Tudi brez Janje Garnbret trije slovenski plezalci tik pod vrhom

Mia Krampl, Vita Lukan in Luka Potočar sose dobro odrezali v finalu tekme svetovnega pokala v težavnosti v Chamonixu.
Fotografija: Mia Krampl je bila najuspešnejša Slovenka v današnjem polfinalu. FOTO: Lena Drapella/IFSC
Odpri galerijo
Mia Krampl je bila najuspešnejša Slovenka v današnjem polfinalu. FOTO: Lena Drapella/IFSC

 Slovenski športni plezalki Mia Krampl in Vita Lukan sta v finalu tekme svetovnega pokala v težavnosti v francoskem Chamonixu zasedli šesto oziroma sedmo mesto. Zmagala je Južnokorejka Kim Jain, ki je prišla do oprimka 43+, za njo sta se zvrstili Japonka Nonoha Kume in Francozinja Helene Janicot z 38+. V moški konkurenci je bil Luka Potočar sedmi.

Ženski finale se je sicer začel s polurno zamudo, saj so morali postavljavci popraviti enega od oprimkov v steni. Prva se je s posodobljeno smerjo spopadla Lukanova in pri oprimku 29+ po neuspešnem skoku končala nastop. Bolj uspešna je bila na istem mestu Kramplova, ki pa se je v težavah znašla pri 33. oprimku in tam zdrsnila iz smeri.

Za Lukanovo je bila to najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu po lanski Džakarti, ko je bila šesta. Kramplova je bila to sezono vselej v finalu tekem v težavnosti, v Innsbrucku je bila šesta, v Villarsu pa peta. V polfinalu so plezale še tri Slovenke, Lana Skušek je končala na 17. mestu, Sara Čopar na 19., Lucija Tarkuš pa na 24.

Potočar do oprimka 39+

Po koncu ženske preizkušnje je bila na vrsti še moška. Lanski zmagovalec seštevka svetovnega pokala v težavnosti, Luka Potočar, se je skozi šivankino uho uvrstil med finaliste, tam pa presegel enega tekmeca in zasedel končno sedmo mesto. V smeri je prišel do oprimka 39+. Za 21-letnika je bil to prvi finale sezone v težavnosti, nazadnje je bil med osmerico najboljših sedmi lani v Džakarti.

Najboljši je bil na koncu Britanec Toby Roberts, ki je edini priplezal na vrh. Drugi je bil Francoz Sam Avezou, ki je prišel do 50. oprimka. Malce pod njim pa je končal tretjeuvrščeni Japonec Sorato Anraku (48).

V slovenski reprezentanci je tokrat manjkala  zvezdnica Janja Garnbret, ki bo zaradi priprav na avgustovsko svetovno prvenstvo v Bernu izpustila tekme v Franciji ta in prihodnji konec tedna (Briançon). Štiriindvajsetletna Korošica je pretekli konec tedna v švicarskem Villarsu slavila tako v balvanskem plezanju kot težavnosti za jubilejnih 40 zmag v svetovnem pokalu.

Preberite še:

Komentarji: