Toni Kroos v zadnjih sekundah rešil Nemčijo (VIDEO)

Nemci so se mučili in mučili s Švedi, gol za zmago z 2:1 je v 95. minuti iz prostega strela dosegel Toni Kroos.
Fotografija: Veliki nemški junak je postal Toni Kroos. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Veliki nemški junak je postal Toni Kroos. FOTO: Reuters

V Sočiju so aktualni svetovni prvaki Nemci do zadnjih sekund trepetali proti Švedski, nato pa jih je mojstrsko rešil Toni Kroos in zagotovil zmago z 2:0, po kateri je elf spet na poti v osmino finala. Švedi so v prvem polčasu povedli, nato pa povsem onemogočili igro blede nemške reprezentance. 

Žarek upanja je posijal na začetku drugega polčasa, ko je izenačil Marko Reus. Nemci so nato dobili krila in zaigrali nekoliko bolje, pripravili so si kopico polpriložnosti, večino so zapravili z nenatančnimi streli, nekajkrat je odlično posredova tudi vratar Olsen. Zdelo se je, da se bo tekma končala z remijem, po katerem bi bili branilci naslova na pragu tega, da ostanejo brez osmine finala, nato pa je udaril Toni Kroos. 

Na levem robu kazenskega prostora so imeli Nemci v 95. minuti prosti strel, Kroos je z Reusom odigral kratko kombinacijo in nato neubranljivo zadel pod prečko v daljši vratarjev kot in nemška klop je eksplodirala, na tribunah štadiona Fišt, kjer so bili nemški navijači, pa se je začelo veliko rajanje. 



Nemci so se še enkrat več izvlekli v zadnjih sekundah, a z igro spet niso navdušili. Z zmago nad Južno Korejo v zadnjem kolu skupinskega dela bi se uvrstili v osmino finala, a bodo morali pokazati precej več, če želijo tudi v Rusiji ostati v igri vse do konca. Švedi so tekmo končali izjemno razočarani, zdaj morajo upati na pomoč Korejcev. 


 

POTEK TEKME


Nemci so imeli že v drugi minuti veliko priložnost po napaki švedske obrambe, Timo Werner je žogo spravil v petmetrski prostor, tam pa je Julian Draxler iz izjemno dobrega položaja zadel le enega od švedskih branilcev in prvi gol Nemcev na tem svetovnem prvenstvu je splaval po vodi. Nemci so tekmo odprli zelo odločno, Švedska računa na protinapade in v 12. minuti bi skorajda prišli do vodstva. Sam je proti nemškim vratom krenil Marcus Berg, dohitel ga je Jerome Boateng, ustavil pa Manuel Neuer, ki je bil spet izvrstno postavljen. Berg je zahteval enajstmetrovko, Marciniak pa je le odmahnil z roko, čeprav je Boateng vsaj malo zagotovo oviral Berga. 

Začetni nalet Nemčije se je nekoliko umiril, elf še naprej veliko kombinira na sredini igrišča, a pravih priložnosti že nekaj časa ni bilo. Nemci so bili prisiljeni v prvo menjavo, Sebastian Rudy je dobil močan udarec v glavo in kljub zdravniški pomoči ni mogel nadaljevati, zato je v igro prišel Ilkay Gündogan. Švedi so do vodstva prišli v 32. minuti, Toni Kroos je napačno podal, do žoge je prišel Ola Toivonen in lepo lobal Manuela Neuerja za vodstvo z 1:0. Nemci so v velikih težavah. Prav po strelu Gündogana so bili najbližje zadetku, a se je na koncu žoga skotalila nekaj centimetrov mimo vrat. V zadnjih sekundah prvega polčasa so imeli Švedi priložnost za povišanje vodstva, Berg je odlično ustrelil z glavo, a se je Neuer izkazal in žogo usmeril stran od nemških vrat. 

Za Nemce se je drugi polčas začel idealno, v igro je vstopil Mario Gomez, po levi strani je prodrl Timo Werner in s podajo našel Gomeza, ki je žogo nekako preusmeril do Marca Reusa, vezist Borrusie iz Dortmunda pa jo je s kolenom pospravil v mrežo. Gol je Nemcem dal krila, že v naslednji akciji je bil blizu zadetku tudi Toni Kroos. V 50. minuti je bil z glavo blizu še Thomas Müller, meril je slab meter mimo leve vratnice, Švedi pa se še niso pobrali po uvodnem šoku. V 61. minuti je Joshua Kimmich lepo po tleh podal v kazenski prostor, a je Marco Reus neoviran zgrešil žogo in lepa priložnost za nemško vodstvo je splavala po vodi.

Nemci še vedno večinoma poizkušajo s predložki z bočnih položajev, a proti visokim Švedom v skoku nimajo prav veliko možnosti. Dvakrat je imel nekaj več prostora Toni Kroos, a je streljal slabo, čeprav je prav strel od daleč zelo močno orožje vezista Reala. Nemci prihajajo do roba kazenskega prostora, nato pa si nikakor ne znajo pripraviti prave priložnosti za strel, s katerim bi še drugič premagali Olsna. Nemci bodo imeli v zadnjih desetih minutah še težje delo, Jerome Boateng je dobil drugi rumeni karton in predčasno končal s srečanjem. V 88. minuti je imel Mario Gomez z glavo veliko priložnost, a je streljal preveč po sredini in Olsen jo je odbil v kot. V 92. minuti je Julian Brandt lepo streljal z roba kazenskega prostora, a je zadel le vratnico in priložnost je splavala po vodi. 

Nemčija : Švedska 1:1 (0:1)
Toivonen 32; Reus 47. 

Nemčija: Neuer, Kimmich, Boateng, Rüdiger, Hector, Rudy, Kroos, Reus, Müller, Draxler, Werner. 
Švedska: Olsen, Lustig, Lindelöf, Granqvist, Augustinsson, Larsson, Ekdal, Claesson, Forsberg, Berg, Toivonen. 

Sodnik: Szymon Marciniak (Poljska)

Komentarji: