Padla je Nigerija, na Hrvaškem že obujajo leto 1998

Naši južni sosedi so Nigerijo odpravili z 2:0 in prevzeli vodstvo v skupini D. Na hrvaških ulicah in trgih že evforija.
Fotografija: Hrvaški nogometaši so se veselili vodilnega gola priti Nigeriji. Foto Matthew Childs/Reuters
Odpri galerijo
Hrvaški nogometaši so se veselili vodilnega gola priti Nigeriji. Foto Matthew Childs/Reuters

Hrvaško je že zajela nogometna evforija. Naši južni sosedi so svojo uvodno tekmo svetovnega prvenstva v Rusiji brez težav dobili z 2:0. Naivna Nigerija ni bila kos "ognjevitim", ki so s tremi točkami prevzeli vodstvo v skupini D. V hrbet jim gledajo Argentinci in Islandci.
 


Navdušenja niso skrivali ne v Zagrebu ne v Splitu, Hrvaška je svetovno prvenstvo odprla na najboljši možni način. Zmagala je in bila na poti do treh točk suverena, pohvale z vseh strani so deževale tudi na račun selektorja Zlatka Dalića, ki da je odlično vodil svojo ekipo. "Vse nam je šlo po načrtu, priigrali smo si vodstvo, nato pa z menjavami umirili dogajanje na igrišču. Malo proslave bo, a kar se da hitro moramo pripraviti ekipo za naslednji izziv," je Dalić ob krstni zmagi na SP poskušal ohraniti hladno glavo.

To držo bo poskušal prenesti tudi na svojo ekipo, navijači in mediji pa so v pričakovanjih že poleteli v nebo. Hrvaška je nazadnje tako prepričljivo SP začela leta 1998 v Franciji, ko je s 3:1 odpravila Jamajko. Ta mundial je končala na 3. mestu. V Rusiji bo pot do takšnega podviga še dolga, bolj merodajen tekmec kot Nigerija pa bo za oceno dejanske hrvaške moči Messijeva ranjena Argentina, s katero se bodo Modrić in druščina pomerili v četrtek, 21. junija.
 

Potek tekme


Hrvaški selektor Zlatko Dalić je na igrišče poslal izjemno napadalno enajsterico z Rebićem, Kramarićem in Perišićem za Mandžukićem v konici napada. Ognjeviti so imeli žogo nekoliko več v nogah, bili so podjetnejši, vzdušje na štadionu v Kaliningradu pa je bilo, kot da bi naši sosedi igrali doma, saj so njihovi navijači zasedli dobršen del tribun. Na poti do prvega zadetka pa so jim pomagali še tekmeci. V 32. minuti je Modrić izvedel kot, Rebić jo je preusmeril v vratarjev prostor, Mandžukić pa proti nigerijskim vratom. Tam se je odbila od Eteba in končala v mreži Afričanov. Hrvati so tako prvi polčas končali v vodstvu, čeprav niti eden od njihovih šestih strelov ni bil v okvir tekmečevih vrat.

Med premorom ni prišlo do sprememb v zasedbah, tudi razmerje moči na igrišču je podobno kot v prvem delu. Hrvati imajo tekmo še pod nadzorom, Nigerijci si še niso priigrali resnejše priložnosti, četudi imajo več žogo v nogah. Upanje Afričanov na preobrat je domala zamrlo v 70. minuti, ko je v kazenskem prostoru padel Mandžukić, Modrić pa je z enajstih metrov hladnokrvno povišal hrvaško vodstvo.

Luka Modrić je hladnokrvno povišal hrvaško vodstvo. Foto Fabrizio Bensch/Reuters
Luka Modrić je hladnokrvno povišal hrvaško vodstvo. Foto Fabrizio Bensch/Reuters

 

Hrvaška : Nigerija 2:0 (1:0)

Strelec: 1:0 – Etebo (ag., 32), 2:0 – Modrić (11-m, 71)

Komentarji: