Alenka Artnik in globina sta zdaj najboljši prijateljici

Naša apneistka se je v Deanovem modrem breznu potopila 120 metrov globoko in spet izboljšala svetovni rekord
Fotografija: FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Alenka Artnik v Deanovem modrem breznu nadaljuje svoje potope mirno, preudarno, a kljub temu osupljivo globoko. Danes, peti dan tekmovanja, se je s plavutjo potopila 120 metrov pod gladino in tako še za dva metra popravila (svoj) svetovni rekord. A bolj kot številka je občudovanja vredno njeno plavanje.

Potapljanje v globine na vdih je šport, ki zahteva izjemno samodisciplino, potrpežljivost in poznavanje svojih sposobnosti. Zaradi tega se rekordne meje običajno premikajo počasi, korak za korakom oziroma v tem primeru meter za metrom. Tudi Alenka Artnik je doslej sledila temu pravilu, ponavadi celo z večjo previdnostjo kot njene tekmice.

A videti je, da je letos napočil njen trenutek, več kot očitno je, da je na ekstremne globine pripravljena z naskokom bolje kot vse ostale apneistke. Kot kaže s svojimi nastopi, se je odločila, da bo končala igro izmenjevanja rekordov z njeno največjo tekmico Alessio Zecchini ter pozdravila globine, ki očitno vsaj za zdaj pripadajo samo njej.

Foto Blaž Samec
Foto Blaž Samec


Kot bi bila eno z vodo


Danes se je kot vedno in kot da ne bi šlo za tako osupljiv svetovni rekord s priprtimi očmi umirila ob štartni ploščadi, zajela sapo in se spustila v popolno temo brezna. Na globini 120 metrov, kjer so se njena pljuča stisnila na velikost pesti, je s konca vrvi v zasanjanosti vzela oznako in z rutinskimi elegantnimi zamahi zaplavala proti površju. Po treh minutah in pol se je kot iz spanja prebudila na površino, se nasmehnila sodnikom in si pripisala naslednji svetovni rekord. Videli smo najlahkotnejši, najlepši in najbolj miren potop tekmovanja; in to kljub temu, da v vsej zgodovini še nobena ženska ni zaplavala tako globoko.A ob tem rekordu se velja ustaviti in pretehtati veličino dosežka: Alenka se je potopila deset metrov globlje od rekordne znamke izpred dveh let. V njenem športu gre za podoben skok, kot ga je naredil Usain Bolt pri teku na sto metrov. Ali Bob Beamon pri skoku v daljino. Svojo edino resno tekmico Alessio je pustila tako daleč za sabo, da se Italijanka po petih dneh sploh še ni odločila nastopiti v tej paradni disciplini potapljanja na vdih.

Pa to ne pomeni, da se ne potaplja dobro: vmes namreč podira svetovne rekorde v drugih disciplinah potapljanja na vdih. Občudovanja vreden dosežek, a kaj, ko je vsem in tudi njej jasno, da največ šteje potop s plavutjo. Ta disciplina je v potapljanju kot je pri smučanju smuk v Kitzbuhlu. Tu pa Alessia Alenki trenutno kot kaže ne more blizu.
 

Kje so Alenkine meje


Še to velja povedati: Alenka Artnik se trenutno potaplja globlje kot njeni moški kolegi. Pred njo je le Rus Aleksej Molčanov, ki se je danes potopil 131 metrov pod gladino in s tem prav tako izboljšal svoj svetovni rekord. A njegov potop ni deloval tako popolno kot Alenkin: plaval je počasneje, obrat na globini ni bil rutinski in tekoč, poleg tega se je ob tem malce zapletel v vrvico, s katero so potapljači pripeti na varnostno vrv. Ob njegovem nastopu je marsikoga lahko skrbelo, ali bo potop uspešno zaključil, pri Alenki Artnik pa se je od prve sekunde zdelo, da nič ne more iti narobe.

Pred tekmovanjem se je globina 120 metrov pri ženskah zdela kot znanstvena fantastika. Po današnjem tekmovalnem dnevu ni povsem jasno, do kakšne globine se je Alenka sploh sposobna potopiti. Zato pa je jasno, da se še vedno potaplja samo do tam, kjer je sproščena, mirna in na varni strani.

Preberite še:

Komentarji: