Bertoncelj: Škoda, da se sprašujemo o vrednosti skupne zmage

Na zadnji tekmi svetovnega izziva v Parizu slovenska telovadca tretja
Fotografija: Sašo Bertoncelj je ubranil skupno zmago v seštevku svetovnega izziva.
FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Sašo Bertoncelj je ubranil skupno zmago v seštevku svetovnega izziva. FOTO: Jure Eržen/Delo

Pariz – Potem ko Sašo Bertoncelj v prvem delu gimnastične sezone ni dosegal želenih rezultatov, se je v drugem to povsem spremenilo. Tako je na evropskem prvenstvu v Glasgowu osvojil srebrno kolajno, včeraj pa se je v Parizu s 3. mestom razveselil še skupne zmage v seštevku svetovnih izzivov. Na zadnji tovrstni preizkušnji v sezoni je bila tretja tudi Tjaša Kysselef na preskoku, ki je skupno osvojila 2. mesto.

Tretje mesto v Kopru, drugo v Sombotelu in tretje v Parizu so bili za Škofjeločana dovolj, da je ubranil zmago v skupnem seštevku, za katerega štejejo najboljši trije rezultati. Od domače preizkušnje naprej je Bertoncelj res dosegel odličen niz. »Da, zdaj se je nekako vse izenačilo. S koprsko tekmo sem se začel reševati iz rezultatske krize, medtem ko sem bil pripravljen vseskozi dobro. Vem sicer, da bo zdaj tudi tega dobrega niza enkrat konec, a ta čas res uživam,« je Bertoncelj dejal po včerajšnjem finalu, v katerem sta ga prehitela Cyril Tommasone (14,850) in Thierry Pellerin (14,650). Slovenski telovadec je dobil oceno 14,550, pri čemer se ni odločil za preizkus težje sestave, z dodatno prvino, četudi je to napovedoval. Letos naj bi jo namreč še nujno potreboval, saj ga čaka konec meseca nastop na svetovnem prvenstvu v Dohi, novembra pa še prva tekma svetovnega pokala za sezono 2019/2020.

»Veliko sem razmišljal o težji sestavi, a preprosto se mi pri tej novi prvini prevečkrat pripeti napaka. Na sobotnem treningu mi ni šlo, kot sem želel, potem sem vse skupaj prespal in ugotovil, da je vendarle več možnosti za napako kot za dober nastop in da ni smiselno z glavo riniti skozi zid. Zato sem se odločil za bolj preverjeno različico. No, tudi to bi lahko opravil bolje, saj sem izvedel katastrofalen seskok, pri katerem sem skoraj padel, če bi bil ta boljši, bi verjetno zmagal,« je pojasnil Bertoncelj ter na vprašanje, kaj mu pomeni skupna zmaga v tem tekmovanju, odvrnil: »Škoda, da se moramo sploh spraševati o vrednosti te zmage. Tekma v Parizu je bila močna kot svetovni pokal, na prejšnji v Sombotelu je bila konkurenca izjemna in nikakor ne gre za drugorazredno tekmovanje. Zgolj ena lestvica bi morala biti, ne pa ločeni za svetovni pokal in svetovni izziv. Mednarodna zveza je naredila popoln kaos, a zaradi njenih slabih odločitev ne morem biti slabe volje.«
 

Kysselefova nadaljevala niz


Zdaj čakajo Bertonclja dvotedenske priprave za SP v Dohi, kot pravi, je zanj najpomembnejše, da zadrži glavo na pravem mestu, saj je telesno dobro pripravljen, forma pa je tudi na visoki ravni. Evropski podprvak bo sicer v Katarju edini slovenski telovadec v moški konkurenci, medtem ko bo pri ženskah nastopila četverica – Teja Belak, Tjaša Kysselef, Adela Šajn in Lucija Hribar. V Parizu je bila zgolj Kysselefova, ki je nadaljevala niz uvrstitev med najboljše tri, saj je letos na tekmah svetovnega pokala oziroma izziva, na katerih je nastopila, zgolj enkrat ostala brez stopničk, v Dohi. Kljub temu je v skupnem seštevku za točko ostala brez zmage, boljša je bila včeraj četrtouvrščena Ofir Netzer. V dvorani Bercy je sicer zmagala Oksana Čusovitina (14,250), druga je bila Elsbeth Black (14,200), Kysselefova pa je na 3. mestu prejela oceno 13,600.

Preberite še:

Komentarji: