).

Mario Fernandesje izvlekel enajstmetrovke. Foto Rebecca Blackwell/AP
Mario Fernandesje izvlekel enajstmetrovke. Foto Rebecca Blackwell/AP


RUSIJA : HRVAŠKA 2:3 (2:2, 1:2, 1:1, 1:1)*


Olimpijski štadion Fišt, gledalcev 44.287, sodnik Sandro Ricci (Brazilija).

Strelci: 1:0 – Denis Čerišev (Artjom Dzjuba, 31.), 1:1 – Andrej Kramarić (Mario Mandžukić, 39.), 1:2 – Domagoj Vida (Luka Modrić, 101.), 2:2 – Mario Fernandes (Alan Dzagojev, 115.); enajstmetrovke: Alan Dzagojev, Sergej Ignjaševič, Daljor Kuzjajev; Marcelo Brozović, Luka Modrić, Domagoj Vida, Ivan Rakitić.

Rusija (4-2-3-1): Igor Akinfejev, Mario Fernandes, Ilja Kutepov, Sergej Ignjaševič, Fjodor Kudrjašov, Daljor Kuzjajev, Roman Zobnin, Aleksandr Samedov (od 54. Aleksandr Jerohin), Aleksandr Golovin (od 102. Alan Dzagojev), Denis Čerišev (od 67. Fjodor Smolov), Artjom Dzjuba (od 79. Jurij Gazinski).

Hrvaška (4-2-3-1): Danijel Subašić, Ivan Strinić (od 74. Josip Pivarić), Domagoj Vida, Dejan Lovren, Šime Vrsaljko (od 97. Vedran Ćorluka), Luka Modrić, Ivan Rakitić, Ivan Perišić (od 63. Marcelo Brozović), Andrej Kramarić (od 88. Mateo Kovačić), Ante Rebić, Mario Mandžukić.


 

Komentarji: