Alenka Artnik lahkotno do svetovnega rekorda - kar 105 metrov globoko

Na tekmovanju na Bahamih je nastopila v drugi skupini z vsemi najboljšimi.
Fotografija: Alenka Artnik lahko doseže še precej večje globine. FOTO: Kalindi Wijshuller
Odpri galerijo
Alenka Artnik lahko doseže še precej večje globine. FOTO: Kalindi Wijshuller

Danes je bil na Long islandu v zalivu, kjer je prizorišče tekmovanja, izjemno miren dan, brez vetra in tokov. Alenka je nastopila v drugi skupini z vsemi najboljšimi v potapljanju s plavutjo.



Pred njo je Samo Jeranko na svoj rojstni dan izjemno prepričljivo postavil nov državni rekord, prav tako v disciplini s plavutjo. Dan se je tako za slovensko potapljanje začel odlično.

Tik pred Alenko je nastopila Japonka Hanako Hirose in s potopom na 105 metrov prav tako izenačila svetovni rekord, a njen nastop je bil vse prej kot prepričljiv. Komaj je preplavala zadnjih deset metrov in na površju je bila izjemno blizu izgube zavesti. Ob pregledu posnetkov so jo kasneje sodniki diskvalificirali.

Alenkin nastop je bil popolno nasprotje. Po rekordnem potopu se je na površju nasmehnila sodnikom, kot da se je ravnokar prebudila iz mirnega spanca.
 

Pri vseh potopih suverena in sproščena


Jasno je, da lahko doseže še precej večje globine, a še vedno se disciplinirano drži svoje filozofije: raje pet korakov preveč na enem mestu, kot en predaleč. Pri vseh potopih je tako suverena in sproščena, da je svetovni rekord v zadnjih mesecih postal skoraj preveč samoumeven. Ob vseh pričakovanjih ga je bilo zato verjetno še težje doseči.

Tekma na Bahamih bo trajal do srede, ženski svetovni rekord v potopu s plavutjo pa so sposobne odplavati tri potapljačice - poleg Artnikove in Japonke Hirosi se je na 105 metrov maja potopila tudi Alesia Zecchini. Skoraj ni dvoma, da ga bosta v teh dneh vsaj Artnikova in Zecchinijeva poskušali pomakniti še za kakšen meter globlje.

Komentarji: