Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Xhaka začel, Shaqiri končal švicarski zasuk

Srbi so vodili z golom Aleksandra Mitrovića iz 5. minute, Švica je z dvojno mero vrnila v drugem polčasu.
Mož odločitve je bil Xherdan Shaqiri. Foto Fabrizio Bensch/Reuters
Mož odločitve je bil Xherdan Shaqiri. Foto Fabrizio Bensch/Reuters
J. P.
22. 6. 2018 | 19:49
22. 6. 2018 | 22:40
5:26
Kaliningrad – Švica je Srbiji v zadnjem dvoboju drugega kola skupine E nogometnega svetovnega prvenstva v Rusiji zadala dvojni udarec. Ne le, da se je po zasuku v drugem polčasu dokopala do zmage z 2:1, temveč sta zanj za nameček poskrbela še igralca albanskega porekla, kar je poražence še bolj peklilo. Izenačil je Granit Xhaka, zmago pa Švici zagotovil Xherdan Shaqiri. Srbi so sicer pobegnili že v peti minuti, ko je bil v skoku najvišji Aleksandar Mitrović in z glavo zabil tretji najhitrejši zadetek doslej na turnirju. Švicarji ostajajo neporaženi in imajo zdaj točko več od Srbov, pa še ugodnejši razpored za nameček.


POTEK PRVEGA POLČASA


Komaj so se gledalci dobro posedli po tribunah štadiona v Kaliningradu, že je prvič počilo. V peti minuti je Aleksandar Mitrović najprej v kazenskem prostoru skočil najvišje in z glavo preveril reflekse tekmečevega čuvaja mreže Yanna Sommerja, ki se je zares izkazal z bliskovitim posredovanjem. Švicarski navijači so si pošteno oddahnili, vendar ne za dolgo. Le nekaj sekund pozneje se je scenarij ponovil, Dušan Tadić je v osrčju kazenskega prostora zopet našel Mitrovića, ki je še enkrat sprožil z glavo, le da je bil tokrat Sommer nemočen. Napadalec Newcastla je tako v 39. nastopu v majici z državnim grbom dosegel že sedemnajsti zadetek.

To je bil tretji najhitrejši gol doslej na letošnjem mundialu, še prej – obakrat v četrti minuti – se je med strelce v dvobojih s Španijo in Marokom vpisal ta čas vodilni strelec turnirja Cristiano Ronaldo. Mitrović je bil v zadnjih 15 nastopih neposredno vključen v kar 15 golov srbske izbrane vrste (13 jih je zadel, pri dveh pa podal), v tem koledarskem letu pa je nanizal že 18 zadetkov v 26 klubskih ali reprezentančnih dvobojih. Tudi v nadaljevanju gledalci niso spremljali uspavanke, moštvi sta se izmenjevali v priložnostih, pri Švicarjih je zobe dvakrat, v deseti in trideseti minuti, pokazal Blerim Džemaili, pri Srbih pa bi lahko vodstvo tik pred odhodom na glavni odmor, že v sodnikovem dodatku, podvojil Tadić, ki pa je bil nekoliko premalo natančen.

Aleksandar Mitrović je zadel že v peti minuti. Foto Antonio Calanni/AP
Aleksandar Mitrović je zadel že v peti minuti. Foto Antonio Calanni/AP


POTEK DRUGEGA POLČASA


Drugi polčas so seveda aktivneje začeli Švicarji, ki so se hitro, že v 52. minuti, dokopali do izenačenja. Najprej je poskus Xherdana Shaqirija blokiral srbski branilec Aleksandar Kolarov, strelec v dvoboju v Kostariko, na odbitek pa je pritekel Granit Xhaka in iz prve ustrelil s precejšnje razdalje, ob njegovem natančnem poskusu je bil vratar Vladimir Stojković povsem nemočen. Xhaka je polovico od svojih desetih zadetkov v majici z državnim grbom dosegel s streli izven kazenskega prostora. In ko se je že zdelo, da se bosta izbrani vrsti razšli z neodločenim izidom, je za popoln zasuk poskrbel še drugi švicarski zvezdnik albanskih korenin.

Rezervist Mario Gavranović je lepo zaposlil Xherdana Shaqirija, ki je bliskovito stekel proti nasprotnikovim vratom, za pol koraka prehitel tudi svojega čuvaja Duška Tošića, nato pa se izmaknil še vratarju Stojkoviću in žogo neovirano pospravil v nebranjeno mrežo. Tako so se Švicarji razveselili paketa treh točk, postali pa so šele prva reprezentanca na turnirju, ki je zmagala po uvodnem zaostanku. Srbi niso skrivali ogorčenja nad odločitvami nemškega sodnika Felixa Brycha, ki bi si lahko sredi drugega polčasa vsaj ogledal videoposnetek (VAR), ko sta švicarska branilca v sendvič ujela Mitrovića in ga v kazenskem prostoru družno spravila na tla.

Granit Xhaka je zadel s precejšnje razdalje. Foto Attila Kisbenedek/AFP
Granit Xhaka je zadel s precejšnje razdalje. Foto Attila Kisbenedek/AFP


SRBIJA : ŠVICA 1:2 (1:0)


Strelci: 1:0 - Aleksandar Mitrović (Dušan Tadić, 5.), 1:1 - Granit Xhaka (52.), 1:2 - Xherdan Shaqiri (Mario Gavranović, 90.).

Štadion Kaliningrad, gledalcev 33.167, sodnik Felix Brych (Nemčija).

SRBIJA (4-2-3-1): Vladimir Stojković, Branislav Ivanović, Nikola Milenković, Duško Tošić. Aleksandar Kolarov, Luka Milivojević (od 81. Nemanja Radonjić), Nemanja Matić, Dušan Tadić, Sergej Milinković-Savić, Filip Kostić (od 64. Adem Ljajić), Aleksandar Mitrović.

ŠVICA (4-2-3-1): Yann Sommer, Ricardo Rodriguez, Manuel Akanji, Fabian Schär, Stephan Lichtsteiner, Granit Xhaka, Valon Behrami, Steven Zuber (od 90. Josip Drmić), Blerim Džemaili (od 73. Breel Embolo), Xherdan Shaqiri, Haris Seferović (od 46. Mario Gavranović).


 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine