Atleta leta ponovno Martina Ratej in Luka Janežič

Oba je Atletska zveza Slovenije ovenčala že lani, Ratejeva je priznanje prejela petič.
Fotografija: Martina Ratej in Luka Janežič sta med slovenskimi atleti tudi letos najbolj izstopala. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Martina Ratej in Luka Janežič sta med slovenskimi atleti tudi letos najbolj izstopala. FOTO: Tadej Regent/Delo

Novo mesto – Atletska zveza Slovenije (AZS) je s tradicionalno anketo za najboljša športnika iztekajočega se leta ponovno, enako kot že lani, izbrali državna rekorderja, klubska kolega pri celjskem Kladivarju Martino Ratej in Luko Janežiča. Ratejeva, ki je priznanje na podelitvi v Novem mestu prejela že petič, je prejela 273 točk in za seboj pustila tudi Marušo Mišmaš (Mass, 199 točk) in Anito Horvat (Velenje, 158), ki je bila najboljša med mlajšimi članicami. Janežič je s 312 točkami močno prehitel tudi Žana Rudolfa (Mass, 115) in Kristjana Čeha (Ptuj, 86), ki je zmagal med starejšimi mladinci.


Prvič težave s poškodbami


»Vesel sem, da sem slovenski atlet leta, saj je za mano težka sezona. Bila je prva, v kateri sem imel težave s poškodbami. Kljub temu smo se dobro znašli in sem dosegal dobre izide. Manjkala pa je pika na 'i', kolajna. Zdaj je zanjo že čas, na prva tri mesta bom meril tudi v prihodnjem letu, realno pa bom imel največje možnosti na marčevskem dvoranskem evropskem prvenstvu na Škotskem. Obenem bomo imeli sedaj možnost za treninge tudi pozimi v dvorani pri nas, kar bo zagotovo prispevalo k še boljšim dosežkom,« je STA povzela besede 22-letnega Janežiča.


Dobra, a ne odlična sezona


»Minula sezona je bila dobra, ne pa odlična. Malo je manjkalo, neizkoriščena priložnost ... Toda na EP se ne oziram več, zdrava sem in to je bistveno. Prihodnje leto bom tekmovala le v poletni sezoni, zimsko bom izpustila. Decembra, januarja bom začela trenirati na vso moč, da bom lahko nato prvič tekmovala maja, nato me čaka svetovno prvenstvo na mojem najljubšem štadionu v Dohi. Dolgo že govorim, da si želim izboljšati državni rekord, ki sem ga tam dosegla pred osmimi leti. Glavni cilj v sezoni bo torej nadgraditi letošnji najboljši izid – 66,10 metra,« pa je poudarila 37-letna Ratejeva.


Med klubi Mass


Janežič, evropski prvak do 23 let v teku na 400 metrov, je bil peti na evropskem prvenstvu v Berlinu in sedmi na dvoranskem svetovnem v Birminghamu, Ratejeva pa je v finalu meta kopja v Berlinu zasedla četrto mesto, od prvega odličja na velikih tekmovanjih jo je ločilo le 19 centimetrov. Bila je tudi finalistka diamantne lige. Med mlajšimi člani je zmagal Jan Kokalj, med starejšimi mladinkami Eva Pepelnak (oba Kladivar), med mlajšimi mladinci Leja Glojnarič (Brežice) in Mitja Kordež (Slovenj Gradec), med pionirji pa Iza Zakošek (Kladivar) in Sandro Jeršin Tomassini (Mass). Veteranski priznanji sta prejela Marjeta Čad in Adi Vidmajer, za najboljši klub pa so zopet izbrali ljubljanski Mass.

Preberite še:

Komentarji: