Tudi slovenski športniki so radi selektorji, ko igra nekdo drug

Za koga bodo na SP v Rusiji navijali Jernej Damjan, Jakov Fak, Filip Flisar, Luka Janežič, Žan Kranjec, Bojan Tokič, Rene Krhin, Boštjan Nachbar in Robert Sabolič?
Fotografija: Mnogi bodo na SP pogrešali italijansko nogometno reprezentanco, ki je bila takole poklapana, ko je izgubila vozovnico za Rusijo. »Takšni fanatiki, tradicija in ljubezen do nogometa, njih pa ne bo zraven. Kolikor obžaluje vsak Italijan, toliko obžalujem tudi jaz, da jih ne bo,« je dejal namiznoteniški igralec Bojan Tokič. FOTO: AP
Odpri galerijo
Mnogi bodo na SP pogrešali italijansko nogometno reprezentanco, ki je bila takole poklapana, ko je izgubila vozovnico za Rusijo. »Takšni fanatiki, tradicija in ljubezen do nogometa, njih pa ne bo zraven. Kolikor obžaluje vsak Italijan, toliko obžalujem tudi jaz, da jih ne bo,« je dejal namiznoteniški igralec Bojan Tokič. FOTO: AP

Jernej Damjan, smučarski skakalec: Če že spremljam nogomet, spremljam prvenstva. SP je eden največjih športnih dogodkov na svetu in rad si ogledam te pomembne tekme. V osnovi pa je preveč vsega, da bi lahko sledil vsemu, nimam časa. Izrazitega favorita na prihajajočem SP nimam. Imel bi ga, če bi igrala slovenska reprezentanca. Všeč mi je igra brazilske, pa tudi nemške. Ko sem bil mlajši, sem imel svoj klub, navijal sem za Ajax, zdaj ga ni več nikjer, pozneje sem postal navijač madridskega Reala. Opravičujem se vsem damam, ampak Ronaldo mi ni prav simpatičen. Sicer pa velike tekme rad spremljam v družbi, da smo lahko malo »pametni«.
FOTO: Roman Šipić/Delo
FOTO: Roman Šipić/Delo


Jakov Fak, biatlonec: Zelo rad se spomnim SP leta 1998, ko je Hrvaška osvojila 3. mesto. Prvenstvo sem spremljal na pripravah na otoku Ugljanu. Tekmo za 3. mesto smo si ogledali v mestu, po koncu smo se od veselja vrgli v morje, vsi, tisti, ki so znali plavati, in tisti, ki ne, bil je čredni nagon. Tokrat jo čaka zanimiva skupina. Pogosto se zdi, da ekipe, ki ne zvenijo zelo atraktivno, recimo kakšna afriška, niso tehnično na takšni ravni kot evropske, a njihovi igralci so izjemni atleti, kar lahko povzroča težave evropskim moštvom, ki igrajo bolj na moč. Hrvaška si želi uspeh, upam, da bo novi selektor v fantih znal spodbuditi prava čustva, da se bodo na vsaki tekmi borili od začetka do konca. Pomembno je, da se gre na vsaki tekmi na zmago brez preračunavanj, koga bodo dobili v nadaljevanju. Tako bi jaz zastavil, če bi bil selektor; vsi smo radi selektorji, ko igra kdo drug. Želim si, da bi si finale lahko ogledal v svojem novem domu.
FOTO: Igor Mali/Slovenske novice
FOTO: Igor Mali/Slovenske novice


Filip Flisar, tekmovalec v smučarskem krosu: Moram biti odkrit, nimam nič proti nogometu, a na splošno šport zelo slabo spremljam. Jasno, ogledam si pomembne tekme in navijam za naše, nisem pa eden tistih, ki rezervirajo mizo dva tedna vnaprej, da bi tam gledali nogomet. Še najpogosteje sledim svetovnemu prvenstvu, bistveno bolj kot ligi prvakov. Zakaj, ne vem. Gledam bolj končnice, nisem pa evforičen. Portugalci bi lahko bili močni, Ronaldo jih dobro poveže. Messi ali Ronaldo? Najbolje bi bilo, če bi lahko iz obeh sestavili enega. Ronaldo se mi zdi dober po srcu, ampak njegova samovšečnost me tako odbija, da mi gre na bruhanje, ne morem si pomagati. Messi pa se mi zdi »umazan« tip človeka.
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo


Luka Janežič, atlet: Navijam za Portugalce. Super bi bilo, da bi po evropskem prvenstvu osvojili še svetovno, čeprav menim, da jim bo to težko uspelo. Realno sta favorita Nemčija in Španija. Na SP bom pogrešal Slovenijo, lahko bi se počasi uvrstila na katero od velikih tekmovanj. Bolj kot reprezentančni nogomet sicer spremljam klubskega. Olimpijo sem na večini pomembnih tekem spremljal v živo, na zadnji v državnem prvenstvu žal nisem bil, saj imam tekmovalno sezono in moram dati prednost počitku. Sem navijač Real Madrida. Ko sem tekmoval v španski prestolnici, sem si šel ogledat tudi štadion Santiago Bernabeu, pa tudi kakšno tekmo sem si pogledal v živo. Menim, da velikih presenečenj na tem SP ne bo, res pa je, da nihče ni označil Portugalcev za favorite in lahko bi prav oni presenetili.
FOTO: Tomi Lombar/Delo
FOTO: Tomi Lombar/Delo


Žan Kranjec, alpski smučar: Veselim se SP, saj rad spremljam nogomet. Tudi terminsko mi ustreza, ker bodo tekme popoldne in zvečer, kar se večinoma ne pokriva z mojimi treningi. Upam, da si bom lahko kakšno tekmo ogledal v družbi prijateljev na velikem platnu, na tak način je vedno dobro vzdušje in napetost je še večja, sploh če navijamo za različne ekipe. Kadar ni slovenske reprezentance, nisem izrazit navijač, še od otroštva pa najraje spremljam Brazilce, prepriča me njihov način igre in posamezni zvezdniki. Zanimivo bo spremljati razmerje moči, verjamem, da bo tudi kakšno presenečenje. V Rusiji zna biti »vroče«.
FOTO: Tomi Lombar/Delo
FOTO: Tomi Lombar/Delo


Bojan Tokič, namiznoteniški igralec: Prav žal mi je za Italijane. Takšni fanatiki, tradicija in ljubezen do nogometa, njih pa ne bo zraven. Kolikor obžaluje vsak Italijan, toliko obžalujem tudi jaz, da jih ne bo. Hrvatom privoščim uspeh. Nisem eden tistih, ki radi vidijo, da sosedu krava crkne. Imajo super ekipo: Modrić, Rakitić, Kovačić, Mandžukić, Perišić ... Fantastična generacija, zasluži si odmeven rezultat. Veliko pričakujem od Messija in Argentine. Preveč je dober, da ji ne bi prinesel naslova. Škoda bi bilo, da bi kariero končal brez te lovorike. Navijam zanj, upam, da bo zdrav in v formi. Med SP imam tekmovalni premor, pozorno bom sledil vsemu. Če kakšne redakcije potrebujejo strokovnega komentatorja, me lahko pokličejo. Dovolj je enih in istih obrazov, ki komentirajo (smeh) ...
FOTO: Igor Mali/Slovenske novice
FOTO: Igor Mali/Slovenske novice


Rene Krhin, nogometaš: Spremljal bom večje tekme oziroma tekme, ki me zanimajo. Najbolj se veselim odločilnih dvobojev in tekem velikih reprezentanc. Pričakujem spektakel z ogromno odličnih potez, dobre obračune in tudi dvoboje najboljših igralcev na svetu. Najbolj bom na prvenstvu seveda pogrešal Slovenijo. Sicer pa najraje spremljam Špance, saj od nekdaj igrajo lep nogomet, in menim, da imajo letos med vsemi tudi največ možnosti za naslov svetovnih prvakov.
FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


Boštjan Nachbar, nekdanji košarkar: Priprave in kvalifikacije za to SP sem spremljal precej površno. Upam, da bomo gledali zanimive in kakovostne dvoboje, sploh v odločilnih fazah. Če ni poleg Slovenije, je moja dinamika gledanja precej drugačna. Nisem nek super navijač, a rad pogledam dobro tekmo. Pogrešal bom slovensko reprezentanco, ker takrat oblečem naš dres in z veseljem navijam. Nimam svojega favorita. Vedno sem sicer rad navijal za Francijo in Nizozemsko, kadar sta nastopali na velikih tekmovanjih. Mislim, da sta favorita Španija in Nemčija. Obe imata izjemno kakovostno in izkušeno ekipo, ki zna igrati skupaj.
FOTO: Tomi Lombar/Delo
FOTO: Tomi Lombar/Delo


Robert Sabolič, hokejist: Rad imam nogomet in tudi veliko ga igram. Nameravam pogledati večino tekem, vseh ne, dogajanje pa bom spremljal od začetka do konca prvenstva. Najraje gledam Španijo in Portugalsko. Že od nekdaj navijam za ti dve reprezentanci in od njiju tudi največ pričakujem. Sicer pa sem v klubskem nogometu za Real Madrid. Manjkali bodo Italijani, menim pa, da bo prvenstvo zanimivo.
FOTO: Jože Suhadolnik
FOTO: Jože Suhadolnik

 

Komentarji: