Bottas dolgo čakal, Hamilton ni skrival jeze

Max Verstappen z drugim mestom na veliki nagradi Turčije spet prevzel skupno vodstvo v točkovanju za svetovno prvenstvo.
Fotografija: Valtteri Bottas je po debelem letu dni spet okusil slast zmagovitega šampanjca. FOTO: Murad Sezer/Reuters
Odpri galerijo
Valtteri Bottas je po debelem letu dni spet okusil slast zmagovitega šampanjca. FOTO: Murad Sezer/Reuters

Finski as Valtteri Bottas je po debelem letu spet okusil slast zmage v formuli 1. Vrata do nje so mu sicer na široko odprle težave moštvenega sotekmovalca Lewisa Hamiltona, ki je moral zaradi menjave pogonske enote veliko nagrado Turčije namesto z najboljšega izhodišča začeti šele z enajstega štartnega položaja. A to nikakor ne zmanjšuje vrednosti uspeha Mercedesove št. 2.

Bottas je tokrat prikazal imenitno predstavo, vodil od začetka do cilja in za piko na i odpeljal še najhitrejši krog dirke na (večinoma) mokri stezi v Istanbulu. »Ta zmaga je zame izjemno sladka. Ko se zdaj ozrem nazaj, sem v zahtevnih razmerah vozil tako rekoč brezhibno. Da, to je bila ena od mojih najboljših dirk nasploh,« je presodil svetovni podprvak, ki je od štarta do cilja nadzoroval dogajanje za seboj in drugouvrščenega nizozemskega zvezdnika Maxa Verstappna (Red Bull) v nobenem trenutku ni spustil (pre)blizu.


 

Ujel kar štiri legende


Na koncu je razlika med njima znašala zajetne 14,584 sekunde, tretje mesto pa si je pridirkal drugi član rdečih bikov, Mehičan Sergio Perez. »Od daleč je morda videti preprosto, a verjemite mi, da v dirkalniku nikoli ni lahko. Še zlasti takrat ne, ko imaš na voljo le eno linijo in je ne smeš prekoračiti niti za centimeter. Če jo zgrešiš le za malo, se hitro znajdeš v škripcih,« je pojasnil Bottas, potem ko je dosegel jubilejno 10. zmago, s katero se je na 31. mestu večne lestvice v kraljevskem avtomobilističnem razredu izenačil s takšnimi legendami, kot so Anglež James Hunt, Šved Ronnie Peterson, Južnoafričan Jody Scheckter in Avstrijec Gerhard Berger.

Finski as je na mokri stezi v Istanbulu vodil od štarta do cilja. FOTO: Andrej Isakovic/AFP
Finski as je na mokri stezi v Istanbulu vodil od štarta do cilja. FOTO: Andrej Isakovic/AFP


Verstappen, ki je priznal, da je bilo v spremenljivih razmerah zelo težko paziti na gume, je bil vesel novih stopničk in predvsem vnovičnega prevzema vodstva v skupni razvrstitvi, v kateri ima zdaj šest točk naskoka pred najhujšim tekmecem Hamiltonom, ki se je moral tokrat sprijazniti s petim mestom.

»Ni se izšlo po mojih željah, a lahko bi se bilo tudi veliko slabše,« je imel mešane občutke angleški šampion, ki se je dvojno jezil na odgovorne pri Mercedesu. Po eni strani zato, ker so ga na edini postanek v boksih poklicali prepozno (pičlih osem krogov pred ciljem), po drugi zato, ker verjame, da bi bil sposoben odpeljati do konca (in stopničk) brez menjave gum. Naslednja dirka bo na sporedu 24. oktobra v Austinu.

Preberite še:

Komentarji: